Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Незряло е МВР да изключва версии за убийството на Виктория

Напоследък свободата на словото се превръща не просто в непривлекателен занаят, но и твърде опасен. Когато това се случва в страна от ЕС, където важат правила и закони, които би трябвало да създадат нормална атмосфера за живот и работа, нещата изглеждат брутално, коментира пред Радио Пловдив журналистът Огнян Стефанов по повод на убийството на 30- годишната журналистка от Русе Виктория Маринова.  

Така той си обяснява и международния отзвук на случилото се. 

Според журналиста действията на институциите и техните реакции за пореден път показват незрялост. Хората, които ръководят МВР не показват зрялост и професионализъм. Не само Институтът по криминалистика трябва да работи като във филмите, въпреки че той и сега работи добре. Не работят добре тези, които сега ръководят МВР, защото нямат опит, нямат знания и са избрани по политическа целесъобразност. Това е фатално. 

За пример той посочи кариерата на министър Младен Маринов, който е преминала в Охранителна полиция. Човек, който е охранявал стадиона и парламента, не може да претендира, че е вещ в криминалното дело и че е вещ в разкриването на убийство. Има много хора, които бяха уволнени и назначени удобни. За самият Маринов има съмнение, че е назначен на този пост защото е удобен на политически кръгове и среди. Тези хора не могат да реформира системата и тя да стане работеща. Тези хора не са си на мястото, те са надскочили тавана, който им съответства. 

Огнян Стефанов смята за абсолютно непрофесионално изявлението на разследващите, часове след убийството, че то най- вероятно не е свързано с работата на Виктория като журналист. Това е цинизъм, това е несериозно, а и да казваш, че наблизо има психиатрична клиника, също не е много редно.

Убийствата и жестокостите се случват в живота и никой не е застрахован, но затова се провежда разследване, за да не бъдат лансирани в публичното пространство едни или други версии,  които  създават съмнения, че обслужват едни или други кръгове, смята още журналистът. Хората очакват да чуят от МВР зрели оценки, сериозни неща. МВР трябва да звучи убедително и автентично, а това не се случва. Това демотивира системата, а обществото губи доверие в институциите. Така се получава един хаос.  Това не е тъжно, това е злокобно и съсипващо нацията. Не ни остава нищо друго, освен да правим бдение за хората, които си отива по един ужасен начин.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Проблем е прилагането на законите за защита на природата

Защитените зони в Родопите са достатъчни, необходимо е обаче да се подобри тяхното управление. Една от наложителните мерки е да се забрани сечта във вековни гори.  Това заяви по повод днешния Международен ден на биологичното разнообразие  Стефан Аврамов , екстерт във Фондация „По – диви Родопи“.  Той посочи, че от десетилетия Източните Родопи..

публикувано на 22.05.24 в 10:22

Пуснаха телефон в помощ на хора с автоимунни заболявания

Пуснаха нова информационна телефонна линия, която е в помощ на пациентите с автоимунни заболявания.  На нея съвети и насоки ще дават хора с автоимунни заболявания, които са минали през трудния път на лечението.  В първите дни след пускането й тя се обслужва само от  Анета Драганова, председател на Асоциацията на пациентите с автоимунни заболявания..

публикувано на 22.05.24 в 07:33
Румен Борисов и Ураган в работна среда

Не вярвам, че днес хората нямат доброта в сърцата си

Днес в предаването "Вход свободен"  и на територията на редовната ни рубрика "За животните с любов" Ви срещнахме с един човек, който се радва на малките неща в живота, и дори и загубил зрението си, не губи надеждата да посреща всеки един нов ден с усмивка, с вяра и винаги със своя верен приятел... на четири лапи - Ураган! Румен Борисов е незрящ,..

публикувано на 21.05.24 в 17:23

Идеята в Иран е да се сплотят подкрепящите режима

За ситуацията в Близкия изток след смъртта на иранския президент Ибраим  Раиси и издадената заповед за ареста на лидерите на Израел и Хамас – интервю с професор Владимир Чуков. Арабистът подчерта, че всякакви хипотези бяха лансирани след смъртта на иранския президент Ибраим Раиси. „Много, много въпроси бяха зададени в социалните..

публикувано на 21.05.24 в 16:57

Жители на Хвойна се оплакват от шумов терор

Жители на село Хвойна изпратиха петиция до Общинския съвет в Чепеларе и до областния управител на Смолян , в която настояват да се промени Наредба № 1 за опазване на обществения ред, в частта й за нерегламентирания шум. Документът е подписан от 70 живущи в селото, където постоянно живеят около 320 души. Те се оплакват от непрестанен силен..

обновено на 21.05.24 в 14:52