Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бюджет 2019 е социален, такъв ни е необходим

До края на ноември ще бъдат приети законите за личната помощ

| обновено на 30.10.18 в 10:05

След като правителството одобри трите бюджетни закона за догодина, на ход е Народното събрание. 

В програма "Точно днес" говорим с народния представител от ГЕРБ - Пловдив област Младен Шишков за центъра на бюджет 2019-та. 

Още за по-високите данъци за старите автомобили, за регионалните политики и за най-важните акценти от новите Закони за личната помощ. 

Младен Шишков: Бих определил бюджет 2019-та като социален. Бюджетът предвижда увеличаване на минималната работна заплата, доста сериозна социална политика във връзка с предоставянето на допълнително помощи за отопление, за хората с увреждания, за деца без право на наследствена пенсия от починал родител, увеличаване на заплатите в бюджетния сектор, както и за педагогическия персонал. За Здравната каса ще бъдат предвидени още близо половин милиард лева, помощите към общините са също към половин милиард лева, за отбрана са предвидени около 2 милиарда в повече, така че това е един социален бюджет. Бюджетът отговаря на потребностите на гражданите на република България, така че в момента са такива потребностите и смятам, че правителството отговаря на тези изисквания.

Приемането на два закона за хората с увреждания и закона за лична помощ  се налага, тъй като отговарят на различни потребности. В законопроекта за хората с увреждания се предвижда предоставянето на асистентска подкрепа на лицата с увреждания, които имат нужда от асистентски услуги. Нещо повече, в аванс мога да кажа, че се подготвя и закон за социалните услуги, след които се предвиждат асистентски подкрепи за възрастните хора, които имат нужда от грижи и нямат експертно решение на ТЕЛК, внесен е от Министерския съвет. До момента личната помощ се предоставяше на проектен и програмен принцип за ограничено време, след което трябваше да наново да бъдат подготвяне документи, което даваше една несигурност на гражданите, които ползваха тези услуги, а сега целта на този законопроект е да се осигури устойчивост в тази насока и асистентите да се осигуряват за целия необходим период чрез средства от държавния бюджет. Това е една много добра идея, специално за личната помощ, която е предложена от група народни представители от няколко  политически партии и въпреки, че законопроектът все още не е изчистен във всички детайли вече мина на първо четене с уговорката, че между първо и второ четене ще бъдат направени всички необходими корекции.

Аз съм абсолютно солидарен с протестиращите майки, които имат своите искания, които са абсолютно основателни, тъй като държавата години наред е абдикирала от техните проблеми. Сега за първи път проблемите бяха поставени на масата и започнаха да бъдат дискутирани и решавани един по един. Мога да ви уверя, че няма народен представител, който да не е солидарен с исканията на майките. Това, което имам като информация е, че до края на месеца ще бъдат приети, надявам се, че колегите от социалната комисия ще успеят да направят необходимите промени между първо и второ четене, доколкото знам срокът за промените изтича тази седмица и до края на ноември да бъдат приети. 

Данъкът на колите се вдига по определени критерии, няма да бъде за всички автомобили. Като цяло въпреки всички промени разликата между старите и новите автомобили продължава да се запазва между 10 и повече пъти. Собствениците на старите автомобили ще плащат между 30 и 50 лв, а за новите автомобили остава между 300 и 500 лева и нагоре. 

Идеята е да се въведе една ново компонента, така наречената  екологична компонента, която определя в зависимост от възрастта на автомобила и замърсяването, което причинява на околната среда един допълнителен коефициент, но този коефициент не оказва съществено влияние върху стойността. На практика най-високото увеличение е между 20 и 30 %, но говорим за автомобили за най-възрастните автомобили с много висока мощност на двигателя, която означава, че ако в момента някой собственик е плащал 30 лв, сега ще плаща 40 лв, което всички разбираме, че е социално поносимо. Не е чак толкова голямо увеличаването, но така се въвежда една справедливост между собствениците на автомобили с по-малко замърсяване и тези, които замърсяват повече. 

Отстъпката от 50 % на данъка за основно жилище отпада, тъй като се оказа, че много хора започнаха да спекулират с основното жилище – оказа се, че живеят в няколко основни жилища едновременно и затова законодателят е предвидил да няма отстъпка за основно жилище, да се заплаща само върху първото  основно жилище и смятам, че това е една вратичка, която затваряме със законопроекта.   



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Средното образование се нуждае от цялостна реформа

Ниски резултати на учениците по български и математика, огромен дял на частните уроци, неудовлетворени родители и университетски преподаватели, сериозни разлики в образователното ниво на хората от различните региона на страната, лошо управление на политиките в образователната система. Това са само част от констатациите на одиторите на..

публикувано на 23.07.24 в 10:24

Няма шанс за правителство с трети мандат, ще има избори

Президентът Румен Радев е изправен пред много сложно решение. Затова смятам, че той ще връчи третия проучвателен мандат за съставяне на правителство на БСП. Това заяви в инетрвю за Радио Пловдив политологът и университетски преподавател доцент Татяна Буруджиев. Тя подчерта, че хората, които се явяват на избори търсят доверието на..

публикувано на 23.07.24 в 09:52

Продължава да има повече от 1 пожар на ден в "Столипиново"

Последните огнища на пожари в Пловдивска област са угасени към днешна дата. Последните 2 дни са доста по-спокойни, за разлика от предходните дни, съобщи в предаването "Точно днес" директорът на пловдивската пожарна старши комисар Васил Димов . Той разказа, че са имали над 50 сигнала за пожари за денонощие, докато след падналите валежи те са спаднали..

публикувано на 23.07.24 в 09:00

"Пясъчник" пресъхва, умира риба. Има ли риск и за поливния сезон?

Язовир „Пясъчник“ драстично намалява обема си, поради което рибата в него измира и това може да доведе до екологична катастрофа, алармират от Риболовното сдружение „Олимпик 2002“.   При капацитет от над 200 кубически метра, в язовирасега има едва 14 кубичиски метра вода. В писмо до министъра на екологията и до пловдиските поделения на..

публикувано на 22.07.24 в 11:25

Президентът е объркан за връчването на третия мандат

"След толкова много поредни избори може да се спори, дали има преформатиране на политическата система. Основните полюси остават същите и динамиката на системата се определя около отношенията на тези полюси в рамките на политическата ситуация.  От друга страна, си спомнете как изглеждаше пейзажът след протестите от 2020 г., когато имаше поява на нови..

публикувано на 22.07.24 в 10:50