Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Представиха проекта за обновяването на площад "Централен"

| обновено на 17.10.18 в 15:02

Проектът за реконструкцията на площад Централен в Пловдив предизвика близо тричасов дебат, в който се включиха архитекти, инженери, хора на изкуството и граждани. 

Срещата се състоя в Голяма конферентна зала на Дома в присъствието на кмета Иван Тотев, Цанко Драгиев, управител на фирмата – изпълнител „Драгиев и Ко“ и, разбира се - арх. Румяна Пройкова и екипа й, разработили идейния проект.

Представена бе идейната разработка, защитена пред Министерството на културата. 

Проектът е разделен на няколко сегмента като основната му цел е разкриването на  площадното пространство на Форума. Разработва се система от преливащи пространства, връзката между които ще е със зеленина. Площадът ще бъде на две нива, проектирани са антични магазини от Южната страна на форума, ще бъде намален с 30 процента паркинга на хотел Тримонциум.

Материалите, които ще се ползват са гранит и земелрок - бетон и цимент.
Най – бурните дебати в залата бяха за настилките и цената на реконструкцията.  Растителността и зелените пространства бяха другият най – обсъждан елемент от проекта.

Кметът Иван Тотев заяви, че предвидените за реконструкцията на площада 12 милиона лева не са много, защото близо 7 милиона ще отидат за площта над подлеза на „Гладстон“. Останалите 5 милиона за Форума. Затова новата настилка на площада няма да е 100 % гранит, а почти половината ще е цимент тип земелрок.


Издателят Манол Пейков и бивш член на УС на фондация „Пловдив 2019“ призова да не се бърза с ремонта, ако средствата са недостатъчни. Моята битка е за настилките, които се ползват, и с които е покрита главната на Пловдив. Те се ползват все повече, но  са проблемни естетически и като устойчивост. Римските настилки не са мръднали, а настилките на главната заприличват на нищо при един дъжд.

Има опасност да заличим наследството, трябва да използваме естествени материали, защото те са вечни.

Манол Пейков попита и защо администрацията се е забавила с реконструкцията на площада, след като титлата ЕСК бе спечелена преди 4 години. Къде отидоха тези 3,8 години от спечелването на титлата и ремонта и тръгнаха на инженеринг, няма контрол, няма граждански интерес.

Той припомни и спечеления от архитектурното студио Фора проект за площада. Кметът обаче заяви, че той е отхвърлен, тъй като не е съгласуван с НИНКН.

Издателят заяви, че арх. Румяна Пройкова е много добър специалист, но е принудена да се съобразява с парите и предоставените й материали. 

Въпреки на места острия тон и директни обвинения към кмета за непрозрачност на ремонтите в града, в края на срещата бе решено несъгласните с проекта на арх. Пройкова да се срещнат с нея и официално да представят идеите си. Впоследствие общината ще решава колко ще струват те и дали ще се съобрази с тях.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

7 бременни жени се имунизираха срещу коклюш в РЗИ-Пловдив

7 бременни жени си  поставиха в РЗИ –Пловдив ваксина срещу коклюш в първия ден от въведените временни противоепидемични мерки заради епидемичното разпространение на инфекциозното заболяване.  Имунизацията срещу коклюш е еднократна, препоръчителна и безплатна и се извършва с комбинирана ваксина срещу дифтерия, тетанус и коклюш, с намалено антигенно..

публикувано на 09.05.24 в 16:32

В Деня на Европа руски знамена се развяха на Альоша

Стотици пловдивчани поднесоха венци и цветя на паметника Альоша и почетоха 9 май – Деня на победата .  Слово произнесе руският посланик у нас Елеонора Митрофанова, която бе придружавана от почетния консул на Русия в Пловдив Георги Гергов.  Редом до българските знамена граждани носеха и руски флагове. Част от гражданите заявиха, че на 9-ти май..

публикувано на 09.05.24 в 14:51

В "Трезора за идеи" сградата на БНБ е от библиотека и музей до обществена баня

42 предложения от 16 държави от 3 континента са получени в Община Пловдив за конкурса „Трезор за идеи“ за нова функция на старото здание на БНБ. Това съобщи заместник-кметът по култура Пламен Панов, като припомни, че идеите за преобразяване на сградата, която е паметник на културата, се събираха близо 2 месеца. В конкурса „Трезор за идеи“..

публикувано на 09.05.24 в 13:16

Обявяват до дни обществената поръчка за кино "Космос"

До няколко дни обществената поръчка за ремонта на кино „Космос“ ще бъде обявена на сайта на Агенцията за обществени поръчки, каза заместник-кметът по култура Пламен Панов. Документацията вече е подадена в системата на агенцията и ако поръчката за ремонт и преустойство на сградата не бъде изтеглена за предварителна проверка, още в понеделник..

публикувано на 09.05.24 в 12:19

Кметът Димитров: Премахването на "Альоша" сега не е тема за Пловдив

Премахването „Альоша“ сега не е тема за Пловдив, заяви кметът Костадин Димитров в отговор на въпрос за демонтажа на паметника. По традиция за Деня на победата 9 май десетки хора се изкачват до монумента. „След решение на Общинския съвет заместник-кметовете по финанси и по строителство трябва да изготвят становище колко би струвало и как..

публикувано на 09.05.24 в 12:10