Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Теофилов представя книгата "Гласът на тишината"

ivan_teofilov_bgnes_1
Снимка: БГНЕС

Новата книга на Иван Теофилов „Гласът на тишината“  и среща с него ще се състои в Драматичен театър Пловдив. Книгата, издание на Жанет45, е съставена от спомени и творчески размисли на тема минало, памет, съдба. Между приятелите му са Александър Геров, Иван Пейчев, Николай Кънчев, художниците Георги Божилов – Слона, Атанас Згалевски и др.  Книгата завършва с цикъл нови преводи на поетични текстове от Иван Бунин и Йосиф Бродски.  Иван Теофилов ще бъде представен от Иван Ланджев. Ще бъде показан и документалният филм „Капана“ с режисьор Здравко Драгнев и  сценарист Христо Илиев – Чарли. 

От детството ни е останал този луд инстинкт – да се залавяме за работа, когато сме печални...Това си мислех аз, докато гледах как залезът в прозорците на „Ламартин” прибира златното ковчеже на знаменията, за да го вмести между вечнитенеща.

Иван Теофилов е сред най-талантливите съвременни български поети. Той е безспорен майстор на стиха. Независимо дали пише в класическа стихотворна метрика, или в свободна поетична форма, поезията му създава усещане за откритост и яснота. Поезия, която иска да казва това, което казва, която предпочита да види хората и нещата в уединените ежедневни моменти, в които всеки е самият себе си. 

Поезията на Иван Теофилов никога не е била площадна и патетична. Или както забелязва Валери Стефанов в края на 80-те години, това е поезия, „орисана да стои встрани от шумните събития на литературното всекидневие“, и която според Ани Илков носи в същността си „всеисторичност и природност“, които „не съществуват другаде освен в езика, в поезията“. Онова, което интересува поетът, е трайното и вечното, видяно през метафизиката на всекидневието. Той посяга към тайнствата на битието, към съкровенията на същностите. И ги достига. 

Снимка



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Поетесата Светлана Николова представя "На раменете ми"

Поетесата Светлана Николова ще представи в Пловдив новата си стихосбирка „На раменете ми“ .  Премиерата е тази вечер в читалище „Възраждане“. Книгата е с печата на издателство „Изида“, като повечето стихотворения в нея са отличени с национални и международни награди. „ Бих искала да понеса на раменете си целия свят, но едва ли ще..

публикувано на 28.03.24 в 06:30

Концерт на лауреати на цигулкови конкурси

Тази вечер в Национално училище за музикално и танцово изкуство "Добрин Петков" - Пловдив ще се състои Концерт на лауреатите на цигулкови конкурси ученици в Републикански лицей „Чиприан Порумбеску“ в Кишинев, в класовете на проф. Галина Буйновски и Дария Буйновски. Началният часна изявата  е 18.00 ч. Участници  са: Щефан-Габриел Луце, Виктория..

обновено на 27.03.24 в 14:29

Откриват новия площад "Театрален" в Пловдив

Новият площад "Театрален" в Пловдив ще бъде официално открит днес, на Международния ден на театъра.  Тържеството ще започне в 12.00 часа в двора на Драматичния театър, където ще се съберат представители от всички артистични институции в града и ще започнат своето шествие по Главната улица.  Финалната точка е площадът между улиците „Лейди..

обновено на 27.03.24 в 10:35

Великите европейци - Пабло Пикасо

Истината е по-различна. Синият период е от картини, пълни с тъга и меланхолия – причина е самоубийството на близък приятел на Пабло. Розовият период пък отразява самотата на художника в един град, известен с тълпите по улиците и шумните компании по кръчмите. През 1907-ма, с прочутата си картина „Госпожиците от Авиньон”, Пикасо полага основите..

публикувано на 27.03.24 в 10:33

Премиера на "Обичай ме" в Родопския драматичен театър

Родопският драматичен театър „Николай Хайтов“ в Смолян ще отбележи Международния ден на театъра  27 март с най-новата постановка в афиша си - „Обичай ме“, съобщиха от театъра. Спектакълът е със специалното участие на Йоана Буковска. Най-поставяният европейски комедиограф Себастиен Тиери е вплел в пиесата си „Обичай ме!“ поредица от необикновени..

публикувано на 27.03.24 в 05:48