Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Държавата ще плаща 40 милиона повече за обучението на студентите

Около 40 милиона лева ръст в субсидията за издръжка на обучението във висшите училища се предвижда за 2019 година. Тава  съобщи министърът на образованието Красимир Вълчев, който участва в Съвета на ректорите в Университета по хранителни технологии в Пловдив.По думите му парите няма да бъдат разпределени по равно между университетите, а в зависимост от оценката за качеството на обучение и реализация.

Той припомни, че през последните години са направени промени за преструктуриране на приема и на финансирането и те ще продължат и догодина.  Министър Вълчев подчерта, че пазара на труда и пазара на образованието са с различна логика и от гледна точка на бъдещите потребности специалности като химия, физика, математика и педагогика на обучението е добре да се финансират изцяло от държавата. 

В момента на пазара на труда най-търсени са инженерните специалности, но също така има недостиг на  аграрни специалисти и медици. В тази посока трябва да се търсят стимули за прием в тези специалности и за задържане на завършилите  в страната. Според министъра, тъй като това не може да  стане по административен път, е добре да се коментира въпроса с бизнеса и стопанските организации. Той подчерта, че към момента са изключително важни и  педагогическите специалисти в предучилищното и училищно образование и трябва да се подсигури системата с достатъчно учители заради предстоящото пенсиониране на не малко педагози. 

Министърът и ректорите обсъдиха предстоящите промени в Закона за висшето образование, системата на управление и системата на акредитация на висшите училища. Стана ясно, че готвените промени имат за цел  да я облекчат, да я направят по-ефективна и в по-голяма степен базирана на обективни показатели и нуждите на висшето образование. 

По време на съвета министър Вълчев предложи още след приемането на мораториума над разкриването на нови висши учебни заведения да бъде изработена карта на мрежата на висшето образование в страната. В нея ще бъдат определени професионалните направления, необходими за съответните региони. Друга промяна предвижда увеличаване на квотата на младите преподаватели в управлението  на висшите училища. 

Пред ректорите министър Вълчев обяви, че предложенията на работната група за промени в закона ще бъдат подложени на широко обсъждане.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Вертолети помагат за гасенето на пожарите в Средна гора, има опасност за две села

Военнослужещи и два хеликоптера от 24-та авиобаза в Крумово се включват в гасенето на големия пожар, който гори в Средна гора . Те ще действат за погасяване на пламъците в землището на село Песнопой, община Калояново, и село Михилци, община Хисаря.  Хеликоптерите „Ми-17“ и „Кугър“ излетяха в 13.21 часа..

обновено на 12.07.24 в 17:08

Верижна катастрофа до Пазарджик затруднява трафика на АМ "Тракия"

Верижна катастрофа затруднява движението в района на 102-рия километър на автомагистрала „Тракия“.  Сблъскали са се 4 коли в платното в посока Бургас, има и пострадали 2 жени, които са транспортирани в пазарджишката болница. Движението не е спряно, а се регулира от екипи на "Пътна полиция". В района на катастрофата има лека тапа, трафикът се..

публикувано на 12.07.24 в 16:30

Частично бедствено положение в Хисаря и Калояново заради пожарите

Областният управител на Пловдив Христина Янчева обяви бедствено положение в общините Хисаря и Калояново.  Мярката се въвежда, за да бъдат ликвидирани пожарите в землищата на хисарските села Песнопой и Михилци и калояновските  Сърнегор и Отец Паисиево. В документа се посочват и конкретните мерки, които ще бъдат предприети от кметовете на..

публикувано на 12.07.24 в 16:00

ЕГ "Пловдив", Хуманитарната и ЕГ "Иван Вазов" пак са най-желани в Пловдив

Най-много седмокласници искат да учат английски език в Езикова гимназия "Пловдив" . Подадени са 1238 заявления за първо класиране точно в този профил, съобщи началникът на Регионалното управление на образованието Иванка Киркова.   Тя уточни, че в желанията на учениците следват Хуманитарни науки с английски език в Хуманитарната гимназия и ЕГ..

публикувано на 12.07.24 в 15:51

Огън бушува в труднодостъпен район в Родопите

Пожар гори в труднодостъпен горски масив между селата Сливка и Сейменци в община Баните.  Пожарът е низов. Горят сухи треви и храсти. Все още не се знае какъв периметър е обхванал огънят. Изпратени са два екипаогнеборци. Към екипите от пожарникари са се присъединили и служители на Държавно горско стопанство – Славейно, и доброволци от селата Сливка,..

публикувано на 12.07.24 в 15:46