Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Община Пловдив е против разширяване на кариерите в Белащица

| обновено на 09.10.18 в 13:46

Община Пловдив е против разширяването на добива на инертни материали в кариерите край село Белащица. Становище в този дух кметът Иван Тотев е изпратил до министрите на енергетиката Теменужка Петкова, на околната среда и водите Нено Димов, на здравеопазването Кирил Ананиев и на земеделието, храните и горите Румен Порожанов.

С писмата се иска прекратяване на процеса по издаване на разрешение за отдаване на концесия за добив на строителни материали в участък „Калоян“ от находище „Белащица“ на площ 50,534 дка, както и несъгласие за предоставяне на разрешение за търсене и проучване на подземни богатства в площите „Сантала“ и „Сантала 2“.

Сред мотивите е фактът, че на кариерите в землището на с. Белащица се намират на около 10 км южно от Пловдив и на приблизително 3 км от землищната граница на община Пловдив. Наличието им фактор за замърсяването на атмосферния въздух на населените места около находището, включително върху качеството на околната среда и на територията на община Пловдив, се казва в становищата. 

Дни след протеста на хората от Родопската яка и преди окончателния отговор на министерствата дали ще позволят искането на концесионера  от  РИОСВ – Пловдив съобщиха, че проверките на кариерите в Белащица се извършват на база плана за контролната дейност, по изпълнение на условията, поставени в издадените решения по ОВОС и по сигнали и жалби на граждани. 

В интервю за Радио Пловдив  директорът на екоинспекцията доц. Стефан Шилев уточни, че от началото на годината са извършени  12 проверки на двете кариери.

На двете фирми-концесионери са дадени писмени предписания, свързани с предприемане на действия и представяне на списък с мерки в изпълнение на нормативните изисквания за неразпространение на прах извън границите на кариерите. РИОСВ – Пловдив извършва контрол и по спазване на мерките.

По сигнали за запрашаване от дейността от двете кариери и транспорта на добития материал в периода от 15 до 26 юни 2018 г. в с. Белащица са проведени индикативни измервания на качеството на атмосферния въздух. Те са извършени с мобилна автоматична станция на Регионална лаборатория – Пловдив. Резултатите показват спазване на нормите за КАВ в населеното място.

На 12 септември 2018 г. е извършен еднократен взрив в рамките на 1-2 секунди на кариерата с концесионер „Холсим кариерни материали - Пловдив“ АД. На 26 септември 2018 г. е осъществено взривяване в същата кариера, и в двата случая не са установени наднормени нива на шум. 

Запрашеността при проведените взривни дейности е била в рамките на добивните площи, като праха се е утаил за 5 минути и не е допуснато изнасяне на прах извън границите на кариерата. Контролът, осъществяван от РИОСВ – Пловдив на кариера «Белащица» е постоянен и ще продължи.

Целият контрол на кариерите се осъществява от Министерството на енергетиката от 2013 г. в съответствие с концесионния договор и утвърдения годишен проект за добив.

През 2019 г. РИОСВ – Пловдив ще включи в задължителния график за измерване на качество на въздуха в с. Белащица, като ще се проведат измервания от по 14 денонощия в четирите сезона от годината.


Относно въпросът на какъв етап е процедурата за разширяване на кариерата с концесионер фирма Холсим с допълнителни 50 декара, доц. Шилев поясни:

РИОСВ – Пловдив е издала решение за преценка необходимостта от ОВОС с характер „да се изготви доклад по ОВОС“ за инвестиционното предложение. Процедурата не е приключила. 

По думите му трябва да се вземе решение по целесъобразност от компетентния орган – Министерството на енергетиката. 


Община Пловдив изпълнява Програма за подобряване на качеството на атмосферния въздух, в която са разписани конкретни мерки с цел достигане на утвърдените норми. Инвестиционното намерение за увеличаване площта на концесията е в противовес на целите на тази програма, смятат от екоинспекцията.

Интервю с доц. Стефан Шилев може да чуете в прикачения звуков файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Вятърът затруднява борбата с пожара край Отец Паисиево

Пожарът от калояновското село Отец Паисиево в момента гори над селото в посока брезовското село Сърнегор. Другата посока, в която гори, е карловското село Пролом. "До там има две дерета, едното вече се е възпламенило, пламне ли и другото, ще тръгне към Пролом и това е борбата в момента, да бъде ограничен огънят", съобщи заместник-кметът на община..

публикувано на 17.07.24 в 14:09

Пожарът край Отец Паисиево се разраства

Сложна остава обстановката в Средна гора  край калояновскто село Отец Паисиево. Пожарът  е обхванал 9 хиляди декара и е на четири фронта. С тежка техника се правят просеки, за да не се разпространи огъня и да навлезе в селото, както и в по-голям периметър, за да бъдат защитени карловското село Пролом, калояновското Бегово и брезовското Сърнегор...

обновено на 17.07.24 в 12:14

Пожарът край Стрелча е локализиран

Пожарът край Стрелча е напълно локализиран. Продължава прокарването на просеки и неутрализирането на локални огнища. В момента на терен са над 100 души, огнеборци, лесничеи и доброволци.  Ограничаването на огъня, с тежки машини, продължи през цялата нощ. Следствие на голямото движение на тежка техника, днес се повреди главния водопровод на Стрелча...

обновено на 17.07.24 в 12:14

Продължава борбата с огъня край Отец Паисиево

 Продължава гасенето на големия пожар край пловдивското село Отец Паисиево. Няма опасност за жителите на селото, смята Васил Димов, директор на пловдивската дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ И днес в помощ на пожарникарите и служитеите на горското стопанство се включват военнослужещи. При необходимост в гасенето ще действат..

обновено на 17.07.24 в 12:01

Червен код за жега до 43 градуса

Много горещо време и прогноза за достигане на максимални температури до 43 градуса дава Националният институт по метеорология и хидрология за днес, 17 юли. Обявен е червен код за екстремни температури за почти цялата територия на страната. Следобед на места в Североизточна България и Дунавската равнина ще се развие купеста и купесто-дъждовна облачност и..

обновено на 17.07.24 в 08:51