Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

МОН предвижда допълнителни средства за иновации в образованието

| обновено на 14.11.18 в 12:59

Министерството на образованието и науката ще отпуска през 2019 година финансови стимули за училища, които въвеждат иновативните практики в клас, съобщи в Пловдив заместник-министърът на образованието и науката Деница Сачева по време на форума „Световен образователен форум България.

Тя подчерта, че 294 училища в страната са със статут на иновативни. Броят им е увеличен със 100 спрямо предходната година. 

В Пловдивска област училищата с иновации са 33, като 12 от тях са в град Пловдив. Така регионът  се нарежда на второ място след София, където училищата са 77. 

На 3 декември в столицата  ще се представят всички иновации за 2018-та година от мониторинговия доклад на МОН. Понастоящем общо 25 са използваните приложения в училищата. Иновациите са предимно социални, технологични, организационни и педагогически. Децата проявяват интерес към роботика и смартфон системи, 3D-принтери и др.

Според зам.- кмета по образование Стефан Стоянов до края на 2019 година облачните технологии ще са факт във всички 52 общински училища. Това значи, че всички над 3 000 преподаватели ще имат лични и служебни е- mail за достъп. Паралелно децата от 5 до 12 клас ще имат персонални профили и ще работят в облака с целия ресурс на данните. Целта на Пловдив е едно училище да има изцяло интерактивно оборудване, където всеки ученик има устройство с интернет, каза Стоянов.

Янка Такева, лидер на СБУ към КНСБ заяви на форума, че от преподавателите у нас - 89 % са магистрите, което е най- добрата предпоставка за въвеждане на иновативните технологии в училище. 

Галерия

Още от категорията

Двама души в ареста заради замърсяването с цианиди

Задържани са две длъжностни лица, допуснали замърсяване на река Юговска и Чая, съобщиха от пловдивската полиция.  За срок от 24 часа в ареста на РУ Асеновград са задържани у правител на дружество и отговорник на хвостохранилище . С действията си на  21 и 22 февруари двамата са допуснали изтичане на отпадни води, което е довело до замърсяване..

публикувано на 22.02.20 в 16:40

Отворено писмо - 2

Скъпи слушатели и читатели! Благодарим за подкрепата! Продължаваме да настояваме за увеличаване на бюджета на Радио Пловдив и за премахване на финансовите дисбаланси в системата на БНР! След проведени срещи с и.д. генералния директор и УС на БНР екипът на Радио Пловдив получи уверение, че поставените проблеми ще бъдат разгледани и ще се направи опит..

обновено на 22.02.20 в 16:11

Цианиди 20 пъти над нормите в реките Юговска и Чая заради "Лъки Инвест"

До 20 пъти над нормите е съдържанието на циадиди в реките Чая и Юговска, при Асеновград замърсяването е 15 пъти над нормите.  Причината е изливане на води от хвостохранилището на предприятието „Лъки Инвест“ от незаконно заустена тръба в реката.  Това установи извънредна проверка на контролните институции рано тази сутрин, в..

обновено на 22.02.20 в 16:11

Арести в еротичен бар в центъра на Пловдив

Четирима души са задържани за склоняване към проституция при спецакция на пловдивската полиция в еротичен бар. Арестите са извършени тази нощ при проверка на стрийптиз клуб в центъра на Пловдив.  Мъжете са задържани за трафик на хора за целите на сексуална експлоатация, съобщават от пловдивската полиция.  За 24 часа са арестувани собственикът,..

обновено на 22.02.20 в 15:29

Разбита ВиК-мрежа в Настан, пари за нова няма

Липсата на пари е причина да не се изпълнява водният проект в девинския квартал Насатн. Проектът е разработен от предишното ръководство на община Девин и е на приблизителна стойност 5 млн 700 хил лв.  Пред кореспондентката ни Радостина Чернокова хора от Настан разказват, че водопроводът е най-наболелият проблем на квартала. Чуйте репортажа в..

публикувано на 22.02.20 в 15:28