Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Бизнесът отхвърли промените в Закона за хората с увреждания

Представителните работодателски организации отхвърлиха проекта на Закона за хората с увреждания, който днес беше обсъждан на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество. 

Резерви към промените изказаха също вицепремиерът Валери Симеонов и представителите на КТ "Подкрепа".  Единствено от КНСБ подкрепят предложените текстове, които утре влизат за одобрение в правителството. 

В интервю за Радио Пловдив Димитър Бранков от БСК обясни, че проекто-текстовете въвеждат квоти за наемане на хора с увреждания в малки и големи предприятия. 

Неизпълнението на задължението се обвързва с 30 на сто компенсационна такса за всяко незаето място от установената квота. 

Така наречената "компенсационна такса" е практически уреждане на данък.  Изключително високи са санкциите, които на практика нов вид нов данък.

По думите му терминът "такса" е некоректен, защото в случая нито се предоставя услуга, нито се извършва някаква дейност. 

 Ако се приеме този законопроект, това са непосилни за малките предприятия задължения, които не могат да бъдат изпълнявани по икономически причини, твърдят от бизнеса.

Много важно е да се знае, е че единственият начин за радикална реформа и спиране на нарушенията и корупцията в тази сфера е приемането на Международния класификатор на СЗО за функционалността, увреждането и човешкото здраве, който се прилага в ЕС. 

Механизмът е лесен за администриране спрямо хората с увреждания, които са 700 000 души с една или друга степен на увреждания и установена неработоспособност. За голяма част се получават т. нар. инвалидни пенсии. Без решителна стъпка всички останали предложения в закона стоят на една необективна основа. 


Още от категорията

Не пандемията мори строителите, а административното буксуване

В деня на строителите - Димитровден, среща в ефира с председателя на Камарата на строителите в Пловдив Пламен Иванов . През последните 30 години в бранша няма нито една, която да не е странна. Предизвикателствата са различни, но ние сме калени и винаги сме в някакъв режим на форсмажор. Това обаче винаги е свързано пилеене на време и после с..

публикувано на 26.10.20 в 12:02

Трудовите злополуки намаляха в епидемията, нарушенията - не

По думите на Атанас Чернаев- директор на пловдивската Инспекция по труда нарушенията на трудовото законодатество не са сероизно повлияни от Ковид- епидемията, която наложи нови методи на работа в някои предприятия. Констатациите са същите като преди епидемията - работят хора без трудови договори, бавят се плащания, особено при напускане на работа, има..

публикувано на 26.10.20 в 11:57

В Пловдив трябва да се създаде координационен щаб за Ковид- 19

Проф. д-р Петър Петров  е директор на болница "Свети Мина" и препоръча създаването на звено, което да кооридинира работата на отелните лечебни заведения, защото сега липсата на единна информация затруднява работата им. Той даде пример от снощи, когато пациент с Ковид -10 с влошено състояние е трябало да се транспортира до интензивно отделение...

публикувано на 26.10.20 в 10:44

Ако властта иска мерките да се спазват, нека ги направи разумни

Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация настоя за повече яснота при въвеждане на мерките срущу Ковид- 19. "Кабинетът и здравните власти да излязат с позиция при колко положителни теста и направени за какъв период от време ще ограничават работата на заведения и хотели, както и при колко положителни теста ще се възобновяват работата на тези..

публикувано на 26.10.20 в 10:31

Кирил Пенчев в "Добро утро, ден!"

В „Добро утро, ден!“  ви срещаме с  Кирил Пенчев  първи кларинет в Пловдивската опера.   Преподава и  в АМТИИ и в Пловдивския университет.  Завършил е престижни университети в Съединените щати и Виена, но не е класическия музикант в традиционната представа. Може да го наричаме и „Лъвско сърце“, защото  той може след 3 километра плуване в..

обновено на 24.10.20 в 08:34