Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Отбелязваме Световния ден за борба с диабета

На 14 ноември всяка година се отбелязва Световният ден за борба с диабета.

Статистика сочи, че до 2030 година очакваната честота на случаите с диабет ще се покачи до над 520 милиона души, а повече от 200 милиона души не са диагностицирани до момента. 

Тази година темата на кампанията е „Семейството и диабета“ и проявите ще продължат през целия ноември. Целта е да се оцени влиянието на заболяването върху семейството, както и да се промотира ролята на семейството, относно превенцията, лечението и правилните грижи за диабетно болните.

Както всяка година, Асоциацията на студентите-медици в  Пловдив се включва в кампанията. 

Днес от 16 часа в Медицински Университет – Пловдив ще се проведе лекция на тема „Инсулинова резистентност и други състояния, водещи до диабет“. 

Студентите ще оформят традиционния  син кръг – символа на борбата с диабета, а сградата на университета ще бъде осветена в синьо. 

На 17 ноември младите  медици организарат и безплатен скринг в село Калековец.

Репортаж на Елена Крушкова можете да чуете в звуковия файл.
Още от категорията

Полицията задържа Фрола с кокаин за 20 000 лева

Полицейската акция за противодействие на разпространението и притежанието на наркотици е проведена на територията на кв. „Кючюк Париж“. В хода на предприетите действия екип от сектор „Криминална полиция“ открива при обиск у мъж, известен в уличните среди с прякора „Фрола“, наркотични вещества.  Последвала проверка и в апартамента, в който живеел..

публикувано на 20.04.21 в 17:07

Подменят ВиК мрежата и настилката на три булеварда

Започва ремонт за подмяна на водопроводната мрежа и обновяването на булеварди в три пловдивски района. Проектът е на стойност 7,8 милиона лева като обхваща бул. „Христо Ботев“ в район Централен,  бул. „Копривщица“ в Западен и Коматевско шосе в Южен.  Първата копка бе направена в локалното платно срещу Централна гара.  На откриването..

обновено на 20.04.21 в 15:37

ДБ поиска да се прекрати поръчката за почистване на Марица

Общинските съветници от "Демократична България" настояват община Пловдив да прекрати обявената обществена поръчка за почистване на коритото на река Марица. Заместник-председателят на ОбС Йордан Иванов припомни, че на 16 април администрацията обяви, че е решила да се договори пряко с конкретен изпълнител за почистване на коритото на река..

обновено на 20.04.21 в 15:37

Предлагат безплатна подмяна на старите печки от Общината

Пловдивчани могат да кандидатстват пред Общината за безплатна подмяна на печките на дърва и въглища с по-екологично отопление. Това е възможно в следствие на проект за подобрение качеството на въздуха, съфинансиран от Европейския кохезионен фонд, на стойност близо 14 милиона лева.   Уредите на твърдо гориво ще могат да бъдат заменени с климатик,..

обновено на 20.04.21 в 15:09

Служителка в офис за бързи кредити изтегли с чужди карти 40 000 лв.

Полицията арестува 42-годишна жена от Сопот, която от есента на миналата година до февруари 2021г  използвала чужди лични данни, за да изтегли за себе си 40 хиляди лева заеми. Задържаната е работила в офис за бързи кредити и тъй като имала достъп до лични данни на свои клиенти, решила да се  възползва без тяхно знание от достъпа до парите...

обновено на 20.04.21 в 15:08