Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първа международна резиденция за социално ангажирани артисти

Поглед отвън върху социалния пейзаж на Пловдив

Среща в СКЛАД Тютюнев град

Четирима артисти от различни държави, които живяха 20 дни в Пловдив, ще представят видяното от тях през призмата на социалния пейзаж в Пловдив. 

Артистите Елена Апостоловски и Марко Зурак от Хърватия, Анна Рачинска от Полша и Хамди Реда от Египет участват в първата международна резиденция за социално ангажирани артисти, организирана от фондация „Пловдив 2019“. 

Срещата с тях е в СКЛАД Тютюневият град на ул. "Екзарх Йосиф" 16.

Пребивавайки в Пловдив, четиримата чуждестранни артисти намират свой фокус по темата за общата отговорност при управлението и въздействието върху благата на града - културни и природни. Знанията и наблюденията си за проблемите и силните страни на Пловдив те задълбочават след срещи с местни активисти и артисти.

Проектът е част от програмата на Пловдив - Европейска столица на културата 2019.

Анна Рачинска - скулпторка и визуална артистка от Полша:  Анна превърна очарованието си от старите надписи (някога светещи), разпръснати из Пловдив, в ново послание за преосмисляне на функцията, миналото и ролята им.

Елена Апостоловски - скулпторка от ХърватияКакво означава споделена отговорност? Какви са проявленията й в ежедневието на един град? Фигурата на Атлас ще разкаже повече за бремето да си/ не си активна част от общността.

Марко Зурак - художник от ХърватияКакво разказват улиците на Пловдив за местните проблеми? Какъв е потенциалът на уличното изкуство  да гради общност? Марко ще представи творба, създадена на улицата съвместно със случайни минувачи.

Хамди Реда - визуален артист/фотограф от ЕгипетХамди ще представи 2 свои творения. Едното показва пловдивските тепета през камера обскура. Второто - преживяване на място, което ще ни въвлече в неговото усещане за трудностите в общуването между  граждани и организации/ институции.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Концерт на Йорданка Христова на Античния театър

„Завинаги“ е мотото на концрта-спектакъл, който Йорданка Христова ще представи на сцената на Античния театър в Пловдив довечера. Певицата се завръща в града под тепетата, за да празнува 60 години на сцената.  Нейните почитатели ще имат възможността да чуят на живо отново златните ѝ хитове като „Изповед“ („Ще продължавам да пея"), "Пред есен",..

публикувано на 12.08.24 в 08:16

В "Срещите" - за деня на Света Богородица

В "Срещите"  два дни преди 15 август, денят "Успение на Света Богородица", разговор с философа проф. Георги Каприев за изчезващата  радост пред лицето на Бога, за търсенето на святост без усилия, за вярата ни днес.  С проф. Каприев припомняме символите на този ден и се питаме защо ни е така трудно да ги разберем и станат наше ежедневие...  Може..

обновено на 10.08.24 в 10:09
Пламен Сивов

Бардът Пламен Сивов с пети солов албум

Във "Вход свободен"  точно на рождения си ден гостува бардът Пламен Сивов. Поводът е неговият нов самостоятелен албум "Небе и хляб". Пламен Сивов е роден през 1970 г. в Сливен. Завършил е езикова гимназия в родния си град и Юридическия факултет на СУ. Специализирал е управление на неправителствени организации в САЩ. Автор е на десетки песни, познати..

публикувано на 09.08.24 в 15:35

Пловдив в Световния ден на любителите на книгата

9 август е денят, в който  отбелязваме Световния ден на любителите на книгата. Всяка година на тази дата чрез различни инициативи множество държави по света насърчават любовта към четенето.  Пловдив е един от най-четящите градове в България. Неслучайно в продължение на почти цял месец  всяка година в града се провежда..

обновено на 09.08.24 в 14:11

ДКТ "Васил Друмев" - Шумен представя в Пловдив "Робин Худ"

Драматично-куклен театър "Васил Друмев" - Шумен тръгва на турне, в което ще представи някои от най-добрите си постановки за сезона. В Пловдив трупата гостува с три заглавия. Първото е на 13 август 2024 г. - "Робин Худ" под режисурата на Бойко Илиев и със специалното участие в главната роля на Ники Илиев и Елена Петрова.  Николай Илиев е актьор,..

публикувано на 09.08.24 в 10:56