Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Очаквам личните отношения в коалицията да бъдат потушени

Предполагам, че експертите на Министерството на здравеопазването смятат, че е разумен ход да се извършат промени в здравния сектор, които се въвеждат чрез бюджета на НЗОК.

Това заяви в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив доктор Калин Поповски, народен представител от „Обединени патриоти“ и член на парламентарната здравна комисия.

Припомням, че вчера Надзорния съвет на НЗОК одобри финансовите параметри за следващата година, но заедно с тях се вкарват и промени в системата, включително закриване на Фонда за лечение на деца в чужбина и създаване на мегаагенция, която ще бъде натоварена с различни функции и с контрола в системата. Нови частни болници ще се разкриват само с решение на Народното събрание.

Окончателното решение ще бъде взето от Министерски съвет, който предстои да одобри бюджета на НЗОК за 2019 година.

Не искам да бъда тежък защитник на екипа на здравния министър Кирил Ананиев, но той има доста добри идеи, включително и за здравноосигурителните модели, подчерта Поповски. Той смята, че модел Б на реформата, който предвижда здравна застраховка от 12 лева месечно, е по-удачния вариант от демонополизацията на НЗОК.

С този модел ще се позволи да се намали големия брой на хоспитализациите – от 3 милиона на 1 милион и половина, категоричен е Калин Поповски.

За коалиционните неволи...

Доктор Поповски коментира и предстоящия коалиционен съвет на „Обединени патриоти“ и решението на „Атака“ да свали политическото си доверие от вицепремиера Валери Симеонов.

Надявам се днес да се постигне едно съгласие в нашата коалиция, защото тези 300 000 души, които са гласували за нас – те не са гласували избирателно за едната или другата партия, а са гласували за „Обединени патриоти“. Очаквам Красимир Каракачанов отново виртуално да бъде със синята каска. Защото ние в парламентарната група нямаме проблеми трите партии, дори не се делим. Ние сме приятели и съмишленици. И се надявам, че междуличностните отношения между Валери Симеонов и Волен Сидеров да бъдат потушени завинаги, заяви Калин Поповски.

Цялото интервю с доктор Калин Поповски можете да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Само проект на Радев ще даде изход от политическата криза

Нормален е стремежът на партиите да вземат трети мандат, за да осмисли това присъствието им в политиката, обясни амбициите им политологът Слави Василев. Много от нещата, които на пръв поглед изглеждат неправдоподобни, в един момент се случват, но въпреки това шансовете да се създаде правителство в този парламент са нищожни, гласи все пак неговата..

публикувано на 10.07.24 в 11:27

ДПС ще запази цeлостта си заради опасността от предсрочни избори

Целостта на ДПС ще се запази заради опасността от предсрочни парламентарни избори. Тази теза защити Тайфур Хюсеинов от сайта „Обзор нюз“ по повод броженията в партията.  Според него поне дотогава ще бъде заровена томахавката между двете крила в ДПС, но на по-късен етап е възможно да се случат катаклизми в парламентарната им група.  „В..

публикувано на 10.07.24 в 10:51

Време е да се промени скалата на жълт и оранжев код за горещини

Предупредителен жълт код за горещо време издаде за днес Националният институт по метеорология и хидрология. Предупреждението важи за територията на цялата страна.  Според прогнозата на НИМХ днес отново ще е слънчево и горещо. След обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност, но само на отделни места в Източна България и планинските райони..

обновено на 10.07.24 в 10:09

Плащането през клинични пътеки ощетява пациентите

За ескалиращ проблем при пациенти с урологични онкологични заболявания, който им причинява трайна инвалидизация съобщи на пресконференция проф. д-р Димитър Шишков в Клиниката по урология в УМБАЛ "Пловдив“. По думите му  болни с рак, при които е можело да  бъде направена операция със смяна на пикочния мехур, са лишени от шанса да бъдат лекувани..

публикувано на 09.07.24 в 13:20
Светлин Тачев

Доган държи Пеевски в шах и го кара да се чуди какво става

Юли е времето за поредните опити за ново управление. За политическите вероятности да имаме кабинет, за ДПС и кризите по оста Пеевски - депутати - Доган, говорим с политолога д-р  Светлин Тачев  от "Галъп интернешънъл болкан". Д-р Тачев каза, че изглежда много трудно формирането на кабинет, с втори мандат почти невъзможно, остава надеждата за..

публикувано на 09.07.24 в 08:53