Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общината предлага минимални ставки при новото облагане на автомобилите

Данъците на колите в Пазарджик ще се вдигнат със 7 - 8 лева догодина

Общинският съвет решава за налозите в началото на декември

Данъкът за старите автомобили в Пазарджик ще се увеличи догодина, но в поносими граници и ще се равнява на 7-8 лева годишно на кола. 

Това съобщи кметът Тодор Попов и уточни, че общината предлага да се запазят минималните ставки при новото облагане на автомобилите. Промените в Наредбата за местните данъци и такси се налагат заради новата формула, по която от следващата финансова година ще се изчислява данъкът за автомобилите. В нея ще се отчита и екологичният стандарт на колата, а не само мощността и възрастта ѝ.

Поскъпването на налозите на автомобилите, които най-много замърсяват въздуха, е справедливо, смята кметът на Пазарджик Тодор Попов - Те цапат най – много и мърсят. В това все пак има някаква нотка справедливост.

Според новата методика налогът за 15-годишните автомобили ще се вдигне с 30 %, а за колите над 20 години – с 50 на сто. В Пазарджик ще се запазят минималните ставки и при новото облагане на автомобилите, така че да няма рязко увеличаване на данъците.

Община Пазарджик ще предложи изменение и допълнение на Наредбата за местните данъци и такси за всички категории превозни средства, запазвайки възприетата до сега практика ставките да бъдат на минималните граници.

Тодо Попов е категоричен, че с по – високите данъци върху старите коли се спекулира излишно:

В нетно увеличение цифрата не е голяма. Може би, най – голямата цифра ще бъде около 7 – 8 лева на автомобил.

Кметът на Пазарджик признава, че състоянието на автомобилите е в пряка връзка със стандарта на живот:

Но пък хората такива са им възможностите. Пак ще плащат най – малко.

Размерът на данъка за автомобилите в Пазарджик ще бъде определен от Общинския съвет в началото на декември. 

Снимка





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Удължиха бедственото положение за Отец Паисиево, Песнопой и Иван Вазово

Кметът на община Калояново Младен Кичев издаде заповед за удължаване на частичното бедствено положение за селата Отец Паисиево, Песнопой и Иван Вазово.  Големият пожар в този район е локализиран, но в Отец Паисиево продължават да дежурят четири екипа на пожарната, служители на Горското стопанство и доброволци.  От вчера са потушени огнищата към..

публикувано на 19.07.24 в 16:54

Излезе второто класиране за гимназиите

1393 ученици от област Пловдив участваха във второто класиране за гимназиите, което излезе днес.  328 от тях са се придвижили по- напред, като 84 от тях са заели място по първо желание. 245 ученици не са класирани и трябва а подадат документи за третия тур на приема. Срокът за записване след второ класиране е от понеделник до сряда седващата..

публикувано на 19.07.24 в 15:52

Табели предупреждават за камери по пътя за Карлово и за Поповица

От тази седмица по две от най-натоварените пътни артерии в областта са монтирани табели за контрол на скоростния режим. Шофьорите, които пътуват и в двете посоки по главен път Пловдив – Свиленград /между Поповица и Садово/ и главен път Пловдив – Карлово /между Труд и Баня/ вече  ще бъдат информирани за общо 12 точки, на които автомобилите им могат да..

обновено на 19.07.24 в 14:25

Пожарът в Отец Паисиево е ликвидиран, но гори на Беклемето

Напълно потушен е пожарът в калояновското село Отец Паисиево.  Междувременно кметът на община Калояново Младен Кичев удължи със своя заповед срока на частичното бедствено положение за Отец Паисиево, Песнопой и Иван Вазово. Там дежурят 4 противопожарни екипа, шест коли с екипи на Горското стопанство и доброволци. О бходени бяха  терените, където вилня..

обновено на 19.07.24 в 14:24

Тежко е състоянието на обгорелия край Свиленград доброволец

Състоянието на 19-годишния Светослав Димитров от Свиленград, който обгоря тежко при пожарите в района, е все още е рисково. Момчето е настанено в Клиника по пластично-възстановителна и естетична хирургия към УМБАЛ „Св. Георги“ в Пловдив и е претърпяло две операции, като е проведено и реанимационно лечение. “Първата фаза, която е най-опасна – на шока, е..

публикувано на 19.07.24 в 14:20