Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европа узря, че преходът у нас бе несправедлив

Когато говорим за влошената медийна среда, винаги трябва да кажем спрямо какво тя е влошена. Това заяви медийният експерт проф. Иво Драганов. Той припомни,  че българските национални телевизия и радио все още нямат написана ясно, както е в BBC, мисия и етични стандарти, които да са подписани от абсолютно всички работещи в тях.  

На Запад в развитите демокрации има няколко морални норми, недопустими за комуникацията: лъжата, инсинуацията, представянето на мнението като факт, преднамереното пропускане и прикриваната очевидност. За съжаление, тези неща при нас ги има.

Вместо да се занимаваме с изключително проблемните за цялата държава сектори, напр.липсата на 16 млрд ДДС, огласено в мрежите, темата не бе подета от никого, не се случи никакъв дебат. Сега не зная как премиерът си представя този дебат за медиите,  но той трябва да знае, че има едно лице, което изкупува медии и ги превръща в кухи структури като ВВТ преди 10 години и сега – Би Ай Ти, които се изпразват от съдържание и започват да занимават хората с институционална информация и се прикриват очевидни несправедливости, които хората виждат и усещат. Експертите на Запад ги наблюдават с обикновено око.

Като аргумент, че не очаква да се случи качествен дебат за състоянието на медиите, проф. Драганов припомни, че на всички забележки от Етичната комисия, не е било обърнато никакво внимание.

Лицето „Кой“ е вездесъщо. При всички правителства то им осигурява медиен конфорт и те не правят нищо, за да се изясни формата на собственост върху малките медии, които някога бяха територия на свободно говорене.

Катастрофално е падането на България в класацията за свободното слово. Не зная кой съветва нашите управници, но те нямат добри медийни съветници, а съветници по манипулация. Ако имаха такива, те щяха да им кажат, че ЕК през цялото време повтаря нещо много важно: Свободата на медиите и те самите са инструмент на демокрацията.

За медиите има теми – табута. Това е напр.какво се случчва с ДДС, арогантната „пасмина“ олигарси, която може да послужи за написване на една поетика на бандитизма. Никой не попита откъде дойдоха техните пари. Но в същото време е хубаво, че много качествени хора започнаха да се изживяват в социалните мрежи като медия и конкурират по свобода на словото пресата и електронните медии.

Мисля, че най-накрая и Европа узря, че Преходът у нас беше безкрайно несправедлив, че имаше назначени олигарси, че по един изключително безскрупулен начин се изсмука икономическия потенциал на държавата и се прехвърли в ръцете на 10-20 души.

Борисов трябва да разбере, че с фасадната демокрация стигнахме дотук. Оттук нататък декорите и карнавалът, в който бе превърнат целият Преход – олигарсите, които слагат по 4-5 маски и не ги свалят, този карнавал вече е декодиран от европейците и те все по-строго и по-строго ще се отнасят към нашите опити да ги лъжем.

Цялото интервю – от звуковия файл:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Само проект на Радев ще даде изход от политическата криза

Нормален е стремежът на партиите да вземат трети мандат, за да осмисли това присъствието им в политиката, обясни амбициите им политологът Слави Василев. Много от нещата, които на пръв поглед изглеждат неправдоподобни, в един момент се случват, но въпреки това шансовете да се създаде правителство в този парламент са нищожни, гласи все пак неговата..

публикувано на 10.07.24 в 11:27

ДПС ще запази цeлостта си заради опасността от предсрочни избори

Целостта на ДПС ще се запази заради опасността от предсрочни парламентарни избори. Тази теза защити Тайфур Хюсеинов от сайта „Обзор нюз“ по повод броженията в партията.  Според него поне дотогава ще бъде заровена томахавката между двете крила в ДПС, но на по-късен етап е възможно да се случат катаклизми в парламентарната им група.  „В..

публикувано на 10.07.24 в 10:51

Време е да се промени скалата на жълт и оранжев код за горещини

Предупредителен жълт код за горещо време издаде за днес Националният институт по метеорология и хидрология. Предупреждението важи за територията на цялата страна.  Според прогнозата на НИМХ днес отново ще е слънчево и горещо. След обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност, но само на отделни места в Източна България и планинските райони..

обновено на 10.07.24 в 10:09

Плащането през клинични пътеки ощетява пациентите

За ескалиращ проблем при пациенти с урологични онкологични заболявания, който им причинява трайна инвалидизация съобщи на пресконференция проф. д-р Димитър Шишков в Клиниката по урология в УМБАЛ "Пловдив“. По думите му  болни с рак, при които е можело да  бъде направена операция със смяна на пикочния мехур, са лишени от шанса да бъдат лекувани..

публикувано на 09.07.24 в 13:20
Светлин Тачев

Доган държи Пеевски в шах и го кара да се чуди какво става

Юли е времето за поредните опити за ново управление. За политическите вероятности да имаме кабинет, за ДПС и кризите по оста Пеевски - депутати - Доган, говорим с политолога д-р  Светлин Тачев  от "Галъп интернешънъл болкан". Д-р Тачев каза, че изглежда много трудно формирането на кабинет, с втори мандат почти невъзможно, остава надеждата за..

публикувано на 09.07.24 в 08:53