Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С концерти, нов паметник и награди отбелязваме Деня на будителите

| обновено на 01.11.18 в 16:15

Денят на народните будители се отбелязва по традиция с тържествена церемония пред Президентството. Държавният глава Румен Радев приема почетния строй на Националната гвардейска част, издига се националното знаме. След това Радев ще се срещне с  ръководители на културни институции, общественици и дейци на науката, образованието, културата и изкуството. 

Читалищният съюз в Пловдив и Старинен Пловдив са домакини на общ  концерт на хорови групи, оркестри и детски танцови и певчевски състави. 

Приветствие към участниците и гостите от Римския стадион ще отправи заместник – кметът Александър Държиков. По време на концерта ще бъдат връчени и грамоти за заслуги. Преди това в Цар Симеоновата градина Духовия оркестър ще поздрави пловдивчани.  

Ученици ще представят мултимедийни презентации за будителите в един от моловете в града и ще бъде обявен старта на националния проект  "Народните будители и Аз".

В Пазарджик се открива паметник на големия революционер и възрожденец  Захари Стоянов. Монументалната скулптурна композиция носи името  „Листите на Захари Стоянов“ и е резултат от гражданска инциатива. Израбортена е от Жорж Трак и се намира на бул. "Мария Луиза", в близост до сградата на общината. 

В Карлово, за първи път, беше връчена националната награда за чистота на българския език „Д-р Иван Богоров“ на  писателя и журналист Светослав Цветков. Номинирани за приза бяха четирима писатели, литературен критик и учен -  Георги Ангелов, Желяз Кондев, Георги Йорданов Балабанов, Благовеста Касабова, доц. д-р Красимира Чакърова и Светослав Цветков. 

Денят на народните будители  е посветен е на делото на книжовниците, на просветителите и на борците ни за национално освобождение, съхранили през вековете духовните ценности на нацията и нейния морал. За първи път се чества през 1909 година в Пловдив.  От 1923 година с указ на цар Борис Трети е обявен за общонационален празник в памет на заслужилите българи. През 1945 година е забранен. Честването му се възобновява през 1992 година.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пожар затвори пътя Хисаря-Карлово през Михилци, гори и до Баня

Пътят от Хисаря към Карлово през с. Михилци е временно затворен в двете посоки, заради появило се огнище на пожар. Започнало е гасене на огъня.  Полицейски екипи пренасочват движението. Междувременно, преди минути е получено съобщение за нов горски пожар в гориста местност "Момини гърди" до град Баня, Карловско. Към мястото веднага са насочени..

публикувано на 13.07.24 в 19:14

Акция "Чистота" със зелени патрули в Пазарджик

Зелени патрули ще следят за чистотата в Пазарджик от понеделник. Към тях ще бъде привлечена и гражданска квота по райони, която ще следи кои от съседите замърсяват и повреждат общинска собственост. Назначените към общината зелени инспектори ще извършват ежедневни обходи и ще  следят за състоянието на контейнерите и на кошчетата за отпадъци. Те ще..

публикувано на 13.07.24 в 19:05

Пожарът в Средна гора е обхванал близо 2000 дка

Все още не е локализиран големият пожар в Средна гора край хисарското село Михилци. Борбата с огнената стихия продължава повече от 24 часа с участието на пожарникари от Пловдив, Хисаря, Карлово, Копривщица, Габрово и София, военнослужещи, горски служители и над 80 доброволци.  Огънят е низов и на места върхов като е засегнал широколистни и..

обновено на 13.07.24 в 18:34

12 доброволци от "Пловдив 112" помагат при гасенето на пожара край Хисаря

Все още не е установена площта, която обхваща големият пожар край село Михилци в община Хисаря.  Пожарът не е локализиран. Работи се по всички фронтове, основно от страна на селата Иван Вазово, Песнопой и Михилци.  Огънят е низов, но на малки участъци е преминал и във върхов и е обхнавал смесена широколистна гора. Пожарът се придвижва в посока..

обновено на 13.07.24 в 18:34

Хисаря и Калояново набират доброволци за гасене на пожарите и утре

Община Хисаря набира доброволци, които да се включат и утре в гасенето на пожара в района на селата Михилци и Иван Вазово.  Областният управител на Пловдив Христина Янчева благодари на десетките граждани, които заедно с огнеборците, работниците от горското стопанство и военните, помогнаха днес за ограничаването на пожара и така предотвратиха опасността..

публикувано на 13.07.24 в 18:34