Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Пловдив е домакин на Световен образователен форум

| обновено на 14.11.18 в 11:07

Над 200 участници се включват в четвъртата инициатива на „Световен образователен форум България“ за иновациите в класната стая.

Eксперти от Финландия, Холандия и Белгия ще представят добри практики на годишна среща, която ще се състои в „Грандхотел Пловдив“. 

Заместник-министърът на образованието и науката Деница Сачева ще открие форума, на който ще участват представители на министерството, на РУО и общини, на образователни институции от 50 населени места в България. 

Те ще споделят опит как иновациите в класната стая оказват влияние на качеството на обучение, как облачните технологии и електронни платформи променят средата и мотивацията на учениците. В майсторския клас се включват над 220 директори и педагогически специалисти от детски градини и училища в цялата страна.

Ключов лектор на програмата е Тон Дайф – президент на Световен образователен форум и експрезидент на Европейската асоциация на училищни директори. Той ще сподели добри практики от Холандия. 

Визията как да бъдат подкрепени децата в риск ще бъде представена от Държавната агенция за закрила на детето,  необходимостта от иновации и промяна на обкръжаващата среда ще дискутират Асен Александров – директор на 51 СУ в София и зам.-председател на комисията по иновации към МОН, както и арх.Петкана Бакалова – зам.-председател на УС на Камарата на архитектите.

Водещ лектор ще е членът на борда на Националната асоциация на училищните лидери в Белгия Риа Верлинде. Тя е представител на своята страна в Европейската асоциация на училищни директори и ще презентира белгийския опит по отношение на иновациите.

Панелисти тук са зам.-кметът по образование и иновации на Община Пловдив Стефан Стоянов, проф. Галин Цоков – директор на Департамента за квалификация и професионално развитие на педагогическите специалисти при ПУ “Паисий Хилендарски”, и Антон Бъчваров от „Уча се”.

Целта на този форум е да откриваме нови идеи и вдъхновение -  за да променяме образователната среда, да бъдат училищата по-приветливи, а децата по-спокойни и щастливи, това заяви в интервю за Радио Пловдив Мария Гайдарова, организатор на „Световен образователен форум България“. 

Тя подчерта, че е необходимо да се игради професионална общност от лидери, новатори и ментори, които да осъществят реорганизацията на процесите на обучение.

Тази промени на процесите на обучение вървят в няколко посоки – по отношение на средата на образование, на методите на преподаване и въвеждане на информационните технологии. И очакваме да чуем ключовите послания на водещи експерти от различни европейски страни, коментира Мария Гайдарова.

Цялото интервю с Мария Гайдарова можете да чуете в звуковия файл.
Още от категорията

Прокуратурата проверява фалшива ли е дипломата на БСП активист

Пловдивската районна прокуратура  се самосезира и разпореди проверка по журналистическо разследване за това фалшива ли е дипломата за магистър на Десислава Йорданова, БСП активист и дъщеря на пловдивския депутат от левицата доц. Георги Йорданов.   Публикациите на   Нова телевизия и информационния сайт „Glas.bg“  са на тема „Как се взема степен..

обновено на 28.09.20 в 16:05

Още една учителка от ДГ "Марица" в Пловдив с Ковид-19

Помощник-възпитателка от детска градина „Марица“ в Пловдив е с положителен резултат за Ковид-19, съобщиха от областния кризисен щаб.  В петък в детската градина бяха направени  PSR-тестовена 10 души, след като учителка се оказа заразена с коронавирус. Единствената положителна проба е на помощник – възпитателката като тя е без оплаквания, но остава..

публикувано на 28.09.20 в 15:57

23-годишният Ивелин от Смилян отново изчезна, издирват го

В Смолянско издирват 23-годишен младеж, изчезнал преди два дни. Младият мъж, който е от село Смилян, е напуснал дома си на 26.09.2020 г. около 09:00 часа. Последно е забелязан около 09:30 часа в центъра на селото. От тогава няма връзка с него и не се е прибирал. Ивелин Узунов е на видима възраст около 20-25 години, висок около 182..

публикувано на 28.09.20 в 14:03

1 200 нови места за паркиране тази година в Пловдив

1200 са новите и реконструирани паркоместа в града от началото на годината. Само в район "Централен" те са 450, съобщи кметът Здравко Димитров при откриването на 100 нови места за паркиране в четири междублокови пространства в района на булевард "Копривщица" и улиците "Прогрес" и "Младост", зад пазара на улица "Младежка".  В обновеното пространство..

обновено на 28.09.20 в 13:54

Облагородяват Пловдив с 10 млн. лева в следващите две години

До края на октомври проектът за изграждането на подлеза „Модър – Царевец“ трябва да бъде предстваен в общината за съгласуване. Това съобщи заместник-кметът с ресор строителство и инвестиции Пламен Райчев.  Той припомни, че изграждането на пътната връзка „Модър – Царевец“ се прави на инженеринг. В момента се извършват геодезически заснемания на..

публикувано на 28.09.20 в 13:52