Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изтеглят от пазара спанак с татул, произведен в пловдивското село Златитрап

Българската агенция за безопасност на храните спря от разпространение в търговската мрежа спанак със съмнение, че е примесен с листа от татул.

Производителят му е от пловдивското село Златитрап, а замърсеният спанак, сорт Горила в пакети от половин килограм, е открит в Търговище и Костинброд. Двама души, консумирали спанака, са получили атропиново отравяне. 

Проверките в търговската мрежа са установили наличие на единични стръкове най- вероятно от татул. При проверката на производителя се установява, че спанакът се почиства и пакетира в нерегламентиран обект. Съставен е Акт за установяване на административно нарушение. 

Количеството спанак, намерено в производствения обект, е спряно от реализация. Фирмата е уведомила търговците, до които е доставяла продукцията си и е задействала процедура за изтегляне от пазара на опасната храна. Общото количество на произведения спанак е 1775 кг. От тях в търговската мрежа са 600 килограма, поясни директорът на Областната агенция за безопасност в Пловдив д-р Камен Янков.

Проверката показва още, че този спанак се доставя и в други големи търговски вериги в страната. Те също са проверени като им е наредено да спрат продажбата на отровния спанак. Действията по изтегляне на опасната храна и обобщаването на наличните количества продължава. БАБХ призовава всички граждани, закупили пакетирани листа от спанак от по 500 гр., сорт Горила, произведен в област Пловдив, да не го консумират и да го върнат в търговския обект, от който са го закупили.

Производителят е регистриран земеделски производител и няма обяснение как татулът се е смесил със спанака. Предполага се, че това е станало по време на жътвата и реколтата.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Все по-голяма е конкуренцията при жените, желаещи да учат медицина

С по-висок минимален бал, в сравнение с миналата година са класираните жени да изучат „Медицина“ в МУ- Пловдив. Припомням, че на изпита за едно място се явиха по шест жени. Държавна поръчка е за 75 жени и също толкова мъже. При мъжете битката бе значително по-лека, защото за едно място за студент по медицина кандидатстваха трима. Тази година..

публикувано на 10.07.24 в 16:10

За час "Чистота" глоби деветима на Малката главна

Глоби в размер 450 лева наложи само за час екип на общинското предприятие „Чистота“ в Пловдив. Деветима граждани са санкционирани заради нерегламентирано изхвърляне на отпадъци.  При проверка на ул. "Райко Даскалов" ( Малката Главна ) те са хванати да изхвърлят хранителни остатъци, кашони и други отпадъци в контейнерите за смесен битов..

публикувано на 10.07.24 в 15:23

След гонка по Подбалканския път са задържани 18 мигранти

Бус с мигранти е спрян от полицията край карловското село Васил Левски. В района на бензиностанция на Подбалканския път полицейски патрул подал сигнал за спиране на товарен бус. Шофьорът му първоначално намалил скоростта, след което форсирал с газ, за да избегне проверката. Започнало преследване, при което бусът ударил единия от двата..

публикувано на 10.07.24 в 13:03

Полицаи спряха нощен купон в Столипиново, трима в ареста

3-ма души от пловдивския квартал „Столипиново“ са задържани след конфликт с полицейски служители заради нарушаване на тишината в района през нощта. Минути след полунощ след получен сигнал бил насочен полицейски екип за нарушаване на нащната тишина на ул. „Сокол“. На адреса двамата униформените установили, че със силна музика се озвучава..

публикувано на 10.07.24 в 12:51

Арестуваха двама пловдивски лекари за източване на Здравната каса

Двама пловдивски лекари са арестувани за 72 часа за източване на Здравната каса. Районната прокуратура в Пловдив им повдигна обвинение за документна измама, довела до източването на 12 900 лева от бюджета на Касата.  Т ова е станало чрез съставяне на електронни документи с невярно съдържание – месечни отчети за извършена лекарска работа,..

публикувано на 10.07.24 в 12:11