Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

МОН предвижда допълнителни средства за иновации в образованието

| обновено на 14.11.18 в 12:59

Министерството на образованието и науката ще отпуска през 2019 година финансови стимули за училища, които въвеждат иновативните практики в клас, съобщи в Пловдив заместник-министърът на образованието и науката Деница Сачева по време на форума „Световен образователен форум България.

Тя подчерта, че 294 училища в страната са със статут на иновативни. Броят им е увеличен със 100 спрямо предходната година. 

В Пловдивска област училищата с иновации са 33, като 12 от тях са в град Пловдив. Така регионът  се нарежда на второ място след София, където училищата са 77. 

На 3 декември в столицата  ще се представят всички иновации за 2018-та година от мониторинговия доклад на МОН. Понастоящем общо 25 са използваните приложения в училищата. Иновациите са предимно социални, технологични, организационни и педагогически. Децата проявяват интерес към роботика и смартфон системи, 3D-принтери и др.

Според зам.- кмета по образование Стефан Стоянов до края на 2019 година облачните технологии ще са факт във всички 52 общински училища. Това значи, че всички над 3 000 преподаватели ще имат лични и служебни е- mail за достъп. Паралелно децата от 5 до 12 клас ще имат персонални профили и ще работят в облака с целия ресурс на данните. Целта на Пловдив е едно училище да има изцяло интерактивно оборудване, където всеки ученик има устройство с интернет, каза Стоянов.

Янка Такева, лидер на СБУ към КНСБ заяви на форума, че от преподавателите у нас - 89 % са магистрите, което е най- добрата предпоставка за въвеждане на иновативните технологии в училище. 

Галерия

Още от категорията

Президентът връчва мандат за кабинет на ИТН в 17 ч.

Президентът Румен Радев ще връчи мандата за съставяне на правителство днес в 17 ч. За това съобщи самият той в Плевен, предаде кореспондентът на БГНЕС. Дадох време на партиите. Конструктивният диалог се разпада, виждате. В тази ситуация вместо диалог чувате атаки към служебните министри. Изправени сме пред предизвикателства, които изискват час..

публикувано на 30.07.21 в 11:29

Заловиха 21 мигранти на магистрала Тракия край Пловдив

21 мигранти от Афганистан са задържани около 7 ч. тази сутрин на автомагистрала "Тракия". Те са били оставени на пътното платно в района на село Стряма, съобщи и.д. директор на ОДМВР-Пловдив ст. комисар Петър Тодоров.  Мъжете са на възраст от 18 до 30 години, като нямат лични документи и не са влезели в страната по надлежния ред.  Никой от мигрантите не..

обновено на 30.07.21 в 11:22

Удължават работното време за изкарване на карти и паспорти

Паспортните служби в Пловдив и в районните управления в Асеновград и Карлово са с удължено работно време.  Заради опашките от граждани, подменящи лични документи, служителите от сектор "Български документи за самоличност" и звената в шестте районни управления в Пловдив, както и в Асеновград и Карлово ще работят с удължено работно време от 2 август до 3..

публикувано на 30.07.21 в 11:21

Жена бе пребита до смърт от мъжа си в Пловдив

Жена е убита в Пловдив, прокуратурата повдига обвинения на извършителя – 47-годишен мъж. Според държавното обвинение той умишлено е убил 37-годишната си съпруга. До момента е установено, че смъртта на жертвата е настъпила в резултат на множество удари, нанесени от обвиняемия, които са причинили наранявания по тялото й. Пострадалата е съпруга на..

публикувано на 30.07.21 в 10:52

Премиерът Янев е на посещение в Смолянска област

Министър-председателят Стефан Янев е на посещение в област Смолян днес и утре . В 17,00 ч днес премиерът ще пристигне в с. Забърдо и ще се запознае на място с ремонтирания път за „Чудните мостове“, за който правителството отпусна 250 000 лв. след като бе наводнен от поройните дъждове на 17 юни т.г. и бе станал непроходим. Пътят е от огромно..

публикувано на 30.07.21 в 09:50