Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Още една половинчата среща за галерията на ул. "Гладстон"

И днес дебат по същество за проекта  на сградата на Дружеството на пловдивските художници на ул.„Гладстон“  не се състоя. Поредна среща по темата бе инициирана от Камарата на архитектите по искане на Дружеството на пловдивските художници. 

Причина за това се оказа  липсата на писмено съгласие от кмета на Пловдив Иван Тотев,  като възложител на инженеринговата процедура за строителство на сградата от  изпълнителя „Главболгарстрой“, за публично представяне на проекта.  Това обясни арх. Петкана Бакалова, работеща по заданието в съавторство с арх. Тодор Узунов.

От трибуната  в залата на Дома на културата тя призова  присъстващия заместник-кмет Александър Държиков да подпише писмото на място, за да може тя да обясни подробностите около идеята за промяна на подробния устройствен план, тъй като е подписала договор за конфидеанциалност. Като аргумент за отказа си да направи това Александър Държиков заяви, че искането за документа от Камарата на архитектите и Дружеството на художниците е внесено едва тази сутрин и технологично документът  не би могъл да бъде издаден навреме.

В отговор арх. Бакалова заяви, че се оттегля от договора с изпълнителя на инженеринговата процедура и ще депозира заявлението си  пред фирмата, с която има сключен договор. Впоследствие тя ще представи проекта он лайн.

Според Бакалова  липсата на комуникация между проектантите от екипа и възложителя в лицето на Общината или държавата са основния проблем  при обществени поръчки - инженеринг.

още от дебата - звуковите файлове




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Нов живот за водните мозаечни фигури пред ДКЦ-V

Приключиха дейностите по реставрация и възстановяване на авторската мозаечна композиция на големия български творец Трифон Неделчев пред ДКЦ-5 в район "Тракия". Мозаечната композиция е във водната площ пред поликлиниката и е изработена през 1980 г.  В процеса на работата Трифон Неделчев възстанови, както над 40- годишните следи на времето, така и..

публикувано на 03.06.24 в 15:25

Красимир Лозанов с ревю от Панаира на книгата

В неделния ден се срещнахме в ефира с Красимир Лозанов- маркетинг мениджър на ИК "Жанет 45", който любезно се отзова на молбата ни да сподели своите впечатления от Пролетния панаир на книгата в София. -Каква е атмосферата в последния ден от Пролетния панаир на книгата? ...-Както се казва, доиграваме мача, доколкото след няколко часа този голям и..

публикувано на 03.06.24 в 15:05

Преге - предаване за света на книгите, 01 - 07 юни

В предаването за книги на Радио Пловдив на 01.06. 2024г. бяха представени следните заглавия: Рубрика „Напълно непознати“ Джани Родари. Приказки наопаки.  174 стр., ок. 3А, ПАН , 2024 Марк Твен. Един янки в двора на крал Артур. Нов первод., 392 стр., ок. 5А, Сиела, 2024. Дж. М. Кутси. Живот и страдания на Майкъл К.  2-ро..

публикувано на 03.06.24 в 12:13

Юджийн Чаплин представя музиката на баща си с любов

На 12 юни в Драматичен театър Пловдив синът на Чарли Чаплин Юджийн Чаплин излиза пред българската публика, за да представи концерта Chaplin pianissimo с оригинална музика от филмите на великия комик. С този спектакъл България се включва в отбелязването на 135-та годишнина от рождението на Чаплин. Проектът се реализира с финансовата подкрепа..

публикувано на 03.06.24 в 10:03

Стефан Русинов ни среща с Китай в "Петното на Роршах"

На книжния пазар излезе книгата "Китай в 10 думи" на китайския писател  Ю Хуа, израснал в безпросветните времена на Културната революция, но впоследствие превърнал се  в един от най-четените китайски белетристи. Сред важните  за него теми са цензурата, корупцията, историята, патриотизмът,  обществото, литературата. Въпреки че книгата е написана..

публикувано на 03.06.24 в 09:39