Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Партньорството между Пловдив и Одрин бе скрепено с баклава

Меморандум за сътрудничество и съвместна дейност в областта на икономиката, науката и културата  бе подписан днес между област Пловдив и Област Одрин. 

Областният управител на Пловдив Здравко Димитров и областният управител на Одрин Гюнай Йоздемир положиха подписите си под документ, който ще съдейства за установяване на делови контакти между предприятия, организации и университети, създаване на културни, творчески и спортни обединения в двете области. 

„Споразумението е в унисон с международните изисквания и законодателствата на двете държави и ще създаде възможност за  сътрудничество в сферата на икономиката, образованието и културата между област Пловдив и област Одрин“, коментира Гюнай Йоздемир.  

От своя страна Здравко Димитров подчерта, че „най-бързо се градят мостове между два народа, две религии и общности, именно в сферата на културата, образованието и икономиката“. Той допълни, че на срещата е коментирана  и темата за незаконната миграция, като е  констатирано задоволство от доброто сътрудничество между двете страни. 

Двамата губернатори съобщиха, че днешната среща е първата от поредица срещи в Одрин и Пловдив между  бизнеса, университетите и културните институции. Днес на среща  между Тракия икономическа зона и Турската търговско промишлена камара са обсъдени и първите стъпки в посока сътрудничество и бизнес контакти в двете области. 

Здравко Димитров бе категоричен, че всяка инвестиция от турска страна в Пловдив и региона ще бъде гарантирана. Предстоят и срещи в областта на образованието между Аграрния университет, УХТ в Пловдив и  висши учебни заведения в Одрин за обмяна на опит, студенти и преподаватели. 

От турска страна бе проявен интерес към инициативата Пловдив-ЕСК догодина и организиране на съвместни културни инициативи.

В края на официалната част двете страни размениха подаръци, а турсите гости  почерпиха с баклава.   

Специален дар - баклава с мед, бе предаден и за премиера Бойко Борисов.

Областният управител Здравко Димитров  обеща да го предаде лично на министър-председателя по време на министерския съвет в София. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Откриват късноантична сграда "Ирини“ в подлез "Археологически"

В Международния ден за опазване на паметниците на културата в Пловдив официално ще бъде открита късноантична сграда "Ирини“, която се намира в подлез „Археологически“ и е част от сериен обект "Епископската базилика и късноантичните мозайки на Филипопол, римска провинция Тракия“.  Заедно с това ще бъде отбелязана  и третата годишнина на..

обновено на 18.04.24 в 07:05

Откриха огнище на птичи грип в Асеновград

Огнище на птичи грип е открито в обект за отглеждане на кокошки носачки в Асеновград, където се отглеждат над 150 хиляди птици. Пробите за изследване са изпратени заради наблюдаваната от регистрирания ветеринарен лекар повишената смъртност в птицефермата, съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните.  Определена е 3-километрова..

публикувано на 18.04.24 в 07:03

Над 4000 кутии нелегални цигари иззе полицията

Над 4000 кутии цигари без бандерол са иззети от полицията. При процесуално-следствените действия под наблюдение на Районна прокуратура - Пловдив са иззети 81 хиляди къса фабрични цигари без български бандерол Специализираната операция е осъществена вчера от служители на Трето РУ като част от активните мерки за пресичане на незаконна..

публикувано на 17.04.24 в 17:29

Пръскат срещу кърлежи и комари в Пловдив през нощта

От тази вечер започва пръскането срещу комари и кърлежи в Пловдив, ако метеорологичните условия са подходящи. До 26-ти април ще бъдат обработени розовите насаждения по основните булеварди в града, както и извършена дезинсекция по двата бряга на река Марица и в гробищните паркове. Обработките ще се извършват в часовия диапазон 22:00 – 5:30..

обновено на 17.04.24 в 16:20

Работещите във ВМЗ ще получат ДМС за Великден от една МРЗ

Допълнително възнаграждение, което работници и служители във ВМЗ ЕАД – Сопот ще получат, ще бъде изплатено преди Великден. Бонусът е в размер на една минимална работна заплата за предприятието, съгласно Колективния трудов договор.  Това става след решение на Съвета на директорите, на база добри финансови резултати, постигнати в дружеството и проведени..

обновено на 17.04.24 в 15:25