Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Дариха нова модерна операционна маса на детската хирургия в УМБАЛ "Св. Георги"

4
Снимка: Елена Крушкова, Радио Пловдив

Нова операционна маса, нужна за интервенции при новородени и малки деца, получи Клиниката по детска хирургия на УМБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив. 

Тя е  закупена с дарения от Инициативата „5 km run“ и от „BMW Клуб България“ под мотото „За повече здрави деца“, а  средствата са събрани чрез различни инициативи и съдействието на община Пловдив. Това съобщиха на съвместна пресконферениця ръководството на клиниката и представители на двете дарителски организации. 

Началникът на клиниката проф. Пенка Стефанова обясни, че операционна маса, която се  е ползвала до момента в отделението, е на над 30 години и е изключително амортизирана. 

Новата операционна маса е електронна, хидравлична и отговаря на всички съвременни изисквания. Тази сутрин успешно са оперирани 10 малки пациенти с различни диагнози и вродени заболявания. 

Дарителите разказаха, че първоначално идеята за събиране на средства възниква индивидуално в двете организации, а в последствие обединяват усилията си като организират голям концерт на площада пред Община Пловдив и маратон на Гребната база. 

По думите на проф. Стефанова това е поредното дарение за детската хирургия и е доказателство, че „доброто е сред нас“. Тя уточни, че годишно за операции и лечение през клиниката преминават над 1500 деца от цялата страна.


Галерия

Още от категорията

Граждански комитет "сръчква" общината за въздуха в Пловдив

Граждански комитет ще съдейства и ще следи за това как община Пловдив изпълнява решението на ВКС за чистотата на въздуха. На 22 юли магистратите постановиха  в едногодишен срок  местната администрация и РИОСВ „да предприемат ефективни действия за опазване на околната среда, като осигурят допустимите нива на фини прахови частици в атмосферния въздух..

обновено на 23.09.21 в 16:11

Паркомястото в "Централен" удари над 100 лева на месец

110 лева месечна такса с ДДС достигна мястото за паркиране по време на търг в район „Централен“. Участваха двама кандидати, като стъпката за наддаване бе 5 лв., а началната цена - 20 лева с ДДС за месец.  Според кмета на района Георги Стаменов достигнатата цена за паркомясто е пазарна. През последните години се изградиха много нови паркоместа,..

публикувано на 23.09.21 в 15:58

Заболеваемостта пада от 300 на 277 на 100 хиляди души

241 нови случаи на COVID-19 са регистрирани в Пловдивска област за изминалите 48 часа, като за днес те са 74. Според данните на РЗИ заболеваемостта е спаднала от над 300 до 277 души на 100 хиляди население. В същото време плавно се увеличава броят на заразените медици и учители. За изминалите два дни с инфекция са четирима лекари,..

публикувано на 23.09.21 в 15:40

Сметището в Цалапица и Екозавода в Шишманци са с изчерпан капацитет

Да бъде изградена трета клетка на Депото за отпадъци в Шишманци реши Регионалното сдружение за управление на отпадъците – Пловдив. За целта ще бъде създаден общ фонд, в който да участват още 8  общини - Марица, Стамболийски, Родопи, Перущица, Съединение, Кричим, Раковски и Брезово. Целта е да се инвестират средства в поддръжката на депото в Цалапица..

публикувано на 23.09.21 в 14:56

4 часа прелезите по "Копривщица" и Пещерско шосе останаха блокирани

Отстранен е проблемът с кабелите на Гара Пловдив, заради който тази сутрин в 8 часа бариерите на ЖП прелезите  на Копривщица и Пещерско шосе останаха спуснати и блокираха автомобилния трафик.  Аварията е била отстранена към 12 часа, съобщи за Радио Пловдив Иван Бакалски, ръководител на проекта за модернизация на ЖП пътя Пловдив-Бургас...

обновено на 23.09.21 в 14:07