Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

КРИБ не гласува бюджета на НЗОК, "Заедно с теб" са против шефа й

С 490 милиона лева повече ще разполага догодина НЗОК в сравнение с тази. Днес Надзорният съвет на касата гласува проектобюджета й за 2019-та. С 18 млн. е увеличен бюджетът за личните лекари. 28 млн. повече ще има за прегледи при специалисти и 7 млн. - за изследвания. Най-сериозно увеличение има в бюджета за болниците.

За лекарства, където обикновено има преразход, се отпускат допълнително 117 милиона лева. Агенцията по трансплантации и Медицинският одит се обединяват в нова структура, която ще е на подчинение на здравния министър и ще контролира и болниците.

Всички представители на държавата в Надзора, както и КНСБ, и представителят на пациентските организации Пламен Таушанов са гласували "за" промените. КТ "Подкрепа" и БСК са се въздържали при гласуването, а единствено Оля Василева от КРИБ е била против. 

В интервю за Радио Пловдив тя заяви, че подкрепя отпускането на повече средства за лечение,  но съм против концептуалните промени, влезли в преходните и заключителните разпоредби на закона. Така се преодолява необходимостта от обществено обсъждане. 

По думите й с гласуваните текстове ще трябва да се гласуват промени в 16 закона. Според Василева целта на приетите мерки  е да се гарантира изпълнението на бюджета.

Пенка Георгиева от пациентски организации „Заедно с теб“ и представил на Обществения съвет към фонда за лечение на деца, който се закрива заяви пред Радио Пловдив, че от днес свалят доверието си от управителя на НЗОК д-р Дечо Дечев. 

Ще се повтори ситуацията с белодробните трансплантации.  Закрива се целият обществен съвет, целият фонд. Не може да има прозрачност. Безотговорно е решението на д-р Дечев да закрие фонда, в НЗОК няма експертен потенциал за взимане на решение. Не желая да умират пациенти, да се осъзнаят навреме. Дечев трябва да се откаже от безумието си да закрива Фонда за лечение на деца.

Предстои бюджетът на НЗОК да се гласува от правителството и от Народното събрание.


Още от категорията

Лятото в Старосел - топло и пълно с туристи

„Настоящата ситуация е безпрецедентна“, заяви Виделин Писков -  представител на маркетинг  екипа на Винен и СПА комплекс в Старосел. По думите му, от 13 март до 13 май бизнесът в страната в туристическия спектър  е бил преустановен. Браншът е претърпял безпрецедентни загуби и пропуснати ползи.  „Това, което се е случи в Старосел,  се..

публикувано на 04.06.20 в 17:09
Пенка Георгиева

Очаква се бум на хроничните заболявания след карантината

На 15 юни отпадат всички ограничения, свързани с разпространението на коронавируса у нас, стана ясно на днешния, последен брифинг на Националния оперативен щаб. След близо 3 месеца живот в извънредно положение по време на пандемия, как се отрази това на хората с хронични заболявания? „Хората се страхуваха да отидат на прегледи и това влоши..

публикувано на 04.06.20 в 15:40

Хората вярват по-скоро на Божков, отколкото на властта

„Мисля, че независимо от пренебрежението, което управляващите показват, този ход е доста действен спряма хората и те вярват по-скоро на Васил Божков, отколкото на тях”. Така експертът по сигурност Николай Радулов коментира по Радио Пловдив публикуваните от Божков текстове и комикси във Фейсбук. „Мисля, че тези хора, които управляват държавата,..

публикувано на 04.06.20 в 15:12

Пациентите са объркани за коронавируса

"Нямам пациент, който да е дошъл при мен и да не ме е попитал :  в крайна сметка,  има, или няма коронавирус ? ", каза в интервю за Радио Пловдив д-р Николай Влахов от Второ ДКЦ  в Пловдив.  Д-р Влахов разказа, че периода на активния коронавирус е преминал трудно. Особено в началото, когато върху личните лекари е паднала голямата  отговорност, когато..

публикувано на 04.06.20 в 10:37

Унищожихме Черноморието, така ли очакваме туристи!

Може ли един бетонен строеж на морския бряг, на така наречения „Шофьорски плаж“, южно от Бургас, да бъде едновременно „укрепително съоръжение“ по документи и същевременно хотел, какъвто изглежда ? „Свидетели сме на едно безумие и пореден опит да ни правят на глупаци! “ – коментира ситуацията  Спас Узунов от фондация „Биоразнообразие“...

публикувано на 03.06.20 в 16:47