Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МОН предвижда допълнителни средства за иновации в образованието

| обновено на 14.11.18 в 12:59

Министерството на образованието и науката ще отпуска през 2019 година финансови стимули за училища, които въвеждат иновативните практики в клас, съобщи в Пловдив заместник-министърът на образованието и науката Деница Сачева по време на форума „Световен образователен форум България.

Тя подчерта, че 294 училища в страната са със статут на иновативни. Броят им е увеличен със 100 спрямо предходната година. 

В Пловдивска област училищата с иновации са 33, като 12 от тях са в град Пловдив. Така регионът  се нарежда на второ място след София, където училищата са 77. 

На 3 декември в столицата  ще се представят всички иновации за 2018-та година от мониторинговия доклад на МОН. Понастоящем общо 25 са използваните приложения в училищата. Иновациите са предимно социални, технологични, организационни и педагогически. Децата проявяват интерес към роботика и смартфон системи, 3D-принтери и др.

Според зам.- кмета по образование Стефан Стоянов до края на 2019 година облачните технологии ще са факт във всички 52 общински училища. Това значи, че всички над 3 000 преподаватели ще имат лични и служебни е- mail за достъп. Паралелно децата от 5 до 12 клас ще имат персонални профили и ще работят в облака с целия ресурс на данните. Целта на Пловдив е едно училище да има изцяло интерактивно оборудване, където всеки ученик има устройство с интернет, каза Стоянов.

Янка Такева, лидер на СБУ към КНСБ заяви на форума, че от преподавателите у нас - 89 % са магистрите, което е най- добрата предпоставка за въвеждане на иновативните технологии в училище. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

В УХТ се провежда базарът "По-добрата храна"

„По-добрата храна“ е темата на второто издание на  Re:Bazaar , което ще се проведе днес в Университета по хранителни технологии , като част от ежегодния Ден на отворените врати. Кандидатстуденти, родители, партньори и гости ще могат да разгледат учебната база на висшето училище и да дегустират храни и напитки, разработени от студенти...

обновено на 26.04.24 в 06:38

Клисура е домакин на "Дните на възрожденската и патриотична песен"

С 21-ото издание на „Дните на възрожденската и патриотична песен“ в Клисура започват проявите, посветени на 148-ата годишнина от избухването на Априлското въстание. Двудневният конкурс се провежда в местното читалище „20-ти април 1876 г.“ и събира хорове и изпълнители от цялата страна. Проявите продължават на 30 април със заупокойна..

публикувано на 26.04.24 в 06:24

Градушка падна в Първомай и близките села

Градушка, продължила 15-20 минути, падна над първомайските села Караджалово, Градина и Крушево.  Бурята е започнала с внезапен пороен дъжд, който към 15 часа е преминал в градушка. Ледените зърна са били с големина около 1 см. Според кмета на Караджалово има нанесени щети, но посевите не са унищожени напълно. Оценка би могла да се направи..

публикувано на 25.04.24 в 16:49

Обвиниха Капитана, блъснал пиян с джипа си жена, и за средна телесна повреда

Районната прокуратура в Пловдив привлече като обвиняем 41-годишния Иван Райчинов - Капитана, който пиян блъсна с джипа си жена, за средна телесна повреда.  Инцидентът станал на 20 април, на ул. „Лев Толстой“, където при маневра на заден ход на джипа си „Форд“ рокерът блъснал 51 годишната жена, като й счупил прешлен. При проверка с..

публикувано на 25.04.24 в 16:40

Върнаха в природата защитени птици след съдебно разпореждане

Експерти на Регионалната инспекция по околната среда и водите – Пловдив и СНЦ „Зелени Балкани“ пуснаха на свобода птици от защитени видове след влязло в сила определение на Окръжен съд - Пловдив. За освобождаването им те избраха като подходящ района на Спасителния център за диви животни в Стара Загора. Дивите птици бяха спасени при специализирана..

публикувано на 25.04.24 в 15:38