Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На всеки две седмици една българка става жертва на насилие с фатален край

| обновено на 14.11.18 в 15:45

От началото на годината 25 жени у нас са били убитити. При 90% от престъпленията  извършителят  е партньорът на жертвата. Това съобщиха от от фондация „Джендър алтернативи“ при отчитането на на проекта „Програми за превенция и преодоляване на домашното насилие в малки и отдалечени населени места”. 

Според ръководителя на проекта Рада Еленкова-Рашева домашното насилие е все още тема табу в българското семейство и въпреки, че младите хора знаят за него, в къщи проблемите не се коментират.

В продължение на шест месеца от неправителствената организация са провели редица срещи с цел превенция на домашното насилие сред учениците в Брани поле, Брестник, Крумово и Цалапица. 

От фондацията са категорични, че у нас все още институциите не оказват ефективна  защита и помощ на пострадалите, а готвените промени в законодателството и Наказателния кодекс няма да променият съществено ситуацията. По думите на Рада Рашева липсва стратегия за превенция на домашното насилие, както и адекватно финансиране на програми и проекти за това. Проблем у нас е липсата на кризисни центрове и възможност жените, жертви на домашно насилие, да продължат да работят и отглеждат децата си след  раздялата. 

Социалният работник Любомира Цъцарова даде редица примери с жени, които поради тази причина  се връщат при насилника си. Тя уточни, че във фондацията за 6 месеца юридическа и психологическа помощ са получили над 100 жени, жертва на домашно насилие, а специалистите са работили с шестима насилници. През последните три години в регина са заведени над 200 дела за домашно насилие.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Министър Гвоздейков откри първото болнично летище в УМБАЛ "Св. Георги"

Болнично вертолетно летище на територията на Университетска болница "Свети Георги" в Пловдив в района на Хирургичния комплекс откри министърът на транспорта Георги Гвоздейков.  Преди официалната церемония на площадката кацна първият български медицински вертолет на ХЕМС.  Министърът на транспорта Георги Гвоздейков връчи документите за регистрация на..

обновено на 09.08.24 в 14:13

Пловдивчанин загина при пожар от пламнал климатик

60-годишен пловдивчанин загина при пожар в дома си в Пловдив, пострадала е и жена на същата възраст, съобщиха от пожарната.   Инцидентът е станал миналата нощ в апартамент на 9-я етаж на жилищна сграда на бул. „Свобода“ 1. На място са изпратени два пожарни автомобила със 7 огнеборци от Първа пожарна служба, които са потушили огъня...

публикувано на 09.08.24 в 10:41

Приемат 59 малчугана в ДГ „Зорница“ в район „Южен“

Община Пловдив обяви 59 свободни места в детска градина „Зорница“ в район „Южен“.   Най – много – 28, са свободните места за децата в трета група. 19 са местата за първа група, а най – малко – 12, са свободните места за втора група. Класирането ще бъде на 20-ти август, а срокът за кандидатстване по електронен път е до 19-ти август. Приемът..

публикувано на 09.08.24 в 10:08

Откриват нова хеликоптерна площадка при УМБАЛ „Св. Георги“ в Пловдив

Болнично вертолетно летище ще бъде открито официално на територията на Университетска болница „Свети Георги“ в Пловдив в района на Хирургичния комплекс. Документите за регистрация ще връчи министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков.  Това е първото болнично вертолетно летище в Пловдив и десетото в страната.  До мястото, където то..

обновено на 09.08.24 в 08:41

Ученик от Пловдив триумфира на езикова олимпиада в САЩ

Хамза Арслан, който тази година завърши 10 клас в ЧПГИКН „Акад. Благовест Сендов” в Пловдив, се завърна в България с два златни и един бронзов медал, след участието си в  в Глобалните Финали на Teenagle, проведени в Montclair State University, New Jersey, USA. Състезанието се провежда в 4 кръга, като всеки един от финалистите се подготвя с..

публикувано на 08.08.24 в 13:48