Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдебните медици настояват МВР да им изплати парите

| обновено на 26.10.18 в 16:43

Съдебните лекари от цялата страна се събират на среща в Пловдив с искане  МВР да им изплати дължимите суми за извършените от тях съдебно-медицински експертизи. Това съобщи за Радио Пловдив д-р Марин Балтов от Катедрата по съдебна медицина в УМБАЛ“Свети Георги“. 

Той поясни, че само за Пловдив МВР дължи на съдебните медици около 100 000 лв  и отделно над 450 хилиляди лева  на вещи лица от други специалности. Медиците недоволстват и срещу лошата материално-техническа база, която е остаряла и от години не е подменяна.  

Припомням, че преди седмицаот МВР съобщиха, че от началото на годината в Пловдив са преведени над 65 000 лв. на съдебните лекари, а останалите дължими пари ще бъдат изплатени до края на годината.

Директорът на пловдивската полиция  ст.комисар Атанас Илков обясни, че от началото на годината са направени 5 транша и са предени близо 100 хиляди лева. По думите му остават около 50 хиляди лева и се прави всичко възможно и тези пари да бъдат преведени в следващите месеци.

Според медиците обаче, това са суми, които са за извършени съдебно медицински експертизи през 2017 година. 

 Днес вътрешният министър Младен Маринов събщи, че задълженията  към съдебните медици в страната са над 4 млн. лв. и  министерството прави всичко възможно с наличния бюджет да ги изплаща постепенно.

Според д-р Балтов, проблемът може да се реши само ако се осигури целава субсидия за съдебната медицина. 

Това ще бъде и едно от предложенията, които съдебните лекари от страната ще коментират утре на национална среща и конференция на тема .„Актуални проблеми на съдебномедицинската дейност, засягащи бъдещето на съдебната медицина в България” в Медицинския университет в Пловдив.

Интервю с д-р Марин Балтов може да чуете в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Вертолети помагат за гасенето на пожарите в Средна гора, има опасност за две села

Военнослужещи и два хеликоптера от 24-а авиобаза в Крумово се включиха в гасенето на големия пожар, който гори в Средна гора. Те ще действат за погасяване на пламъците в землището на село Песнопой, Община Калояново, и село Михилци, Община Хисаря.  Хеликоптерите „Ми-17“ и „Кугър“ излетяха в 13.21 ч от авиобазата и ще подпомагат действията на..

обновено на 12.07.24 в 14:34

Глобяват усилено за строителни отпадъци

Пореден нарушител глобиха от пловдивския общински инспекторат за подготвени за нерегламентирано изхвърляне строителни отпадъци. Слугителите на инспектората са открили 42 чувала в района на бул. „Източен“ 40. Те са били струпани на тротоара под тераса на блок и са били пълни със строителни отпадъци – тухли, фаянсови плочки, стиропор. Нарушителят е..

публикувано на 12.07.24 в 12:13

Започна изграждането на обходния път на Рудозем

Започна изграждането на 2,4 километра от второкласния път Средногорци - Рудозем и обходния път на гр. Рудозем. Второкласното трасе е основна връзка на община Рудозем с областния център Смолян. С изпълнението на проекта транзитният трафик ще бъде изведен извън града и ще се улесни пътуването към гранично контролно-пропускателен пункт Рудозем –..

обновено на 12.07.24 в 11:31

Мъж загина при пожар в дома си в пазарджишко село

53-годишен мъж от пазарджишкото село Мирянци е загинал при пожар в дома си.   Сигналът е получен снощи, около 20,15 часа. Отзовалият се на място противопожарен екип е успял бързо да овладее огъня, но за съжаление мъжът е починал от задушаване. Към момента не е ясна причината за избухването на огъня.  Днес ще се извърши и дневен оглед. Огнеопасната..

публикувано на 12.07.24 в 11:27

Стартират археологически проучвания край с. Васил Левски

Тракийски селищен център от VI-V в. пр. Хр., с. Васил Левски, община Карлово получи финансиране за разкопки. Ръководител на проучванията ще бъде отново доц. Костадин Кисьов, директор на Регионалния археологически музей (РАМ) в Пловдив.  Припомням, че миналата година Министерството на културата не отпусна средства за т.нар. Златен град до село..

публикувано на 12.07.24 в 08:45