Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цените на имотите в Пловдив и областта ще вървят още по-нагоре

Цените на жилищните имоти както в Пловдив, така и в селата на около 30-40 км от града, продължават да растат и тенденцията ще продължи. Това стана ясно на дискусия, посветена на развитието на имотния пазар в региона.

Ръстът при сключените сделки е 9,2 % спрямо миналата година, а при покупка на жилище с ипотека повишението е с близо 20 %. Най- скъпи продължават да са имотите в центъра на Пловдив, които се продават при средни цени от 854 евро на кв.м, следвани от Кършияка (827 евро/кв.м) и Смирненски (708 евро/кв. м), който е и най-търсеният квартал за живеене. Най-предпочитани са двустайните жилища, следвани от 3-стайните. Малък е интересът към големи апартаменти, а почти нулев - към едностайни апартаменти, посочиха брокерите. 

Най-голямо е търсенето на имоти в кв. „Смирненски“, в близост до индустриалната зона. В този район преобладаващ е българският инвеститорски интерес. 

Бюджетът на купувачите на имоти в Пловдив също се е повишил през деветмесечието на годината, като инвестицията в покупка на жилище достига до 70 000 евро. Купувачите са от цялата страна, като често има и такива от Украйна и Молдова, а 43% от запитванията към агенциите на недвижими имоти са за тристайни апартаменти. Все повече хора се възползват от ипотечен кредит за закупуване на жилище – около 34%, като средният размер на банковия заем е 80 000 лв. 

Все повече имоти да се купуват с инвестиционна цел. В Пловдив има цели сгради, купени, за да се отдават под наем, особено с оглед на бъдещото домакинство на Европейска столица на културата. Същевременно има издадени разрешителни само за 3 офис сгради, стана ясно на дискусията.

Относно „имотния балон“ пазарът се определя от засиленото търсене и по-малкото предлагане. Водещи за повишения интерес към купуване на жилища както в Пловдив, така и в близките села, са както ниските данъци върху имотите, така и ниските лихви по банковите депозити, посочиха брокерите Валентина Маринчешка и Иво Джаров. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

„Хоро при извора“ във Велинград

Велинград е домакин на двудневен фестивал „Хоро при извора“, в който ще се включат над 700 танцьори от всички краища на България и състави от Босна и Херцеговина.  Това е 11-то издание на фестивала, който по традиция ще започне с дефиле на танцовите групи от парк „Вельова баня” до площад „Н. Гяуров” в центъра на Велинград. Там ще е официалното..

публикувано на 13.07.24 в 09:21

В Средна гора остана един, но мащабен пожар между Михилци и Хисаря

Сложна остава обстановката в Средна гора, където вчера горяха четири пожара в района на Хисаря и близки села.  Спешно набират доброволци за гасенето на пожара край Хисаря Две от огнищата вече са потушени, но другите две са се обединили в един пожар, който обхваща голяма площ между село Михилци и Хисаря. Това съобщи пред Радио..

обновено на 13.07.24 в 09:10

Спешно набират доброволци за гасенето на пожара край Хисаря

Община Хисаря се нуждае спешно от доброволци, които да помагат на пожарникарите за гасенето на пожара в района на кв. Миромир.  Частично бедствено положение в Хисаря и Калояново заради пожарите Тази сутрин е решителната фаза за гасенето на огнената стихия, затова е необходимо в гасенето да се включат колкото може повече хора. Това..

обновено на 13.07.24 в 09:10

В Пловдив започва програма „Зелена Култура – Зелен Град“

От пловдивския район „Тракия“ започва серия инициативи, посветени на зеления стил на живот, устойчиво потребление и културно обогатяване на жителите и гостите на Пловдив.  Събитията ще се провеждат ежемесечно през юли, август и септември в различни райони на Пловдив. Всяко издание ще се фокусира върху конкретна тема от сферата на екологията и..

обновено на 13.07.24 в 09:10

Теснолинейката пътува с ретро вагони от Септември до Цветино

Днес и утре отново пътува атракционен влак по теснолинейката от гара Септември през Велинград до родопската гаричка Цветино. От БДЖ припомнят, че влакът се движи всяка събота и неделя през този месец и предлага незабравимо пътуване на любителите на ретро изживяванията.  Композицията на влака включва два ретро вагона, един стандартен пътнически вагон и..

публикувано на 13.07.24 в 09:09