Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

"Зелените очи на вятъра" - довечера в Петното на Роршарх

Здравка Евтимова  гостува в  литературния салон Spirt and Spirit в клуб Петното на Роршах, за да представи новия си роман  „Зелените очи на вятъра“, издание на Жанет45.  

„ Винаги е имало силни на деня,  които трансформират унижението в мерна единица за своя възход.  Книгата ни запознава с онези, които се изправят срещу тях“, казва писателката. 

Модератор на срещата  е Александър Секулов, началото е в  19ч. 

Здравка Евтимова е автор на няколко романа и сборници с разкази. Превеждана е в САЩ, Канада, Великобритания, Австралия, Германия, Франция, Индия, Русия, Полша, Чехия, Словакия, Македония и Сърбия. Нейни разкази са четени по ББС, Лондон.

Превела е повече от 25 романа от английски, американски и канадски автори на български език, превежда произведения на български писатели на английски език. 

Член е на Съюза на българските писатели и на Лигата на писателите на Великобритания, област Йоркшър-Хамбърсайд. Член е на българския ПЕН-клуб.


Още от категорията

Пловдивска премиера на мюзикъла "Чаплин"

Тази вечер на сцената на Античния театър е пловдивската премиера на мюзикъла „Чаплин“, мюзикъл от Крис Къртис. Това е съвместна продукция на Дължавна опера-Варна и Международния музикален фестивал „Варненско лято“. Режисьорът Борис Панкин каза, че с нетърпение очаква срещата с пловдивската публика.   „Отзивите от двете варненски премиери са..

обновено на 03.08.20 в 15:09

Реставрират вилата на Александър Стамболийски

Янка Давчева, директор на Къщата-музей „Александър Стамболийски“ в село Славовица, коментира добрата новина за отпуснати 72 340 лева за ремонт и реставрация на вилата-музей построена през 1922 г. След пожар през 2000 г. е въстановен първият етаж, като е открита музейна експозиция през 2006-та година. Очаква се през следващата година да завършат..

публикувано на 03.08.20 в 11:55

Преге - предаване за света на книгите, 01 - 07 август

В предаването за книги на Радио Пловдив на 01. 08. 2020г. бяха представени следните заглавия: Рубрика „Напълно непознати“ Ги дьо Мопасан. Монт-Ориол. 256 стр., ок. 2А, Жар, 2020. Яна Язова. Война. 360 стр., ок. 4А, Българска история, 2020. Маргарет Атууд. Заветите. 536 стр., ок. 5А, Ориндж букс, 2020. Гуидо..

обновено на 03.08.20 в 11:25

Отбелязваме Илинден по стар стил

Българската православна църква почита на 2 август по стар стил паметта на св. пророк Илия - един от най-великите измежду старозаветните праведници. Чества се също и денят на Илинденско-Преображенското въстание.  В българския народен календар Илинден е най-големият летен празник по време на жътва и вършитба. Според народното поверие на Илинден не..

публикувано на 02.08.20 в 09:50
Виктор Бойчев

В "Срещите" разговор за изкуството на куклите

В „Срещите” тази събота ще говорим за древното куклено изкуство, повикано за среща с човека още във II - I  век преди Христа, за магията на куклата, за преображенията  на  кукленото изкуство в днешния прагматичен свят. Гост - Виктор Бойчев доскорошен директор на Пловдивския куклен театър и носител нс голямата награда  "Пловдив" за цялостно творчество,..

обновено на 01.08.20 в 16:24