Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кой да плаща SMS-ите за ползвани от нас здравни услуги?

Националната пациентска организация подкрепя новите мерки за по-строг контрол върху изразходването на средствата в здравеопазването.

От организацията обаче са против харченето на обществен ресурс за изпращане на смс-и на пациентите за здравните услуги, които е използвал.

Идеята на НЗОК е всеки пациент да може да сигнализира, ако неговите данни бъдат използвани неправомерно от лекар или лечебно заведение.

Пациентската организация предлага напълно безплатно да разработи механизъм за известяване на здравно осигурените лица, а целта е да се спестят средства.

За нас не е приемливо да се изпращат смс-и, защото тази услуга е платена. По стандартните тарифни планове на мобилните оператори – един смс е 25 стотинки. Дори да приемем, че ще има някаква отстъпка, това означава, че от бюджета на касата ще се използват над 1 милион лева. 

Националната пациентска организация предлага да поеме ангажимент да изработи приложение за смартфони, което да известява пациентите, коментира адвокат Андрей Дамянов, заместник-председател на организацията.

Той коментира и опитите за промяна в здравната система чрез преходните и заключителни разпоредби на Закона за бюджет на НЗОК.

Подобни драстични промени би трябвало да минат през обществено обсъждане, категоричен е Андрей Дамянов.

От организацията са притеснени и от закриването на Фонда за лечение на деца в чужбина и прехвърлянето на тази дейност към НЗОК.

Цялото интервю с Андрей Дамянов можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

36 училища в Пловдив и областта с нови класни стаи

36 училища от Пловдив и региона получават финансиране за нови класни стаи по хуманитарни науки, география и икономика, технологии и предприемачество и за целодневна организация на учебния ден. Общият брой на одобрените за страната е 426.  Средствата са осигурени от Министерството на образованието и науката по Национална програма „Осигуряване..

обновено на 05.08.24 в 16:40

ПУ е домакин на международен семинар на българисти

Студенти и докторанти от 10 държави се включиха в Международния семинар на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, който продължава до 10 август. Най-далечният участник е от страната на изгряващото слънце – Япония. Събира ги една обща страст - изучаването на българския език, историята и културата на страната ни. Темата на семинара е..

публикувано на 05.08.24 в 11:30

Носенето на маски при мръсен въздух е въпрос на манталитет

На фона на бушуващите през лятото пожари и замърсяването на въздуха в края на миналата седмица заради горящото депо за отпадъци в Цалапица говорим за здравната цена на мръсния въздух и знаем ли как адекватно да се предпазим в такива ситуации. Разговорът е с доц. Владимир Ходжев, началник на клиниката по пневмология и фтизиатрия в УМБАЛ „ Св. Георги“...

публикувано на 05.08.24 в 11:23

Намираме се във фаза на разлагане на партийния модел

Намираме се във фаза на разлагане на партийния модел и това може да има непредвидими последици, а политическата война, която се води ще доведе до деструкция на демокрацията. Това коментира политологът Светлин Тачев след като стана ясно, че ИТН няма да сформират правителство и отиваме на нови парламентарни избори. Той подчерта, че не е..

публикувано на 05.08.24 в 11:07

Народ без памет за героите си е обречен на изчезване

С тържествена церемония пред паметника на българите от Източна и Западна Тракия и Беломорска Македония, загинали в национално-освободителните борни и войните за България пловдивчани отбелядаха 121-та годишнина от избухването на Илинденско –Преображенското въстание.  Пред монумента в градинката до старите хали в район „Южен“ тържествено слово..

обновено на 02.08.24 в 13:12