Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Младите ротарианци с блатворителна акция за Окръжна болница

Младежката организация на Ротаракт клуб Пловдив - Пълдин  организира мотивиращо събитие за млади хора - #ВдъхновиМe“ в помощ на малките пациенти от неонатологията в УМБАЛ-Пловдив Целта е да съберат 10 хиляди лева за закупуване на билирубинометър за отделението по неонатология в бившата окръжна болница.  Мястото на събитието е Дома на културата „Борис Христов“. С помощта на съвременния апарат медиците диагностицират жълтеница у новородените чрез неинвазивно изследване и имат възможност да определят своя терапевтичен подход към всяко бебе.

Освен благотворителната акция младите хора ще проведат семинар и ще срешнат присъстващите с 8 изявени  успешни и позитивни българи, които доказват, че в България можеш да бъдеш успешен. Те ще разкажат за себе си и ще споделят какво за тях е вдъхновението, каква е цената на постиженията им и какви уроци са научили по пътя си. Част от имената, които издават организаторите, са на режисьора Станислав Тодоров – Роги,  писателят Александър Секулов., спортистта  Кирил Николов – Дизела, Георги Линков, Стойчо Керев, Анастас Гогов.

Със събирането на средствата младите ротарактори целят да реализират една от своите каузи – да опазват здравето и да осигуряват пълноценното развитие на новородените през първите им дни на този свят.

Това е второто дарение за отделението по неонатология в УМБАЛ-Пловдив, което представители на Ротаракт клуб Пловдив-Пълдин организират в рамките само на месец. „Признателни сме и ще бъдем много благодарни и на всички, които помогнат отделението да се снабди с билирубинометър“, посочи началникът д-р Диана Аргирова. Водещият специалист обясни, че апаратът за изследване на кръвния показател билирубин е много важен за точната диагностика и правилното лечение на бебенцата, тъй като около 60% от тях идват на бял свят с жълтеница. Най-ценното е, че този уред дава възможност изследването да стане съвсем безболезнено за децата, като се вземе проба от ушенцето, спестява на малките пациенти многократните убождания и болки при вземането на кръв. По този начин се намалява и рискът от възникване на инфекции впоследствие.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

30 постройки изгоряха, евакуираха 15 души при пожара до Отец Паисиево

30 постройки са изпепелени във вилната зона на село Отец Паисиево, сочат предварителните данни за последствията от бушуващия в района пожар.  Евакуирани са 15 души, които са настанени при близки и роднини.  Усилията на всички екипи са насочени към ограничаване на пожара и навлизането на огъня в селото , обясни заместник-областният управител инж...

публикувано на 16.07.24 в 18:17

Потушават и с хеликоптер пожара край Стрелча

Хеликоптер Ми-17 беше пренасочен от пожара край Стара Загора  към град Стрелча , област Пазарджик, съобщиха от Министерство на отбраната.    Вертолетът излетя в 15:10 ч. от 24-та авиобаза – Крумово за оказване на съдействие на пожарните служби.  Горят вили в Отец Паисиево, пожари в Карлово и Стрелча затвориха пътища Към екипите от пожарните..

публикувано на 16.07.24 в 17:28

Ремонтират подпорната стена под храма "Св. Богородица"

Започна укрепването на опасната подпорна стена на ул. „Митрополит Паисий“ в Стария град. Това беше една от критичните точки за туристите и пешеходците през последните години. Деформирането на стената е продължило десетилетия заради прораствания на корените на дърветата и се превърна в аварийна точка на самосрутване. "Не биваше да отлагаме повече този..

публикувано на 16.07.24 в 16:30

Горят вили в Отец Паисиево, пожари в Карлово и Стрелча затвориха пътища

Повече от десет къщи от вилната зона на калояновското село Отец Паисиево изгоряха при пожар, съобщи гл. инспектор Димитър Бришимов – началник на аварийно-спасителния отряд към Регионалната дирекция "Пожарна и аварийна безопасност" (РДПБЗН) – Пловдив. Пожарът влезе в населеното място и пълзи на север към село Пролом и град Баня...

обновено на 16.07.24 в 16:16

ОД на МВР в Пазарджик има нов временен шеф

Със заповед на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов старши комисар Даниел Бараков е временно преназначен на длъжността директор на ОДМВР - Пазарджик.  Днес той беше представен пред ръководния състав на дирекцията от главния секретар на МВР главен комисар Димитър Кангалджиев.  Старши комисар Даниел Бараков е на 43 години. Завършил е висшето..

публикувано на 16.07.24 в 15:38