Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

11-годишното наблюдение на ЕК върху България и Румъния е безрезултатно

Юнкер си другарува с Борисов, а много неща не са както трябва

Сегашната Европейска комисия няма воля да уличава правителствата в тежки нарушения

Механизмът на Европейската комисия за наблюдение на България и Румания, който беше замислен само за две - три години, но продължава вече 11 години, е безрезултатен

Ако бъде прекратено действието на този механизъм, той ще трябва да бъде заменен с нещо друго, иначе Комисията би се посрамила, ако каже, че той е бил неуспешен. Въпросът е именно какво ще е това нещо друго. 

Това заяви пред Радио Пловдив журналистът от вестник "Сега" Светослав Терзиев. Поводът е, че на 13 ноември Еврокомисията ще разгледа докладите за напредъка на България и Румъния по механизма за сътрудничество и проверка, въведен още с приемането на двете държави за членки на Европейския съюз.

По повод мониторинговия механизъм, изискващ от двете страни да въведат реформи в правосъдните си системи, 

Светослав Терзиев коментира думите на говорителя на Еврокомисията, че ще бъдат далтонисти в оценките си, пред вид предстоящото от 1 януари догодина председателство на Румъния на Европейския съвет.

Те не са просто далтонисти. Те напоследък си затварят направо очите и за положението в България, до голяма степен и за Румъния, защото просто Комисията вижда, че е безсилна да промени състоянието в двете държави, подчерта Терзиев.

Той посочи, че в Румъния има наистина съществен напредък в сравнение с България, но там рискът да се получи обратен ход е много голям, защото натискът и съпротивата са силни.

България на практика не помръдва. Тя си е в същото положение, защото - примерно в един от показателите борба с корупцията на високо равнище до сега не е даден нито един резултат. Няма разобличен, осъден високопоставен държавен служител или политик, въпреки че се говори, че тази форма на корупция е масово разпространена и то от години.

Светослав Терзиев обяни, че е важно с какво би могъл да се замени механизмът на наблюдение от страна на ЕК на Блъгария и Румъния. По думите му това би могъл да е механизмът, по който сега се предявяват претенции към функционирането на демокрацията в Полша и Унгария

Този механзъм е много строг, защото предвижда конкретна санкция - отнемането на правото на глас в европейските институции на провинилата се държава

Според Трезиев, държава, на която е отнето това право на глас ще е в по - незигодно положение от държава, която е напуснала Европейския съюз. Подобна санкция би означавало практичесто отстравянаве от ЕС, но с голяма загуба на суверенитет, подчерта журналистът.

По повод т. нар. румънски модел той посочи, че в българския политически елит е имало единодушие, че не трябва да се допусне в България да стане както в Румъния - там в затвора отидоха кметове, депутати, министри, които са злоупотребявали с обществени средства.

У нас прокуратурата е самодоволна. Тя е склонна да отчита някакви въображаеми успехи. Ако има някакви успехи, те са в областта на неорганизираната престъпност, заяви Терзиев. 

Организираната престъпност се трансформира в управляваща кохорта от политици, независимо от партийната им принадлежност. Те дори взаимно се подкрепят. Продължава да си действа негласният договор: Ние няма да ви търсим сметка, но и вие няма да търсите сметка на нас.

Светослав Терзиев припомни, че България вече е понесла веднъж санкции от еврокомисията - през 2008 година правителството на Станишев покровителстваше лица, злоупотребявали с евросредства в пътното строителство. Тогова България загуби 200 милиона евро. Но правитлестовто се смени и нищо - Борисов дори се радва, че на Станишев спирали евросредствата, а на него ги пускат.  

Сегашната Европейска комисия няма политическа воля да уличава в тежки нарушения. Тя повече е склонна да търси емоционална близост с правителлствата. 

Виждаме как Юнкер си другарува с Борисов, вместо да му обърне внимание, че много неща не върявт както трябва, коментира журналистът от вестник "Сега".

Цялото интервю на Емил Костов със Светослав Терзиев и в звуковия файл. 

Снимка




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Иво Желев

Наесен отиваме на седми поред избори

Политическите въпросителни на лятото обсъждаме в програма "Точно днес" със социолога от ЕСТАТ Иво Желев. Той  прогнозира и възможностите за изпълнение на третия мандат и дали новите избори са неизбежни. По думите му вече е ясно, че в този парламент не може да се произведе нищо работещо.  "Нито има възможности за мнозинство, нито обща воля, нито..

публикувано на 19.07.24 в 10:28

Два екипа от Аварийно спасяване-Пловдив са на терен и днес

Пожарите наситиха новините, хората изгубиха домовете си, държавата ще даде по 1578 лева на пострадалите семейства. Говорим с доброволците, които са на терен при юли.  Включване в програма "Точно днес" на Георги Влайков  от Аварийно спасяване - Пловдив от мястото на пожара в Карловски регион.  Той подчерта, че остават на терена на вече..

обновено на 19.07.24 в 10:05

Само за 24 ч. събраха 20 000 лв. за екипировка на доброволците

В програма "Точно днес" на Радио Пловдив говорим с Манол Пейков, народен представител от ПП-ДБ за поредната му акция, за дарения с код екипировка за доброволците За по малко от 24 часа успяхме да съберем 20 000 лева и днес ще закупим първите необходими атрибути за борба с огъня, каза за Радио Пловдив Манол Пейков. „Говорих с Георги Влайков от..

обновено на 19.07.24 в 10:05

100% е изпълнен приемът в МУ - Пловдив, след второ класиране

След второ класиране на 100% Медицински университет - Пловдив изпълни държавния план-приeм. По традиция най-голям интерес има към специалностите "Медицина", "Дентална медицина" и "Фармация". Там се полага и изпит-тест по биология и химия. В програма "Точно днес" говорим със заместник-ректора проф. д-р  Веселина Горанова , с коментар на КСК 2024...

публикувано на 19.07.24 в 09:45

Карлово чества 187 години от рождението на Апостола

С тържествена Света литургия на 18 юли в храм „Св. Николай” започна отбелязването на 187 години от рождението на Васил Левски и Празник на град Карлово. Кметът на общината д-р Емил Кабаиванов, официални гости и граждани положиха цветя и се поклониха пред гроба на Гина Кунчева - майката на Апостола. На площад „Васил Левски“ д-р..

публикувано на 18.07.24 в 13:33