Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стадион "Пловдив" може да бъде и национален...след време

Снимка: вестник "Марица"

С правото си на участник в последната реконструкция на стадион "Пловдив" арх. Валентин Маринов получи задача и за изготвяне на предпроектното проучване на обекта, който от години чака ремонт.

Съоръжението ще се ремонтира на 11 етапа.

Като начало ще се ремонтира първата зрителска трибуна, изградена върху насип. Той ще се премахне, защото се е слегнал, а и конструкцията трябва да отговаря на нови изисквания за височина на стъпката -  90 см, вместо сегашните 75 см. Новата конструкция ще  редуцира местата за зрители от 20 000 на 15 000. Капацитетът на целия стадион ще бъде 55 000 зрители.

Съблекалните, зоната за журналисти  и VIP сектора са другите два подобекта, които ще се ремонтират, за да може на стадиона да се играят мачове от националното първенство и от първите фази на международните шампионати. Тук ще има и частична козирка, която ще стане част от бъдещата - опасваща цялото съоръжение. Този ремонт на практика ще "съживи стадиона" и той ще може да се ползва. Този етап може да се завърши за година и половина до две.

Следващите 8 стъпки включват изграждането на въпросната козирка, реконструкция на западната и на източната трибуна. Там също ще има разреждане на местата. Следват ремонти и на спортните зали, както и разширяване на лекоатлетическата писта за спринтовите дисциплини. Част от ремонта е и реконструиране на зала "Чайка".

Арх. Маринов обяви, че предстоящите ремонти не крият съществени рискове. Най- голямото предизвикателство е изграждането на козирката. Тя ще бъде на отделна конструкция, извън стадиона и на нея ще се закрепи и част от осветлението. 

По отношение на финансирането разделянето на обекти, струващи около 7- 8 милиона лева облекчава изпълнението.

Маринов е оптимист, че макар и строен през 1948 година, стадионът има капацитет. Ремонтът ще струва около 50 млн. лева, а ново строителство ще е несравнимо по- скъпо.

По думите му цялостната реконструкция може да се изпълни за 3 години.

Цялото интервю с арх. Маринов можете да чуете в прикачения файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Само проект на Радев ще даде изход от политическата криза

Нормален е стремежът на партиите да вземат трети мандат, за да осмисли това присъствието им в политиката, обясни амбициите им политологът Слави Василев. Много от нещата, които на пръв поглед изглеждат неправдоподобни, в един момент се случват, но въпреки това шансовете да се създаде правителство в този парламент са нищожни, гласи все пак неговата..

публикувано на 10.07.24 в 11:27

ДПС ще запази цeлостта си заради опасността от предсрочни избори

Целостта на ДПС ще се запази заради опасността от предсрочни парламентарни избори. Тази теза защити Тайфур Хюсеинов от сайта „Обзор нюз“ по повод броженията в партията.  Според него поне дотогава ще бъде заровена томахавката между двете крила в ДПС, но на по-късен етап е възможно да се случат катаклизми в парламентарната им група.  „В..

публикувано на 10.07.24 в 10:51

Време е да се промени скалата на жълт и оранжев код за горещини

Предупредителен жълт код за горещо време издаде за днес Националният институт по метеорология и хидрология. Предупреждението важи за територията на цялата страна.  Според прогнозата на НИМХ днес отново ще е слънчево и горещо. След обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност, но само на отделни места в Източна България и планинските райони..

обновено на 10.07.24 в 10:09

Плащането през клинични пътеки ощетява пациентите

За ескалиращ проблем при пациенти с урологични онкологични заболявания, който им причинява трайна инвалидизация съобщи на пресконференция проф. д-р Димитър Шишков в Клиниката по урология в УМБАЛ "Пловдив“. По думите му  болни с рак, при които е можело да  бъде направена операция със смяна на пикочния мехур, са лишени от шанса да бъдат лекувани..

публикувано на 09.07.24 в 13:20
Светлин Тачев

Доган държи Пеевски в шах и го кара да се чуди какво става

Юли е времето за поредните опити за ново управление. За политическите вероятности да имаме кабинет, за ДПС и кризите по оста Пеевски - депутати - Доган, говорим с политолога д-р  Светлин Тачев  от "Галъп интернешънъл болкан". Д-р Тачев каза, че изглежда много трудно формирането на кабинет, с втори мандат почти невъзможно, остава надеждата за..

публикувано на 09.07.24 в 08:53