Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

МОН предвижда допълнителни средства за иновации в образованието

| обновено на 14.11.18 в 12:59

Министерството на образованието и науката ще отпуска през 2019 година финансови стимули за училища, които въвеждат иновативните практики в клас, съобщи в Пловдив заместник-министърът на образованието и науката Деница Сачева по време на форума „Световен образователен форум България.

Тя подчерта, че 294 училища в страната са със статут на иновативни. Броят им е увеличен със 100 спрямо предходната година. 

В Пловдивска област училищата с иновации са 33, като 12 от тях са в град Пловдив. Така регионът  се нарежда на второ място след София, където училищата са 77. 

На 3 декември в столицата  ще се представят всички иновации за 2018-та година от мониторинговия доклад на МОН. Понастоящем общо 25 са използваните приложения в училищата. Иновациите са предимно социални, технологични, организационни и педагогически. Децата проявяват интерес към роботика и смартфон системи, 3D-принтери и др.

Според зам.- кмета по образование Стефан Стоянов до края на 2019 година облачните технологии ще са факт във всички 52 общински училища. Това значи, че всички над 3 000 преподаватели ще имат лични и служебни е- mail за достъп. Паралелно децата от 5 до 12 клас ще имат персонални профили и ще работят в облака с целия ресурс на данните. Целта на Пловдив е едно училище да има изцяло интерактивно оборудване, където всеки ученик има устройство с интернет, каза Стоянов.

Янка Такева, лидер на СБУ към КНСБ заяви на форума, че от преподавателите у нас - 89 % са магистрите, което е най- добрата предпоставка за въвеждане на иновативните технологии в училище. 

Галерия

Още от категорията

Прокуратурата проверява фалшива ли е дипломата на БСП активист

Пловдивската районна прокуратура  се самосезира и разпореди проверка по журналистическо разследване за това фалшива ли е дипломата за магистър на Десислава Йорданова, БСП активист и дъщеря на пловдивския депутат от левицата доц. Георги Йорданов.   Публикациите на   Нова телевизия и информационния сайт „Glas.bg“  са на тема „Как се взема степен..

обновено на 28.09.20 в 16:05

Още една учителка от ДГ "Марица" в Пловдив с Ковид-19

Помощник-възпитателка от детска градина „Марица“ в Пловдив е с положителен резултат за Ковид-19, съобщиха от областния кризисен щаб.  В петък в детската градина бяха направени  PSR-тестовена 10 души, след като учителка се оказа заразена с коронавирус. Единствената положителна проба е на помощник – възпитателката като тя е без оплаквания, но остава..

публикувано на 28.09.20 в 15:57

23-годишният Ивелин от Смилян отново изчезна, издирват го

В Смолянско издирват 23-годишен младеж, изчезнал преди два дни. Младият мъж, който е от село Смилян, е напуснал дома си на 26.09.2020 г. около 09:00 часа. Последно е забелязан около 09:30 часа в центъра на селото. От тогава няма връзка с него и не се е прибирал. Ивелин Узунов е на видима възраст около 20-25 години, висок около 182..

публикувано на 28.09.20 в 14:03

1 200 нови места за паркиране тази година в Пловдив

1200 са новите и реконструирани паркоместа в града от началото на годината. Само в район "Централен" те са 450, съобщи кметът Здравко Димитров при откриването на 100 нови места за паркиране в четири междублокови пространства в района на булевард "Копривщица" и улиците "Прогрес" и "Младост", зад пазара на улица "Младежка".  В обновеното пространство..

обновено на 28.09.20 в 13:54

Облагородяват Пловдив с 10 млн. лева в следващите две години

До края на октомври проектът за изграждането на подлеза „Модър – Царевец“ трябва да бъде предстваен в общината за съгласуване. Това съобщи заместник-кметът с ресор строителство и инвестиции Пламен Райчев.  Той припомни, че изграждането на пътната връзка „Модър – Царевец“ се прави на инженеринг. В момента се извършват геодезически заснемания на..

публикувано на 28.09.20 в 13:52