Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

"Зелените очи на вятъра" - довечера в Петното на Роршарх

Здравка Евтимова  гостува в  литературния салон Spirt and Spirit в клуб Петното на Роршах, за да представи новия си роман  „Зелените очи на вятъра“, издание на Жанет45.  

„ Винаги е имало силни на деня,  които трансформират унижението в мерна единица за своя възход.  Книгата ни запознава с онези, които се изправят срещу тях“, казва писателката. 

Модератор на срещата  е Александър Секулов, началото е в  19ч. 

Здравка Евтимова е автор на няколко романа и сборници с разкази. Превеждана е в САЩ, Канада, Великобритания, Австралия, Германия, Франция, Индия, Русия, Полша, Чехия, Словакия, Македония и Сърбия. Нейни разкази са четени по ББС, Лондон.

Превела е повече от 25 романа от английски, американски и канадски автори на български език, превежда произведения на български писатели на английски език. 

Член е на Съюза на българските писатели и на Лигата на писателите на Великобритания, област Йоркшър-Хамбърсайд. Член е на българския ПЕН-клуб.


Още от категорията

В "Срещите" гостува писателят Николай Илчевски

„Щом днес сме един забързан мравуняк личности, които в лакомията си да научим или вкусим повече нямаме време за „есета” с падащи листа и въздишки сложих разказите си в менгемето на съкращенията и стягах, за да разбера докъде могат да бъдат свити.”  Николай Илчевски.  Какво се е получило - прочетете книгата му "Кукумяв"! А защо нарекохме..

обновено на 16.10.21 в 09:27
Кадър от филма на Пол Верховен

Синелибри събира отново почитатели на киното и книгите

Седмото издание на Синелибри се провежда под мотото „ Божествена комедия “ по случай 700 години от смъртта на  Данте Алигиери , „бащата на италианския език“. Паралелно с жителите и гостите на столицата, на едни от най-бляскавите литературни адаптации, създадени през последните две години, ще могат да се насладят и зрителите на Града под тепетата в..

публикувано на 15.10.21 в 15:33

"Далечно плаване" с Моника Роменска в галерия УПАРК

Галерия „УПАРК“ тази вечер ще представи изложбата на Моника Роменска „Далечно плаване“.  Официално откриване няма да има заради противоепидемичните мерки, но художничката ще посреща почитатели на творбите си от 17 до 20 часа. Освен с въздействащите си графики, фотографии и нетрадиционни форми, тя е позната на публиката у нас като една от..

публикувано на 15.10.21 в 10:10

Стартират Международните фотографски срещи

С откриване на  изложбата „Атон – цветове на вярата“ на един от най-утвърдените  гръцки автори  Стратос Калафатис, съдържаща  над 130 мащабни фотоплатна в галерия „2019“ на ул. „Гладстон“, стартират Международните фотографски срещи „Сертификат за присъствие“. Организатор на фестивала е Фондация „Пловдивско фотографско средище“. В..

публикувано на 15.10.21 в 09:19

Книга събира раннохристиянски мозайки

Книгата „Символи в християнските мозайки“ на професор Славик Табаков ще бъде представена в Епископската базилика. Това е най-големият справочник на раннохристиянските символи, илюстриран с реални изображения на мозайки. Книгата е написана за широката публика и цели да запознае хората с християнските символи, станали основа на православната..

публикувано на 14.10.21 в 06:36