Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Реконструкцията на Кино "Космос" дела и документи... още дълго

Кино „Космос“ не може да остане в този вид, трябва да се прави нещо. Моето мнение е, че трябва да се възстанови киното с възможност да се ползва и за концерти и други събития, защото Пловдив има дефицит на артистични сцени, каза заместник- кметът по култура Александър Държиков.Всички дела, които касаят пространството пред киното са спечелени от общината, каза още Държиков. По думите му сега вече общината може да предприеме процедури по отчуждаване на собствеността си. Лицензиран оценител е определи цена  на реституираните имоти 150 000 лева.

Собствениците на имотите обаче твърдят обратното и цитират , че общината е спечелила на първа инстанция, но тяхното обжалване е насрочено за 4 декември във Върховен административен съд. При това един от тях Дяко Дяков обясни, че цитираната сума от 150 000 лева за евентуални обезщетения е смешна, само инвестициите направени там от са за над 600 000 лева.

Зам.- кметът припомни историята на получаване на предложението от страна на фирмата  „Стивън Джордж интернешънъл“. То е получено през миналата година е арх. Тихомир Казаков, който е пожелала да подкрепи проекта Европейска столица на културата - 2019.

Следват няколко срещи, за да се установи състоянието на обекта.  След като фирмата приема да работи общината ремонтира покрива на киното, разчистени са помещенията, като само от подземията за изхвърлени над 50 камиона боклуци. Тогава излиза наяве и действителното състоянието на конструкцията, която се оказва остаряла и опасна.

Лаборатория на УАСГ прави заснемане на сградата, което показва, че трябва да се направи осъвременяване с цел тя да стане по- сигурна и безопасна.

Така очакваните около 2 милиона лева за ремонт се оказват неактуални и сега очакването е цената с основния ремонт да е около 5 милиона лева.

От тук нататък - предстои решение от страна на администрацията и от Общинския съвет проектът да се приеме като дарение, тойе той ще се разглежда от експертния съвет по устройство на територията, където може да претърпи промени.възможно е да се направи и обществено обсъждане и от там нататък ще следват процедурите по възлагане на изпълнението на ремонта.

Сградата на кино „Космос“ трябва да се възстанови в оригиналния си вид, просто да се направи един ремонт. Това мнение сподели в предаването „Ден след ден“ Тони Стойчева, член на Инициативния комитет за възстановяване на сградата.

По думите й това е била една модерна и величествена сграда, която трябва да върне предишния си образ.

Не по- малко важна е темата какви ще са бъдещите функции  сградата и дали тя ще може да се съмоиздържа, казва още Стойчева, защото примерът с Колодрума показва, че общината има затруднения с управлението на подобни центрове и сега впечатлението е , че пак се взима решение без концепция.


Още от категорията
Дигитален Център в Старинен Пловдив

Сривът на дигиталния Пловдив - научен или ненаучен урок

Дигиталното културно наследство на Пловдив - възстановено в мрежата, но не напълно  Преди 2 месеца в разследване на Радио Пловдив за първи път заместник кметът Пламен Панов обяви причината за отсъствието на дигиталното културно-исторически наследство на Пловдив в интернет с думите:  „Сървърното пространство беше препълнено и вследствие на..

обновено на 26.01.21 в 17:04

Хотелиери и ресторантьори: 30% от бранша гарантирано фалират!

Ресторантите отварят за клиенти на 1 март, а нощните заведения - 15 дни по-късно в зависимост от епидемичната обстановка.  Това решиха във вторник на среща с министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов собствениците на ресторанти, нощни клубове и други заведения. От своя страна здравният министър обеща, че до края на..

публикувано на 26.01.21 в 16:03
язовир Въча

Проектът "Въча" ще струва половин милиард лева

„Изграждането на водоснабдителна мрежа от язовир Въча към Пловдив и селищата в региона може да започне в рамките на една година. Очакваме само решението на  експертния съвет в Областната администрация, насрочено за 10 ти февруари , за да преминем към следващата стъпка  - изготвяне на „Идейно технически проект“. Това заяви в предаването „Ден..

обновено на 26.01.21 в 15:42

Пловдив запази потенциала на икономиката в Ковид пандемията

Брутният вътрешен продукт на човек от населението в област Пловдив е седмият най-висок в страната. Доходите на домакинствата нарастват сравнително бързо. Заетостта остава относително висока, а безработицата – ниска, въпреки че първият локдаун носи нови 10 000 новорегистрирани в бюрата по треда. По време на втория- в края на годината те са около 5..

обновено на 26.01.21 в 13:30

Кметът на Нареченски бани покани Борисов в парка на селото

Кметът на Нареченски бани Димитър Бакалски покани министър председателя Бойко Борисов да посети занемарения парк в курортното селище, за да ускори решенията за неговото облагородяване, така както това се случи с занемарената баня в родния му град - Банкя.         Причина за покана е, че паркът в Нареченски бани с обща площ около 19.7..

обновено на 26.01.21 в 11:08