Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

БСП внесе вота на недоверие заради здравеопазването

Не искаме на пациента да се гледа като на портфейл с пари

Важно е да се инициира дебатът за промяна на системата на здравеопазването, смета БСП депутатът

| обновено на 15.10.18 в 16:53

БСП внесе официално третия вот на недоверие към правителството в Народното събрание. С него левицата атакува кабинета за политиката му здравеопазването.

В интервю за Радио Пловдив доцент Георги Йорданов, депутат от БСП мотивира вота „с плачевно състояние на българското здравеопазване, което не отговаря на нуждите на българските граждани“.

Според доц Йорданов състоянието на здравната ни система е окаяно. Ограничен е достъпът и качеството на българските граждани до здраве в зависимост от тяхното местоживеене, финансови възможности и възраст, както и възможността пациентът сам да минава през различните нива на здравната система.

Ние дълго време чакахме да се случи нещо ново в тази сфера, но това което екипът на министър Ананиев внесе като предложение за реформа не отговори на очакванията ни, подчерта Георги Йорданов.

Той подчерта, че социалистите искат да насочат общественото внимание към състоянието на здравеопазването и добави, че левите депутати са наясно, че вотът няма да мине в парламента. С него обаче ще обясним на всички, че именно лошото състояние на здравеопазването у нас е причина младите българи да напускат страната.

За разлика от министър Ананиев ние не смятаме, че има малко пари за здравеопазване, каза доц Йорданов. В неговия модел от джоба на гражданите трябва да дойдат още и още пари. А за реформата трябва един анализ на състоянието на българското здравеопазване и истински мерки, които да го подобрят, уточни БСП депутатът.

Доц Георги Йорданов беше категоричен, че левицата не иска българските граждани да ходят до чужбина, за да си купят по- евтини и качествени лекарства. Искаме на пациента да не бъде гледано като на портфейл с пари, а като на човек, който очаква да му се помогне.

Георги Йорданов увери, че социалистите са наясно, че със силите на една партия истински реформи в здравеопазването не могат да се случат, но предлагат с общи стъпки да се изгради система, която да е добра, ако не за нас, то за нашите деца.

Смятам, че ще получим широка обществена подкрепа и консенсус, за да се инициира дебатът за здравеопазването, защото България е пред мрачна демографска перспектива, прогнозира доц Йорданов.


Още от категорията

УХТ разработва продукти за укрепване на имунитета след Covid

Към хранително-вкусовата индустрия през погледа на науката по време на пандемия от Ковид-19, разговор със заместник-ректора на Университета по хранителни технологии в Пловдив доц. Галин Иванов. Той разказва в интервю за Радио Пловдив за най-новите им проекти с европейско и национлно съфинансиране. Университетът по хранителни технологии ще си..

публикувано на 04.03.21 в 10:28

Първият мамологичен център BreatUnit ще заработи от 15 март

Мултидисциплинарен център за диагностика и лечение на заболявания на гърдата – BreastUnit открива УМБАЛ „Св. Георги”. Центърът е първият в Пловдив и четвърти в страната – останалите три са в София. Доц. д-р  Ваня Узунова е ръководител на новото звено, където се правят прегледите от понеделник до четвъртък. Центърът предлага мултидисциплинарен..

публикувано на 04.03.21 в 09:09

Българи от 5 европейски столици в ефира ни за 3 март

Три дни 3-ти март за българирте в 5 европейски столици - Будапеща, Прага, Братислава, Рим и Берлин. Общото честване на празника, макар и онлайн, е по идея на Борислав Петранов от Българския културен институт (БКИ) в Берлин .  Той и д иректорът на БКИ в Рим Жана Яковлева разказаха в ефира на празничното предаване "Ден след ден": "Идеята ми дойде..

публикувано на 03.03.21 в 17:24

Заразените се увеличават, защото хората не се пазят

Пореден ден на увеличение на заразените с Covid-19 у нас. На какво се дължи повишението и трябва ли се въведат отново по-строги противоепидемични мерки – темата проследяваме с доктор Костадин Чифлигаров от Клиниката по анестезиология и интензивно лечение на УМБАЛ „Свети Георги“, а също и заместник-председател на РК на БЛС-Пловдив. „Днес ни..

публикувано на 03.03.21 в 11:48

Малко трябва, за да сме достойни наследници на предците ни

Свободата днес. И уроците на историята - помним ли ги и следваме ли ги? На 3 март в предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив разговаряме с доктор Милен Врабевски, основател и председател на Фондация „Българска памет“, а също собственик и изпълнителен директор на най-голямата научно-изследователска организация в Югоизточна Европа. Инициатор е на..

публикувано на 03.03.21 в 11:21