Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Симеонов е отвъд линията на търпимост и приличие

Има потенциал конфликтът да се разрастне според това до каква степен ДПС ще се ангажира със свалянето на правителството

Не може човек да си позволява да отива отвъд една линия на приличие, една линия на търпимост.

Така политологът Димитър Димитров коментира пред Радио Пловдив поведението на вицепремиера Валери Симеонов към майките на деца с увреждания. Според него, майките имат основание да искат оставката на Симеонов. 

Днес депутатите приеха на първо четене Закона за хората с увреждания и Закона за личната помощ.

Снимка

От вицепремиера Валери Симеонов сме чували и други такива екстремни реплики - говореше за кучки, размножаване и други такива по повод на малцинства. Пиперлив е езикът му. 


Не че няма известна причина да търси рационализиране на разговора, тъй като докато той се провежда във формат протести, при това в присъствието на причината за протеста - децата с увреждания, нещата изглеждат наистина присохолически трудно смилаеми.

Но, в никакъв случай това не го оправдава. Не го оправдава това, че той се грижи вкъщи за майка си, която е в подобно положение и това знаят всички в Бургас.

Димитър Димитров определи създалата се ситуация като малко парадоксална ситуация, тъй като вицепремиерът Симеонов се е откорил като основен прицел, в момента, в който вече има доста съгласувани тектове по двата закона. И въпреки че някои от тях са доста дискусионни, очевидно се върви към решаване на проблема поне на законодателно равнище.

Политологът призна, че проблемът с хората с увреждания от дълго време е бил много занемарен.

Това е много болезнен - психологически, човешки болезнен проблем. Нещата изглеждат психологически трудно смилаеми, заяви Димитров. И добави, че така е било не само по времето на социализма - дори и традиционното общество е мълчало за тези случаи, опитвало се е да ги прикрива.

Това в никакъв случай не оправдава поведението на Валери Симеонов, категоричен е политологът.

Димитров коментира и трусовете в "малката" и "голямата" коалиции.

Очевидно има и един злорадо щастлив човек - това е Волен Сидеров, заяви политологът по повод случващото се в редиците на обединените патриоти. Той припомни, че Симеонов и Сидеров са биографично впрегнати и в момента поведението им е според шопската поговорка - не е важно на мен да ми е добре, а на другия да му е зле. 

Във всеки случаи за себе си Симеонов е прав - той разговаря с 6 или 7 % от избирателите и каквото каже, те го слушат, обясни Димитър Димитров. По думите му, това е големият проблем на малките партии, които носят частична отговорност.

А ние очакваме Смиеонов да отговаря за някакви норми, които се отнасят до всички, и това е голям проблем, допълни политологът.

Според него има значителен потенциал конфликтът да се разрастне, ако към него се включи и ДПС. Но това би било значително изместване на фокуса и би било възможно най - неблагоприятното развитие, смята Димитров

По думите му, всикчо зависи от това до каква степен ДПС ще се ангажират до край със свалянето на правителството. 

Но би трябвало добре да премерят дали това няма да изпише вежди на обратната страна, предупреди Димитров.

Цялото интервю на Михаил Миховски с политолога Димитър Димитров е в звуковия файл.

Снимка







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Иво Желев

Наесен отиваме на седми поред избори

Политическите въпросителни на лятото обсъждаме в програма "Точно днес" със социолога от ЕСТАТ Иво Желев. Той  прогнозира и възможностите за изпълнение на третия мандат и дали новите избори са неизбежни. По думите му вече е ясно, че в този парламент не може да се произведе нищо работещо.  "Нито има възможности за мнозинство, нито обща воля, нито..

публикувано на 19.07.24 в 10:28

Два екипа от Аварийно спасяване-Пловдив са на терен и днес

Пожарите наситиха новините, хората изгубиха домовете си, държавата ще даде по 1578 лева на пострадалите семейства. Говорим с доброволците, които са на терен при юли.  Включване в програма "Точно днес" на Георги Влайков  от Аварийно спасяване - Пловдив от мястото на пожара в Карловски регион.  Той подчерта, че остават на терена на вече..

обновено на 19.07.24 в 10:05

Само за 24 ч. събраха 20 000 лв. за екипировка на доброволците

В програма "Точно днес" на Радио Пловдив говорим с Манол Пейков, народен представител от ПП-ДБ за поредната му акция, за дарения с код екипировка за доброволците За по малко от 24 часа успяхме да съберем 20 000 лева и днес ще закупим първите необходими атрибути за борба с огъня, каза за Радио Пловдив Манол Пейков. „Говорих с Георги Влайков от..

обновено на 19.07.24 в 10:05

100% е изпълнен приемът в МУ - Пловдив, след второ класиране

След второ класиране на 100% Медицински университет - Пловдив изпълни държавния план-приeм. По традиция най-голям интерес има към специалностите "Медицина", "Дентална медицина" и "Фармация". Там се полага и изпит-тест по биология и химия. В програма "Точно днес" говорим със заместник-ректора проф. д-р  Веселина Горанова , с коментар на КСК 2024...

публикувано на 19.07.24 в 09:45

Карлово чества 187 години от рождението на Апостола

С тържествена Света литургия на 18 юли в храм „Св. Николай” започна отбелязването на 187 години от рождението на Васил Левски и Празник на град Карлово. Кметът на общината д-р Емил Кабаиванов, официални гости и граждани положиха цветя и се поклониха пред гроба на Гина Кунчева - майката на Апостола. На площад „Васил Левски“ д-р..

публикувано на 18.07.24 в 13:33