Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нови здравни правила могат да ликвидират болницата в Раковски

Мащабни промени се готвят за следващата година в здравната система.

Промени, които се прокарват през преходните и заключителни разпоредби на Закона за бюджета на НЗОК.Те вече са приети на първо четене от парламентарните комисии по бюджет и финанси и по здравеопазване, а срещу част от тях реагираха от БЛС. От съсловната организация се обявяват срещу рестрикциите в болниците, а също настояват и да отпадне изискването на болниците да се плащат само дейности, които са извършени от лекар на постоянен трудов договор в съответното лечебно заведение.

Не мога да приема тези промени. За нас ще бъде много трудно, защото лекарите в болницата в Раковски на 95 % работят на две работни места. Ако изискването „Един лекар – една болница“ стане факт - болницата трябва да съкрати някои от звената си или извънболничната помощ /където работят лекари от болницата/ ще бъдат обезкостена. Сега по-голямата част от лекарите идват от Пловдив, коментира доктор Иван Томбашки.

Риск от закриване на лечебни заведения

Има реален риск болницата в Раковски да бъде затворена, тъй като всеки лекар ще предпочете място, където му е най-изгодно, най-добре. Това означава, че някои от болничните лекари могат да не останат в болницата и да се закрият отделения, а не е изключено и цялата болница, обясни още доктор Томбашки.

На ръба на оцеляването

Болницата в Раковски няма задължения. Доктор Томбашки подчерта, че е напълно възможно лечебното заведение да започне да трупа дългове от 1 януари 2019 година, когато ще се увеличи минималната работна заплата на 560 лева.

Ако лимитите от касата не се повишат поне с 20%, тогава е напълно възможно да започнем да трупаме дългове. Защото към момента фонд „Работна заплата” в болницата възлиза на 77 % от приходите от клинични пътеки. Вдигайки този фонд – няма да ни остават пари за останалите неща - за лекарства, за поддръжка на апаратура и за консумативи, обясни доктор Иван Томбашки.

За сметка на пациентите

Директорът на болницата в Раковски подчерта, че лимитите са изцяло в ущърб на пациентите.

През зимата има много повече болни. Когато имаме лимит, ние сме принудени да връщаме или да плануваме пациенти, а те при нас са почти винаги спешни, което доста затруднява работата, твърди доктор Томбашки.

Цялото интервю с доктор Иван Томбашки можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Бих помислил дали да участвам в новия служебен кабинет

"Ако получа покана от новия министър-председател за участие в служебния кабинет, бих го изслушал, бих изслушал целите и приоритетите и тогава бих помислил, но към този етап аз покана нямам и въпросът ви към момента няма никакво значение". Това заяви служебният министър на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков пред журналисти в Пловдив, в..

публикувано на 09.08.24 в 14:43

Избори на 20 октомври, Горица Грънчарова е служебен премиер

Считам, че най-подходящата дата за провеждане на новите предсрочни парламентарни избори е 20 октомври. Това заяви президентът Румен Радев по време на срещата си с Горица Грънчарова – Кожарева, която държавния глава определи за нов служебен премиер. Той й възложи в срок до 19 август да предложи структура и състав на служебен кабинет.  Указът..

обновено на 09.08.24 в 14:10

Законодателните поправки отнемат правото да се говори

"Приетите промени в уредбата на образователната система в училищата представляват проблем, защото засягат гарантирани в Конвенцията за правата на човека основни права, гарантирани в правния ред на ЕС, засягат и равенството на гражданите пред закона, гарантирано в българската Конституция.  Във фазата на развитие на съвременното общество, в която се..

публикувано на 09.08.24 в 10:28

Политическият инженеринг е в духа на времето, в което живеем

За кризата в управлението на държавата, видимите и задкулисни схеми на партийните играчи и перспективите на политическия процес - коментар на политолога и преподавател в ПУ "Паисий Хилендарски" доц.  Даниела Пастармаджиева . "Дали създадената криза има нещо общо с Конституцията? По-скоро ефектът е обратен, политическата криза доведе до..

публикувано на 09.08.24 в 10:10

Не е важна датата на изборите, а какво правят партиите след вота

В контекста на променената Конституция не мисля, че можем да очакваме някакви изненади. Това коментира в предаването "Точно днес" на Радио Пловдив политологът Страхил Делийски в деня, в който започват консултациите при президента преди поредните предсрочни избори. По думите му, президентът винаги намира поводи да покаже, че има проблеми с новата..

публикувано на 08.08.24 в 10:15