Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Горското в Благоевград ще разчита на хората, които сега стопанисват парка и двореца Кричим

Стопанство "Кричим" ще се управлява дистанционно

Дамян Дамянов: Аз не виждам проблем да бъде променен режимът и да има свободен достъп до къщата и до парка

Ние и в момента имаме такива сгради паметници на културата, които стопанисваме, имаме и ловни стопанства, оранжерии, разсадници и гора, така че не виждам някаква необходимост от дълга подготовка, за да продължи дейността на стопанство "Кричим". Тази дейност на практика няма да спира.

Това заяви пред Радио Пловдив инж. Дамян Дамянов, изпълнителен директор на Югозападното държавно предприятие - Благоевтрад. Повод за коментара му стана решението на правителството от вчера да предостави за безвъзмездно управление стопанство “Кричим” на “Югозападно държавно предприятие” ДП – гр. Благоевград. 

Статутът:

Стопанство "Кричим" се намира в землището на село Куртово Конаре, община Стамболийски, и включва общо 24 имота с различна площ. На територията на стопанството се намират сгради паметници на културата - дворецът "Кричим" и "Австрийската къща", които са със статут на недвижимо културно наследство.

Имотът е със статут на публична държавна собственост. От доста години се стопанисва от Национална служба за охрана към президента на Република България.

През 2012 г. Върховният касационен съд отказа да реституира двореца Кричим.


Това, че е Благоевград не е повод за притеснение. Това е едно стопанство в крайна сметка, обяви Дамянов.

Царски имоти нямаме, но имаме паметници на културата в Копривщица и София, а дворците Ситняково и Врана също са на наша територия и съдействаме за тяхното управление, въпреки, че не ги управляваме пряко, заяви шефът на Югозападното държавно предприятие.

Нескромно е, но ще кажа, че имаме някаъв опит в стопанисването на такива обекти, подчерта Дамян Дамянов.

Той обясни, че добре познава стопанство "Кричим" и то от доста години, тъй като е работил в ловно стопанство "Кормисош", а двете стопанства са имали доста тесни взаимоотношения. Той си спомни, че навремето в стопанство "Кричим" са се произвеждали доста зеленчуци и овошки. 

Шефът на Югозападното държавно предприятие призна, че няма преки наблюдения за дейността на стопанството през последните години.

Що се отнася до бъдещото управление на стопанство "Кричим", той смята, че не е нужно от Благоевград да идва специален екип

Там има персонал - хора, които до момента са стопанисвали обекта. Моето лично виждане е, че те би трябвало да останат и да продължат да работят, а режимът на работа ще е както в останалите териториални поделения.

Дамянов уточни, че Югозападното държавно предприятие има 40 поделения на отстояние средно 120 километра от Благоевград.

Ние сме горско предприятие и основните ни цели са свързани със социални услуги. 

Аз не виждам проблем да бъде променен режимът и да има свободен достъп до къщата, до парка, подчерта Дамян Дамянов. Той обеща да работи за това заедно с местната власт.

Това стопанство има не малка финансова издръжка, която някой трябва да поеме, посочи още шефът на Югозападното държавно предприятие.

Визитка:

Инж. Дамян Дамянов е магистър по горско стопанство от Лесотехническия университет. Има над 36-годишен професионален опит в системата на горите. Започва работа като зам.-директор на Държавно ловно стопанство „Кормисош”, а в периода 1987-2009 г. ръководи ДЛС „Витошко-Студена”. От 2009 до 2012 г. е директор на Териториалното звено за алтернативни дейности “Южна България”. През 2012 г. става зам.-директор на Югозападното държавно предприятие – Благоевград, а от 24 февруари 2014 г. е шеф на Югозападното държавно предприятие.

Цялото интервю на Неда Велкова с Дамян Дамянов е в звуковия файл.

Снимка





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Иво Желев

Наесен отиваме на седми поред избори

Политическите въпросителни на лятото обсъждаме в програма "Точно днес" със социолога от ЕСТАТ Иво Желев. Той  прогнозира и възможностите за изпълнение на третия мандат и дали новите избори са неизбежни. По думите му вече е ясно, че в този парламент не може да се произведе нищо работещо.  "Нито има възможности за мнозинство, нито обща воля, нито..

публикувано на 19.07.24 в 10:28

Два екипа от Аварийно спасяване-Пловдив са на терен и днес

Пожарите наситиха новините, хората изгубиха домовете си, държавата ще даде по 1578 лева на пострадалите семейства. Говорим с доброволците, които са на терен при юли.  Включване в програма "Точно днес" на Георги Влайков  от Аварийно спасяване - Пловдив от мястото на пожара в Карловски регион.  Той подчерта, че остават на терена на вече..

обновено на 19.07.24 в 10:05

Само за 24 ч. събраха 20 000 лв. за екипировка на доброволците

В програма "Точно днес" на Радио Пловдив говорим с Манол Пейков, народен представител от ПП-ДБ за поредната му акция, за дарения с код екипировка за доброволците За по малко от 24 часа успяхме да съберем 20 000 лева и днес ще закупим първите необходими атрибути за борба с огъня, каза за Радио Пловдив Манол Пейков. „Говорих с Георги Влайков от..

обновено на 19.07.24 в 10:05

100% е изпълнен приемът в МУ - Пловдив, след второ класиране

След второ класиране на 100% Медицински университет - Пловдив изпълни държавния план-приeм. По традиция най-голям интерес има към специалностите "Медицина", "Дентална медицина" и "Фармация". Там се полага и изпит-тест по биология и химия. В програма "Точно днес" говорим със заместник-ректора проф. д-р  Веселина Горанова , с коментар на КСК 2024...

публикувано на 19.07.24 в 09:45

Карлово чества 187 години от рождението на Апостола

С тържествена Света литургия на 18 юли в храм „Св. Николай” започна отбелязването на 187 години от рождението на Васил Левски и Празник на град Карлово. Кметът на общината д-р Емил Кабаиванов, официални гости и граждани положиха цветя и се поклониха пред гроба на Гина Кунчева - майката на Апостола. На площад „Васил Левски“ д-р..

публикувано на 18.07.24 в 13:33