Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Майки и бизнес един срещу друг за дългото майчинство

Снимка: podkrepazakarmene.com

Срещу втората година платено майчинство се обяви АИКБ. Според работодателите обезщетението през втората година на майчинството е ниско платено – 380 лева на месец, а освен това дългият престой на майките вкъщи води до загуба на трудови навици и бърза адаптация на работното място. Позицията на бизнеса е, че по- бързото завръщане на майките на работа ще компенсира отчасти дефицита на работна сила на пазара на труда.

В България е най- дългото платено майчинство и то в пъти в сравнение с ЕС – подчерта в интервю за Радио Пловдив Добрин Иванов – изпълнителен директор на АИКБ. У нас отпускът за бременност и раждане е 58 седмици, а освен това страната ни е и най- щедра в размера на обезщетението. 

В богатите скандинавски страни, които се славят с щедрата си социална политика, то е далеч по- късо. В Швеция е 14 седмици, 14 седмици е в Германия, Гърция - 17 седмици и Румъния - 18 , Финландия - 17 седмици.

 В 410-те дни отпуск за бременност и майчинство българката получава 90 процента от средно дневното брутно възнаграждение, което е вземала през последните 24 месеца. В Скандинавие е 70 на сто, а в други страни най- високият процент на обезщетение е  до 80 процента, а има и други страни – до 50 процента. В САЩ се полагат 12 седмици отпуск като не е гарантирано обезщетяване на майките, докато са в майчинство.

Според Добрин Иванов това дълго майчинство и обезщетението от 380 лева води до некачествено отглеждане на детето и добра издръжка на семейството. Държавата, по думите му, трябва да насърчи майките да се връщат на работа по- бързо и в същото време да помогне с отглеждането на деца чрез осигуряване на повече ясли и детски градини. 

Възможно е тази услуга да бъде безплатна, но е задължително да бъде качествена. Възможно е също да се осигури  гъвкаво работно време за работещите майки, в същото време трябва да се поощри раждаемостта чрез даване на безлихвени кредити на семейства за покупка на жилища. Държавата е длъжна да осигури стимули за майките, младите семейства като така се бори и с ниската раждаемост.

От бизнеса посочват още, че взетите от държавата решения за по- дълго и платено майчинство не са довели до ръст на раждаемостта у нас. Според цитираната от АИКБ статистика от 2009 година досега ражданията намаляват всяка година между 3 и 6 процента на година.

Снимка

И за детето и за майката е по-добре платеното майчинство да остане две години. В момента, ако в семейството няма баба да поеме детето след първата му годинка е немислимо младата жена да се върне на работа.

Това споделиха анкетираните млади жени в Пловдив. Според повечето пловдивски майки в града  няма достъчно места в яслите, трудно се намира и детска градина след това. В България няма  възможност майките да работят почасово или децата им да посещават детски заведения почасово. Не са осигурени възможности от държавата и общините, майките да се върнат на работа и в същото време децата им да бъдат добре обгрижини.

  Предлаганите мреки ще задълбочат демографската криза, а няма да стимулират младите семейства да имат повече деца, категорични са майките. 

Те не са съгласни и с идеята платеният отпуск да не се признава за трудов стаж. Категорично не приемат и тезата, че двете години  майчинство водидо загуба на трудовите им навици и прави трудна адаптацията им на работното място.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Александър Маринов

Всички партии са наясно, че скоро идват нови избори

Политическата ситуация у нас анализираме в програма "Точно днес" с проф. Александър Маринов.  Политологът смята, че днес политиците ни не разбират ясно своите собствени проблеми, с което усложняват живота на всички хора.  "Политиката трябва да се променя, независими от желанието ни. Не бива да бъркаме разумното и смело движение напред, с някакви..

публикувано на 17.07.24 в 10:02

В жегата да се хидратираме добре и да се храним правилно

В периода на интензивните горещини е най-важно да се хидратираме добре и  да се храним правилно , за да подпомогнем терморегулаторните механизми на организма и да си спестим здравословните проблеми.  Това обясни в програма „Точно днес“ д-р Станимира Станчева, началник на отделението по ендокринология в УМБАЛ „Пловдив“. Тя коментира как жегата..

публикувано на 16.07.24 в 15:29

Десните у нас са с фабричен дефект, добри са само в опозиция

"В член 99 на Конституцията ни не е записана мярка, която да предвижда отлагане от страна на президента на възлагането на втория мандат с три месеца, за да може да се събере по някакъв начин от тези, на които ще се даде мандатът, някакво мнозинство, за да го подкрепи. Конституцията по този въпрос е съвсем ясна, а ПП-ДБ не са готови да управляват"...

публикувано на 16.07.24 в 10:37

Радостин Чолаков ще учи с пълна стипендия в Станфорд

През годините сме разказвали нееднократно за Радостин Чолаков от Барутин, който спечели награди за отличните му софтуерни проекти, в международни състезания е сред първите STEM изследователи, има отличие и от световен конкурс за млади учени. Тази година той завърши Образцова Математическата гимназия "Академик Кирил Попов" в Пловдив с..

публикувано на 16.07.24 в 07:45

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18