Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Капана" пулсира при раждането на дете

| обновено на 16.11.18 в 15:29

Уличното осветление в квартал „Капана“ в Пловдив започва да пулсира всеки път, когато се роди дете.

Уникалното нововъведение е по проект на италианеца Алберто Гарути и е част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019. Родилните отделения на болниците “Селена”, УМБАЛ “Св. Георги”, УМБАЛ “Пловдив” и клиника “Торакс” са оборудвани с бутони, които човек от персонала натиска при всяко раждане. При всяко натискане, светлината в "Капана" започва бавно да пулсира в продължение на 30 секунди, а това означава, че се е родило дете в Пловдив. 

На земята в близост до лампите e монтирана каменна плоча със следния текст: “На това място уличното осветление е свързано с родилното отделение на болница УСБАЛАГ “Селена”, УМБАЛ “Св. Георги” УМБАЛ “Пловдив” и клиника “Торакс”. Щом светлината започне да пулсира, се е родило дете.

Проектът е посветен именно на това дете, както и на децата родени днес в града”. Проектът на Алберто Гарути, озаглавен "На родените днес", цели да събуди у гражданите емпатия и чувство за принадлежност. Той е част от изложбата Metaphorai с куратори Катя Ангелова и Алесандра Поджанти, 24-тa седмица на съвременното изкуство, организирана от Сдружението "Изкуство днес", и влиза в програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019. Подобен проект италианският творец е реализирал нееднократно в различни градове по света като Бергамо, Гент, Истанбул, Москва и други.

 Около 6 месеца и половина ни отне подготовката за старта на проекта, който е уникален, заяви председателят на Сдружение „Изкуство днес“  Емил Миразчиев.

Авторът е едно от най-големите имена на съвременното изкуство в Италия, проектът е поднесен много интелигентно, използвайки инфраструктурата на уличното осветление. За първи път той е осъществен преди 20 години.

Партньор на проекта е и „Гьоте институт“.  Осветлението ще светне за 30 секунди, после ще намалее постепенно, докато изгасне. Болниците също се вълнуваха, когато им предложихме и дори някои се шегуват, че с проекта можем да помогнем за решаването на проблема с демографската криза.

Много е мило, че болница „Торакс“ , които ни се обадиха впоследствие,  помолиха да ги включим и тях, защото техните родилки са поискали това.

Чрез компютърна система се обработва всичко, отбелязва се часът на получаване на сигнала и болницата, която е сигнализирала за раждането на детето. Само нямаме още разработка, която  да отчита дали се е родило момче или момиче. Сигналите, които досега получихме обаче, не говорят за това, че състоянието с ражданията в момента е толкова тревожно, заяви Миразчиев.

Миразчиев уточни още, че  проектът е реализиран на самия мост на Босфора, в Москва и в още осем града на Европа.

 Официалното откриване е от 18 ч., а след това ще чакаме всички, за да видим кога ще получим сигнал за появата на ново бебе в Пловдив.

Чуйте интервюто от звуковия файл: 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Сушата изпразни "Пясъчник", търсят се пари за дигите по Стряма

Областният управител на Пловдив проф. Христина Янчева свика спешна среща във връзка с постъпили множество сигнали за състоянието на язовир „Пясъчник“ и необходимостта от аварийно почистване и укрепване на част дигите на р. Стряма на територията на община Марица. „Обемът на водата в яз. „Пясъчник“ е два пъти и половина по-малък в сравнение със същия..

публикувано на 23.07.24 в 16:55

Още трима пловдивски лекари в схема за точене на Здравната каса

Още трима лекари са привлечени като обвиняеми за документна измама  по случая източването на Здравната каса с фиктивните прегледи и физиотерапия.  Обвинението към тримата лични лекари е повдигнато заради това, че помагали на  двамата арестувани по-рано медици да изготвят неверни електронни отчети, както и за това, че карали свидетели да дават..

публикувано на 23.07.24 в 15:49

Съдът попречи на Гергов да стане едноличен собственик на Панаира

Решение на Софийския градски съд попречи на Георги Гергов да стане едноличен собственик на Международния панаир Пловдив. Делото беше заведено от министерството на икономиката срещу решението, с което Варна прехвърли акциите с в панаира на дружеството „Пълдин туринвест“, в което бизнесменът е мажоритарен собственик. Сделката осигуряваше на Гергов..

публикувано на 23.07.24 в 14:55

Бурята събори дървета и клони в Пазарджик

12 сигнала за последствия от силния дъжд в Пазарджик са получени на спешния телефон 112 в ранния следобед, съобщи говорителят на Областната дирекция на МВР Мирослав Стоянов. Повечето сигнали са за паднали дървета и клони по улиците в града.   Повредени са и седем паркирани автомобила.  По сигналите работят екипи на пожарната и общината – за..

публикувано на 23.07.24 в 14:38