Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ако се създаде методика, по която да бъдат обезщетявани хората, има реална опасност обезщетенията да не бъдат реалните

Лимитите обезсмислят "Гражданската отговорност"

През 2000-та година нивата на обезщетяване бяха такива, каквито се предлагат сега, но тогава "Гражданската отговорност" беше 20 лева

Таван от 20 000 лева обезщетение за близките на починал при катастрофа, предлага депутатката от ГЕРБ Менда Стоянова с промени в Кодекса на застраховането. Сумата ще се изплаща на съпруг, съпруга, на човек, живеещ на семейни начала, на дете и на родител. Братът и сестрата на починалия може да получат 15 000 лева, а 5000 лева обезщетение по изключение ще се дава на други лица, които са създали емоционални отношения с починалия. 

Друго предложение гласи същите размери обезщетения да бъдат определяни и от застрахователя на виновния водач или по съдебен ред при смърт или телесно увреждане на човек. 

Предложението за таван идва след решение на Върховния касационен съд, с което бе разширен кръгът на роднини с право на обезщетение. Заради това цената на задължителната “Гражданска отговорност” се вдигна с близо 40% през тази година.

И това решение обаче се оказа предпоследно, защото премиерът Борисов поиска, а парламентарната му група се съгласи, да не предлага засега този лимит на гласуване.


Снимка

Българският съд в момента справедливо решава тези въпроси и не би трябвало да има такива ограничителни лимити, които се опитват застрахователните компании да наложат чрез измененията в Кодекса за застраховането.

Това заяви пред Радио Пловдив адвокат Георги Вълков от Асоциацията за защита на застраховани и пострадали при катастрофи.

Той обърна внимание върху едно от предложенията, което не се обсъжда много в момента - идеята да се създаде междуведомствена комисия за определяне на методика, по която да бъдат обезщетявани хората за телесните им увреждания при катастрофи и имуществените им вреди, свързани с претърпени пътно-транспортни произшествия.

Ако бъде създадена една такава методика, има реалната опасност обезщетенията, които получават хората за имуществени вреди - т. е. вредите, които са претърпели за лечението, да не бъдат реалните, а такива, каквито са определени в методологията, коментира Георги Вълков.

Той припомни, че такава методика имаше за определяне на щетите на леките автомобили, които участват в ПТП и трябва да бъдат обезщетени по "Гражданска отговорност".

Често пъти се получаваше разлика в реално заплатената сума за възстановяване на автомобила и тази, която плаща застрахователят, защото използва някаква методика. 

Вълков се опасява, че ако такова решение бъде прието, ще се стигне до случаи, при които, например, пострадал при катастрофа плаща 200 000 лева, а по методика лечението му трябва да струва 2 000 лева. Тогава застрахователите ще платят 2 000 лева и разликата до реалните разходи ще бъде поета от пострадалите лица. 

От Асоциацията за защита на застраховани и пострадали при катастрофи са обезпокоени от още едно от предложенията за промени в Кодекса на застраховането - те са имат ретроактивно действие т. е. да важат със задна дата за всички неразрешени, висящи случаи до момента.

Адвокат Вълков обясни, че това ще означава, че българският съд ще бъде принуден да се съобрази с лимитите, които са наложени в Кодекса.

На практика ще се обезсмисли "Гражданската отговорност", защото се влиза в едни нива на обезщетяване от 2000-та година, подчерта Георги Вълков. Той припомни, че през 2000-та година нивата на обезщетяване бяха такива, каквито се предлагат сега, но тогава "Гражданската отговорност" беше 20 лева. 

Баланс може да се намери, ако се направят правилните изчисления при застрахователите, убеден е адвокатът.

Вълков припомни, че в момента имуществените вреди, свързани с лечение на пострадалите при катастрофи лица, се покриват над 90% от застрахователитеСредното обезщетение, което се присъжда в съдебна фаза, е около 100 000 лева на един наследник. Това е по справедливост и е във връзка с опита на българските съдии по такива случаи. Това са справедливите нива. 

Изведнъж се оказва, че според застрахователите и вносителите на законопроекта, тези нива са много завишени. Т. е. казва се, че българският съд присъжда обезщетения, които са в пъти над реалното, което е според вносителите на законопроекта, подчерта представителят на Асоциацията за защита на застраховани и пострадали при катастрофи.

Цялото интервю на Емил Костов с адвокат Георги Вълков е в звуковия файл.

Снимка




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Иво Желев

Наесен отиваме на седми поред избори

Политическите въпросителни на лятото обсъждаме в програма "Точно днес" със социолога от ЕСТАТ Иво Желев. Той  прогнозира и възможностите за изпълнение на третия мандат и дали новите избори са неизбежни. По думите му вече е ясно, че в този парламент не може да се произведе нищо работещо.  "Нито има възможности за мнозинство, нито обща воля, нито..

публикувано на 19.07.24 в 10:28

Два екипа от Аварийно спасяване-Пловдив са на терен и днес

Пожарите наситиха новините, хората изгубиха домовете си, държавата ще даде по 1578 лева на пострадалите семейства. Говорим с доброволците, които са на терен при юли.  Включване в програма "Точно днес" на Георги Влайков  от Аварийно спасяване - Пловдив от мястото на пожара в Карловски регион.  Той подчерта, че остават на терена на вече..

обновено на 19.07.24 в 10:05

Само за 24 ч. събраха 20 000 лв. за екипировка на доброволците

В програма "Точно днес" на Радио Пловдив говорим с Манол Пейков, народен представител от ПП-ДБ за поредната му акция, за дарения с код екипировка за доброволците За по малко от 24 часа успяхме да съберем 20 000 лева и днес ще закупим първите необходими атрибути за борба с огъня, каза за Радио Пловдив Манол Пейков. „Говорих с Георги Влайков от..

обновено на 19.07.24 в 10:05

100% е изпълнен приемът в МУ - Пловдив, след второ класиране

След второ класиране на 100% Медицински университет - Пловдив изпълни държавния план-приeм. По традиция най-голям интерес има към специалностите "Медицина", "Дентална медицина" и "Фармация". Там се полага и изпит-тест по биология и химия. В програма "Точно днес" говорим със заместник-ректора проф. д-р  Веселина Горанова , с коментар на КСК 2024...

публикувано на 19.07.24 в 09:45

Карлово чества 187 години от рождението на Апостола

С тържествена Света литургия на 18 юли в храм „Св. Николай” започна отбелязването на 187 години от рождението на Васил Левски и Празник на град Карлово. Кметът на общината д-р Емил Кабаиванов, официални гости и граждани положиха цветя и се поклониха пред гроба на Гина Кунчева - майката на Апостола. На площад „Васил Левски“ д-р..

публикувано на 18.07.24 в 13:33