Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дискутират лечението на детски ендокринни болести

Пловдив e домакин на IV-тата Национална среща по детска ендокринология, която ще бъде с широко международно участие.

Тя се организира от Българското национално сдружение по детска ендокринология. 

Във форума се включват най-изтъкнатите български специалисти по детска ендокринология, диабет и ендокринни заболявания, както и световни светила в тази сфера, които са в топ 10 на медиците в света. Ще има лектори от САЩ, Израел, Чехия, Италия и много други. В наситената програма ще бъдат представени най-новите методи за лечение, най-новите научни открития по отношение на детския диабет и ендокринни заболявания.

Увеличават се децата с ендокринни заболявания. Една от причините да има зачестяване на метаболитните заболявания като захарен диабет е нарастващият процент на деца със затлъстяване, а и генетично обременените с автоимунни заболявания, които пък създават пациенти с диабет. Около 3 хиляди са децата в България, страдащи от диабет и това е една постоянна бройка, защото след 18-годишна възраст стават възрастни пациенти с диабет. Но се наблюдава една световна тенденция, която за съжаление не е пощадила България - зачестява броя на новооткритите деца с диабет. Статистиката показва, че около 4,4 % годишно повече деца се разболяват от диабет отколкото в предишната година. Това го наблюдаваме и в нашата клиника, където е един от центровете за лечение на деца със захарен диабет. И за съжаление няма седмица, в която да нямаме дете с новооткрит диабет, това заяви в интервю за Радио Пловдив доцент Нарцис Калева-Ходжева.

Национална инициатива "Клиника на колела"

В детството е времето, когато да се постави диагноза на изоставането в растежа, защото една голяма част от причините, водещи до изоставането са лечими – например дефицитът на растежен хормон, на тироидни хормони и това е една инициатива на варненското Сдружение по детска ендокринология. Те в момента гостуват в нашата клиника, извършват се скринингови измервания на деца, които все още не са завършили пубертета си и изостават във физическото си развитие. Тази инициатива започна в Детска клиника. Доктор Стойкова от варненската детска клиника и д-р Цветанова от пловдивската детска клиника ръководят тези скринингови измервания и измерванията ще продължат и в ден неделя от 9 до 12 ч в сградата на детска клиника, обясни още доцент Калева-Ходжева.

В звуковия файл можете да чуете интервю с доцент Нарцис Калева-Ходжева от МУ-Пловдив.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

30 постройки изгоряха, евакуираха 15 души при пожара до Отец Паисиево

30 постройки са изпепелени във вилната зона на село Отец Паисиево, сочат предварителните данни за последствията от бушуващия в района пожар.  Евакуирани са 15 души, които са настанени при близки и роднини.  Усилията на всички екипи са насочени към ограничаване на пожара и навлизането на огъня в селото , обясни заместник-областният управител инж...

публикувано на 16.07.24 в 18:17

Потушават и с хеликоптер пожара край Стрелча

Хеликоптер Ми-17 беше пренасочен от пожара край Стара Загора  към град Стрелча , област Пазарджик, съобщиха от Министерство на отбраната.    Вертолетът излетя в 15:10 ч. от 24-та авиобаза – Крумово за оказване на съдействие на пожарните служби.  Горят вили в Отец Паисиево, пожари в Карлово и Стрелча затвориха пътища Към екипите от пожарните..

публикувано на 16.07.24 в 17:28

Ремонтират подпорната стена под храма "Св. Богородица"

Започна укрепването на опасната подпорна стена на ул. „Митрополит Паисий“ в Стария град. Това беше една от критичните точки за туристите и пешеходците през последните години. Деформирането на стената е продължило десетилетия заради прораствания на корените на дърветата и се превърна в аварийна точка на самосрутване. "Не биваше да отлагаме повече този..

публикувано на 16.07.24 в 16:30

Горят вили в Отец Паисиево, пожари в Карлово и Стрелча затвориха пътища

Повече от десет къщи от вилната зона на калояновското село Отец Паисиево изгоряха при пожар, съобщи гл. инспектор Димитър Бришимов – началник на аварийно-спасителния отряд към Регионалната дирекция "Пожарна и аварийна безопасност" (РДПБЗН) – Пловдив. Пожарът влезе в населеното място и пълзи на север към село Пролом и град Баня...

обновено на 16.07.24 в 16:16

ОД на МВР в Пазарджик има нов временен шеф

Със заповед на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов старши комисар Даниел Бараков е временно преназначен на длъжността директор на ОДМВР - Пазарджик.  Днес той беше представен пред ръководния състав на дирекцията от главния секретар на МВР главен комисар Димитър Кангалджиев.  Старши комисар Даниел Бараков е на 43 години. Завършил е висшето..

публикувано на 16.07.24 в 15:38