Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Пловдив е домакин на Световен образователен форум

| обновено на 14.11.18 в 11:07

Над 200 участници се включват в четвъртата инициатива на „Световен образователен форум България“ за иновациите в класната стая.

Eксперти от Финландия, Холандия и Белгия ще представят добри практики на годишна среща, която ще се състои в „Грандхотел Пловдив“. 

Заместник-министърът на образованието и науката Деница Сачева ще открие форума, на който ще участват представители на министерството, на РУО и общини, на образователни институции от 50 населени места в България. 

Те ще споделят опит как иновациите в класната стая оказват влияние на качеството на обучение, как облачните технологии и електронни платформи променят средата и мотивацията на учениците. В майсторския клас се включват над 220 директори и педагогически специалисти от детски градини и училища в цялата страна.

Ключов лектор на програмата е Тон Дайф – президент на Световен образователен форум и експрезидент на Европейската асоциация на училищни директори. Той ще сподели добри практики от Холандия. 

Визията как да бъдат подкрепени децата в риск ще бъде представена от Държавната агенция за закрила на детето,  необходимостта от иновации и промяна на обкръжаващата среда ще дискутират Асен Александров – директор на 51 СУ в София и зам.-председател на комисията по иновации към МОН, както и арх.Петкана Бакалова – зам.-председател на УС на Камарата на архитектите.

Водещ лектор ще е членът на борда на Националната асоциация на училищните лидери в Белгия Риа Верлинде. Тя е представител на своята страна в Европейската асоциация на училищни директори и ще презентира белгийския опит по отношение на иновациите.

Панелисти тук са зам.-кметът по образование и иновации на Община Пловдив Стефан Стоянов, проф. Галин Цоков – директор на Департамента за квалификация и професионално развитие на педагогическите специалисти при ПУ “Паисий Хилендарски”, и Антон Бъчваров от „Уча се”.

Целта на този форум е да откриваме нови идеи и вдъхновение -  за да променяме образователната среда, да бъдат училищата по-приветливи, а децата по-спокойни и щастливи, това заяви в интервю за Радио Пловдив Мария Гайдарова, организатор на „Световен образователен форум България“. 

Тя подчерта, че е необходимо да се игради професионална общност от лидери, новатори и ментори, които да осъществят реорганизацията на процесите на обучение.

Тази промени на процесите на обучение вървят в няколко посоки – по отношение на средата на образование, на методите на преподаване и въвеждане на информационните технологии. И очакваме да чуем ключовите послания на водещи експерти от различни европейски страни, коментира Мария Гайдарова.

Цялото интервю с Мария Гайдарова можете да чуете в звуковия файл.
Още от категорията

Обучиха пловдивски полицаи в майсторско екстремно шофиране

Пловдивските полицаи от всички подразделения преминаха курс за повишаване на шофьорското майсторство, но с цел безопасно управление на служебните коли в екстремни условия и рискови ситуации. В рамките на месец теоретичното и практическо обучение се проведе от многократния автомобилен шампион Илия Царски на писта "Дракон" до с. Калояново. „Тук учим..

обновено на 28.11.23 в 16:49

Съдът потвърди избора на Емил Кабаиванов за кмет на Карлово

Административен съд – Пловдив потвърди като законосъобразно Решението на Общинска избирателна комисия Карлово, с което д-р Емил Кабаиванов е обявен за спечелилия кандидат за кмет на община Карлово. Така съдът отхвърли като неоснователна жалбата на Веска Ненчева, издигната за кандидат-кмет от коалиция „БСП за България“, която оспори резултатите..

публикувано на 28.11.23 в 16:17

В Пловдив ще има държавна автогара, съобщи Илия Зюмбилев

„Пловдив ще има държавна автогара, на която ще спират автобусите от областната транспортна схема. Тя ще бъде ситуирана на Централна гара. Така  ще се намалят значително таксите, които сега плащат транспортните фирми за влизане в частни автогари“.  Това съобщи областният управител д-р инж. Илия Зюмбилев на среща с кметовете на общините, посветена..

публикувано на 28.11.23 в 15:16

Спасиха трима, закъсали с кола в преспите край село Побит камък

Полицаи от Сърница, лесничеи и общински служители спасиха 3-ма души, закъсали с колата си в района на село Побит камък в пазарджишката община Сърница. Групата от един мъж и две жени била от Плевен, като пътувала от Велинград за Гоце Делчев. По пътя те се заблудили и тръгнали по пътя за Сърница, като навигацията ги отвела в местността Побит камък...

публикувано на 28.11.23 в 13:05

30 см. сняг на Пампорово, грабвайте ските

Ограничено е движението на автомобили над 12 тона с ремаркета и полуремаркета през прохода "Превала".  По високите части на Смолян вали сняг, а в областния град  - дъжд.  В курорта Пампорово снежната покривка е около 30 см, в момента вали слаб сняг.  Остава в сила ограничението за движение на автомобили с ремаркета и полуремаркета по пътищата..

публикувано на 28.11.23 в 12:13