Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Пиратите от Пензанс” превземат Пловдив

Комичен мюзикъл, подходящ за деца над 7 години и родителите им

Семейният комичен мюзикъл „Пиратите от Пензанс” ще бъде представен за първи път в  България от Пловдивската опера. Прочутото произведение на Гилбърт и Съливан разказва историята за банда наивни пирати и техния чирак, който вече е пораснал и е готов да се влюби.  

Диригентът Константин Добройков и режисьорът Симеон Симеонов са адаптирали оригинала в динамичен спектакъл, в който малки и големи откриват своята сюжетна линия. С класически английски хумор, поредица от недоразумения и характерните за жанра игриви мелодии. Истински пиратски кораб с мачти и платна е построил на сцената Иван Токаджиев, а изпълнителите са преобразени в класически пирати и характерни британски полицаи.

„Това е една история за порастването – периодът, в който играчките на момчетата минават на заден план и интересите се насочват към нежния пол,” коментира режисьорът Симеон Симеонов. Пиратската фабула и играта на „стражари и апаши” ще забавлява младите зрители в салона, докато родителите ще оценят типичните за английските комедии абсурдни ситуации и парадокси, както и кодираните „намигвания” към възрастните.

Хореограф на спектакъла е Анна Пампулова. Ролите се изпълняват от Станислава Момекова, Богомил Спиров - гост, Евгений Арабаджиев, Владимир Ников, Николай Бачев, Владимир Василев, Валерия Мирчева, Цветанка Ангелова, Ивайла Владимирова, Ива Ананиева. В действието се включват и малките актьори от Академия на Госпожа Опера редом до Хора на Опера Пловдив. Концертмайстор на оркестъра е Милена Липова.

Легендарните британци Гилбърт и Съливан са автори на 14 комични оперети в периода между 1871 и 1896 година, познати още като „Савой-оперети”, от името на театър „Савой”, построен специално за техните произведения. Творчеството им се радва на траен международен успех и допринася за развитието на музикалния театър през 20ти век. Премиерата на комичния мюзикъл “Пиратите от Пензанс”" е в Новогодишната нощ на 1880 на Пето авеню в Ню Йорк, а три месеца по-късно и в Лондон, където продължава да бъде поставяна с успех и до днес. Заглавието „Пиратите от Пензанс” е филмирано, поставяно е за телевизия множество пъти, а най-известните музикални номера често се използват в комични предавания.

Спектакълът е подходящ за деца над 7 години и техните родители. Времетраенето е 75 минути. 

Снимка





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Покажи ми Луната" и "Ексорсизмът" в кино "Орфей"

Две прожекции включва днешната програма от фестивала "Филмови нощи във Филипополис". В Лятно кино "Орфей" от 21.10 ч. ще бъде показана лентата "Покажи ми Луната" . Тя представя вълнуващо пътешествие на фона на историческото кацане на НАСА на Луната с мисията на „Аполо 11“. С участието на колоритното дуо Скарлет Йохансон и Чанинг Тейтъм..

публикувано на 13.07.24 в 09:24

Христо Нанев за новата си книга в "Срещи" тази събота

Какво е Атлантида, загадка, реалност...  Защо повече от 2000 години я търсят? Какви са били аталантите?  Разказва Христо Нанев, чиято втора книга за Атлантида скоро ще е на книжния пазар.  Бъдете с радио Пловдив и предаването "Срещи" в събота, след новините в 9 часа.

обновено на 13.07.24 в 08:13

"Централна емисия" - новата стихосбирка на Йорданка Белева

„Централна емисия“ се казва новата стихосбирка на Йорданка Белева , с която авторката отново се завръща към поезията.  Изданието е с печата на „Жанет 45“, а художественото оформление е на Иво Рафаилов. Според поета Йордан Велчев това е една книга, в която смъртта и отсъствията не отнемат, а добавят в живота ни.

публикувано на 12.07.24 в 08:31

Премиера на "Ромео и Жулиета" на Античния театър

Премиера на балета „ Ромео и Жулиета “ от Прокофиев представят Балетът и Оркестърът на Опера Пловдив  в програмата на OPERA OPEN на Античния театър в Пловдив. Постановката е на изтъкнатия световен хореограф  Валентина Турку – ръководител на Балета на театър Марибор, Словения. Тя е автор на хореографията на над 130 балета, оперни и..

публикувано на 12.07.24 в 07:27

Фрагмент от античен надпис откриха археолозите в Пловдив

При провеждане на археологическо наблюдение на строителни дейности в рамките на града, археолозите на РАМ - Пловдив откриха фрагмент от античен надпис.   Макар надписът да е само частично запазен, той допълва с нова и интересна информация историята на Пловдив.  Обектът е на ул. "Митрополит Панарет" 17, в близост до Понеделник пазара, където..

публикувано на 11.07.24 в 13:31