Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НСО е служба за луксозно обслужване на властта и "клиентите" й се чувстват като властелини в държавата

Наказанието на Мая е от премиера и е заради активната политика

В сегашния си вид НСО е едно възстановено УБО и е извън демократичната същност на държавната власт

Националният обществен защитник Мая Манолова вече изпълнява задълженията си като пътува с влак и автобус, за да се среща с хоратаВ понеделник омбудсманът използва публичния автобусен транспорт, за да стигне до Стара Загора по служебни въпроси. Вав вторник тя избра втора класа на влака София-Варна, за да чуе тегобите на хората. 

Това е отговорът ѝ на намерението на властта да ѝ отнеме служебния автомобил на Националната служба за охрана, който тя ползва. 

Управляващите решиха в бюджета на държавата за догодина да няма пари за кола и екип на НСО за обществения защитник. 

Финансовият министър Владислав Горанов заяви в телевизионно интервю, че НСО е "една скъпа таксиметрова компания и точно за това в новия бюджет има текстове, с които тази практика се прекратява". По думите му, няма данни за заплаха срещу Мая Манолова, затова тя не ползва охрана, а само кола и шофьор. Горанов уточни, че "няма нищо целенасочено срещу омбудсмана".

"Единствената реформа в бюджета на Националната служба за охрана (НСО) се изразява в отнемането на автомобила на омбудсмана. Всеки може да погледне Параграф 14. Аз не бих повдигнала тази тема, не съм я повдигала до момента, изглежда ми прекалено дребна на фона на проблемите, които имат гражданите", отвърна му задочно Манолова.


Снимка

Наказание, което се налага от единствения възможен човек в държавата - премиера на републикта.

Така коментира ситуацията пред Радио Пловдив полковник Николай Марков, експерт по сигурност и бивш служител на Националната служба за сигурност. 

По думите му, ние не сме нормална държава и затова е естествено да приемаме всичко, което се случва, за нормално.

Да, в нашата държава е нормално да се промени закон, дори само за един човек, каза Николай Марков и подчерта, че за автомобила на Мая Манолова беше променен закон. 

Нали не си представяте, че това е самоинициатива на Владислав Горанов, каквато и позиция да заема той в държавата, и това става през гърба или без знанието на премиера на републиката, попита реторично Марков.

Той обясни, че по закон комисия от трима души - началникът на НСО, председателят на ДАНС и главният секретар на МВР, решава дали един човек има прави или не да се охранява от НСО.

В тази ситуация началникът на НСО не може да вземе индивидуално решение да свали или дада даде охрана на когото и да било, независимо, че се явява с ранг министър на това ведомство.

Скрит обаче зад комисията, гласа на комисията, е министър - председателят, защото единствено и само той има възможност да каже на комисията: този човек -да, този човек - не, и комисията ще се проезнесе точно така, както каже той, посочи Марков.

Бившият служител на НСС обясни, че по закон председателят на ДАНС е подчинен на премиера. Той коментира още:

Снимка

Прочетено е, че г-жа Манолова иска да се включи в активната политика след определен период от време на някякви евентуални предсрочни избори и заради това, че по - скоро имитира политическа активност в тази посока, като наказание към нея е разпоредено да й се махне охраната от НСО.

Николай Марков обяви, че НСО охраняват не само Ахмед Доган, но и Делян Пеевски, както и изключително широк кръг от лица, за които хората абсолютно не могат и да си изфантазират, че се охраняват.

И това е така, тъй като комисията от тримата души, която решава това, не дължи обяснения на никого и пред никогоДори самото Народно събрание няма санкция да я попита!

По думите на Николай Марков НСО в сегашния му вид е едно възстановяване на УБО - една стара служба, която действа в абсолютна сянка, публичността не съществува в нея и, може би, това е единствената служба в държавата, в която няма никакъв граждански контрол.

Тя е извън демократичната същност на държавната власт, категоричен е Марков. 

Той обясни още, че в сегашния си вид НСО няма типични професионални охранителни функции, както си мислят хората. Тя има по - скоро протоколни и демонстративни функции. 

Това е служба за луксозно обслужване на властта, каза експертът по сигуронстта.

Ако станете "клиент" на НСО, вие ще се чувствате като властелин в тази държава, истински властелин! Такова обслужване не съществува в нито една европейска държава. Ние сме единствените с такъв вид обслужване!

Марков заяви още, че няма по - голям бюджет на национална служба от бюджета на НСО - 45 милиона лева. За сравнение той посочи, че бюджетът за разузнаването е 20 милиона лева.

И тези пари не се дават за охрана. Те се дават за луксозно обслужване под маската на държавата, че човекът се охранява. А в същото време става въпрос за лакейство и подлизурство!

Николай Марков е категоричен, че на този етап и с тази власт не може да става въпрос за реформа в НСО. А при тези, които претендират да вземат властта - БСП, това е абсурд.

Интервюто на Михаил Миховски с полковник Николай Марков е в прикачения звуков файл. 

Снимка



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Иво Желев

Наесен отиваме на седми поред избори

Политическите въпросителни на лятото обсъждаме в програма "Точно днес" със социолога от ЕСТАТ Иво Желев. Той  прогнозира и възможностите за изпълнение на третия мандат и дали новите избори са неизбежни. По думите му вече е ясно, че в този парламент не може да се произведе нищо работещо.  "Нито има възможности за мнозинство, нито обща воля, нито..

публикувано на 19.07.24 в 10:28

Два екипа от Аварийно спасяване-Пловдив са на терен и днес

Пожарите наситиха новините, хората изгубиха домовете си, държавата ще даде по 1578 лева на пострадалите семейства. Говорим с доброволците, които са на терен при юли.  Включване в програма "Точно днес" на Георги Влайков  от Аварийно спасяване - Пловдив от мястото на пожара в Карловски регион.  Той подчерта, че остават на терена на вече..

обновено на 19.07.24 в 10:05

Само за 24 ч. събраха 20 000 лв. за екипировка на доброволците

В програма "Точно днес" на Радио Пловдив говорим с Манол Пейков, народен представител от ПП-ДБ за поредната му акция, за дарения с код екипировка за доброволците За по малко от 24 часа успяхме да съберем 20 000 лева и днес ще закупим първите необходими атрибути за борба с огъня, каза за Радио Пловдив Манол Пейков. „Говорих с Георги Влайков от..

обновено на 19.07.24 в 10:05

100% е изпълнен приемът в МУ - Пловдив, след второ класиране

След второ класиране на 100% Медицински университет - Пловдив изпълни държавния план-приeм. По традиция най-голям интерес има към специалностите "Медицина", "Дентална медицина" и "Фармация". Там се полага и изпит-тест по биология и химия. В програма "Точно днес" говорим със заместник-ректора проф. д-р  Веселина Горанова , с коментар на КСК 2024...

публикувано на 19.07.24 в 09:45

Карлово чества 187 години от рождението на Апостола

С тържествена Света литургия на 18 юли в храм „Св. Николай” започна отбелязването на 187 години от рождението на Васил Левски и Празник на град Карлово. Кметът на общината д-р Емил Кабаиванов, официални гости и граждани положиха цветя и се поклониха пред гроба на Гина Кунчева - майката на Апостола. На площад „Васил Левски“ д-р..

публикувано на 18.07.24 в 13:33