Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Червен картон за Джи Пи Груп и подкрепа за ремонта на Мулдавския манастир

| обновено на 12.10.18 в 16:52
6
Снимка: Михаил Миховски, Радио Пловдив

"ДЖИ ПИ ГРУП трябва да бъдат извадени от проектите с европейско и държавно финансиране. Възложил съм на шефа на АПИ Светослав Глосов да намери законов начин това да се случи още днес", заяви премиерът Бойко Борисов в манастира "Света Петка Мулдавска" край Асновград. 


Той подчерта, че не може да допусне при толкова усилия, които полага правителството, и единствените претенции към строителните компании са срок и качество, да се случват лоши строежи на пътища.

"Проверките трябва да са навсякъде", беше категоричен още премиерът: "Ако някой си бърка сместа на асфалта не така както трябва, а има фирми за надзор, има компетентни органи, които получават заплата за това и са го проспали, прокуратурата да ги обвини и да ги вкара в затвора".

По-късно Светослав Глосов уточни, че е невъзможно да отстрани ДЖИ ПИ ГРУП от проект по трансгранично сътрудничество, по който вече работи - пътят от Момчилград през Крумовград до Ивайловград. Другите два пътя, за които фирмата кандидатства за ремонт не са към АПИ, казва Глосов.

Той обаче допълни, че ще има допълнителна проверка на фирмата – на две други нейни участия в изграждането на инфраструктурни обекти. "Имат един спечелен търг, който се обжалва от страна на фирма. Това е тунелът на Железница. Участват също като консорциум в една поръчка. Още не е приключила като процедура. Още е на етапа преглед на технически предложения", поясни Глосов.

Междувременно в позиция, изпратена след ицявлението на премиера до медиите, ръководството на ДЖИ ПИ ГРУП заяви, че се отказва от строителството на тунела Железница на магистрала "Струма". 

"В  така манипулираната медийна обстановка през последния месец, опитваща се да отъждестви граденото десетки години име на компанията в строителния бранш с престъпни квалификации, е достойно в името на бранда ДЖИ ПИ ГРУП да депозираме пред Aгенция "Пътна инфраструктура" отказ от сключване на договор за изпълнение на строителството на тунел Железница. Това е в полза на обществения интерес от предотвратяване на огромните загуби на държавния бюджет и в подкрепа на пътната безопасност", заявяват от ДЖИ ПИ ГРУП.

Премиерът беше на посещение в манастира „Света Петка Мулдавска“, за да проследи  как протича ремонта на светата обител, за която бяха отпуснати половин милион лева след пожара преди осем години. Борисов беше посрещнат от пловдивския митрополит Николай.

За Мулдавската обител Борисов обеща прокарване на ВиК система, ремонт на западното крило на манастира и на камбанарията на църквата, както и на пътя към самата света обител. "Само вътре в манастира ще трябват три милиона лева, затова финансирането ще бъде поетапно", уточни премиерът.

Митрополит Николай съобщи, че църквата ще наеме фирми, които да направят проектите за реконструкцията на Мулдавския манастир, който трябва да запази автентичния си вид.

Стана ясно, че още в сряда, по предложение на премиера Бойко Борисов, МС ще отпусне 600 000 лева за ремонта на семинарията в Пловдив. 

След посещението в светата обител министър - председателят Бойко Борисов отида да инспектира строителството на пътя Пловдив - Асеновград. Той подчерта, че до момента е доволен от работите по пътния ремонт.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

До 8 години затвор заплашват лидера на НД "Русофили" и съучастника му

Окръжната прокуратура в Пловдив повдига обвинение срещу двамата арестувани по досъдебното производство на ДАНС за разгласяване на информация, представляваща държавна тайна. Това са председателят на Национално движение "Русофили" - Пловдив Златомир Дьовленски и съучастникът му Иван Гълъбов.  Дьовленски е обвинен като подбудител, а Гълъбов, като..

публикувано на 09.07.24 в 16:26

Трима пострадаха при две катастрофи в пловдивско

16-годишен моторист е в тежко състояние след катастрофа край пловдивското село Ръжево, други двама са ранени след пътен инцидент в Пловдив. Младежът е настанен в пловдивска болница, след като падна с кросовия си мотор в канавка между селата Ръжево и Ръжево Конаре. Обстоятелствата около инцидента не са изяснени, тъй като пострадалият все още не..

публикувано на 09.07.24 в 12:10

Два пъти повече отличници на изпита по химия от тези по биология в МУ-Пловдив

Шестиците по химия са два пъти повече от отличните оценки по биология. Това показват резултатите от кандидатстудентския изпит в Медицински университет – Пловдив  за магистърските специалности  „Медицина“, „Дентална медицина“ и „Фармация“. На него се явиха 1206 кандидати от подалите документи 1243. Те писаха по вариант 1, който бе изтеглен в деня на..

публикувано на 09.07.24 в 11:18

ВиК-ремонт ограничава движението по част от бул. "Васил Априлов" за два месеца

От днес до 15 септември  се въвежда временна организация на движението по  бул. „Васил Априлов“  в Пловдив  в отсечката от кръстовището с бул. „Шести Септември“ до моста на река Марица . Причината е подмяна на част от водопроводната мрежа и реконструкция на западното платно в посочения участък. Колите, включително и автобусите на градския транспорт,..

обновено на 09.07.24 в 10:22

БСП-Пловдив: Арестът на Златомир Дьовленски е политическа поръчка

Градският съвет на БСП - Пловдив изказва пълна подкрепа  за Златомир Дьовленски - председател на Национално движение "Русофили" - Пловдив и член на Изпълнителното бюро на ГС на БСП в града. Това пише в декларация, изпратена до медиите от местната структура на социалистите в Пловдив. В нея се посочва, че в БСП са обезпокоени от вчерашния..

публикувано на 09.07.24 в 10:20