Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Плащането "за болка и страдания" може да срути системата

Застраховка "Гражданска отговорност" от 1000 лева е цена неприлична за български пазар на застраховки и самите застрахователи знаят, че ако я сложат - няма да я получат. Как се стигна до тежкия разговор за обезщетенията при смърт на пътя и как ще се излезе от него? По темата разговаряме с Нина Колчакова - генерален секретар на Асоциацията на застрахователите.

Как с стигна до прогнозата от твърде кръглата сума от 1000 лева?

Това е проста математика и изчисленията станаха много лесно след като започнаха да излизат решенията по първите съдебни дела, където се присъждат високи обезщетения на по-широк роднински кръг от тези, които доскоро се присъждаха само на най-близките роднини. 

Много ясно искам да се разграничава от слушателите ни за кои обезщетения говорим в момента. По медиите,  когато човек ви слуша и ако не е запознат със съдебната практика и застрахователната практика, остава с впечатлението, че това са всички обезщетения, които се изплащат при смърт на близък при пътно-транспортно произшествие, това е абсолютна заблуда. 

Тук говорим за едни неимуществени обезщетения за болки и страдания, които близките преживяват. Това е една компенсация за тези емоционални изживявания, която компенсация в много страни и правни системи се счита въобще за неморална и  неетична да се изплаща в пари и изобщо не се изплащат подобни  обезщетения.  В повечето европейски страни те са лимитирани до някакви лимити, които по-скоро дават една символична компенсация – в Англия те са 10 000 паунда, в Германия са между 1500 и 10 000 евро, във Франция стигат до 30 000 евро за най-близките роднини.

Нина Колчакова отбеляза, че има и  адвокатски кантори, специализирани именно в този тип дела, те от година на година успяват със своите умения и най-разнообразни прийоми да бутат тези обезщетения и да вървят страшно много нагоре като те взимат едни огромни адвокатски хонорари от порядъка на половината до 80 % от обезщетението, което въобще не стига до лицата, но тези обезщетения растат, застрахователите ги плащат, те нямат нужда да доказват нито доход, нито колко души е издържало загиналото лице, това не се  доказва по никакъв начин – съдът само решава колко е страдало лицето. 

Застрахователите са на загуба още от миналата година, когато обезщетенията надминаха 100 хиляди лева  още при тесния кръг роднини, които се обезщетяваха. Тя започна да расте от началото на годината след решението на ВКС – от юли тя е нараснала със 100 лв и това още преди да знаем каква ще е съдебната практика.

 Имам изключително неприятното чувство, че ние с вас може би скоро няма да можем да си позволим тази застраховка.

Ние не виждаме по-добро решение за момента от налагане на лимити за плащанията, каза Нина Колчакова. По думите й и цената на обезщетенията при смърт поради лекарска грешка са в пъти по- ниски от това, което се иска за смърт при катастрофа.

Надяваме се да не се стигне до ситуация, в която хората ще престанат да си купуват застраховки и да се дестабилизира не само финансовата система, а и цялостната социална система на страната. 






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Иво Желев

Наесен отиваме на седми поред избори

Политическите въпросителни на лятото обсъждаме в програма "Точно днес" със социолога от ЕСТАТ Иво Желев. Той  прогнозира и възможностите за изпълнение на третия мандат и дали новите избори са неизбежни. По думите му вече е ясно, че в този парламент не може да се произведе нищо работещо.  "Нито има възможности за мнозинство, нито обща воля, нито..

публикувано на 19.07.24 в 10:28

Два екипа от Аварийно спасяване-Пловдив са на терен и днес

Пожарите наситиха новините, хората изгубиха домовете си, държавата ще даде по 1578 лева на пострадалите семейства. Говорим с доброволците, които са на терен при юли.  Включване в програма "Точно днес" на Георги Влайков  от Аварийно спасяване - Пловдив от мястото на пожара в Карловски регион.  Той подчерта, че остават на терена на вече..

обновено на 19.07.24 в 10:05

Само за 24 ч. събраха 20 000 лв. за екипировка на доброволците

В програма "Точно днес" на Радио Пловдив говорим с Манол Пейков, народен представител от ПП-ДБ за поредната му акция, за дарения с код екипировка за доброволците За по малко от 24 часа успяхме да съберем 20 000 лева и днес ще закупим първите необходими атрибути за борба с огъня, каза за Радио Пловдив Манол Пейков. „Говорих с Георги Влайков от..

обновено на 19.07.24 в 10:05

100% е изпълнен приемът в МУ - Пловдив, след второ класиране

След второ класиране на 100% Медицински университет - Пловдив изпълни държавния план-приeм. По традиция най-голям интерес има към специалностите "Медицина", "Дентална медицина" и "Фармация". Там се полага и изпит-тест по биология и химия. В програма "Точно днес" говорим със заместник-ректора проф. д-р  Веселина Горанова , с коментар на КСК 2024...

публикувано на 19.07.24 в 09:45

Карлово чества 187 години от рождението на Апостола

С тържествена Света литургия на 18 юли в храм „Св. Николай” започна отбелязването на 187 години от рождението на Васил Левски и Празник на град Карлово. Кметът на общината д-р Емил Кабаиванов, официални гости и граждани положиха цветя и се поклониха пред гроба на Гина Кунчева - майката на Апостола. На площад „Васил Левски“ д-р..

публикувано на 18.07.24 в 13:33