Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Капката цинизъм ни е необходима и означава собствено мнение

Като общество не бяхме подготвени за промени и тези промени освободиха демоните на демокрацията. След като отминаха най-големите кражби, сякаш нещата се утаиха, но явно – не са. Това, което предлага сега  министърът на образованието, явно е доста закъсняло, но по-добре късно, отколкото още по-късно. Проблемът обаче е не само концепцията да бъде приета, а как ще се прилага тя. Това коментира писателят Румен Леонидов по повод предлваганата от министъра на Образованието и науката нова стратегия за възпитание на учениците в утвърдени ценности.

Това, кой ще изработи конкретиката и как ще я приложи с децата, дали нашите учителки като личности  са достатъчно подготвени като педагози и съвременници да обяснят тези ценности? И в една по-спокойна среда, и в среда, в която обаче нищо няма да се промени по отношение на съдебната система, на здравеопазването, на образованието,  нищо няма да се промени по отношение на корупцията. Защото, докато има европейски помощи, ще има опити да се събори което и да е Правителство, за да се поемат тези помощи от иначе вече избеднелите и вече изгладнелите олигарси и т.н. бизнес-кръгове.

Задавам си въобще въпроса дали думата „ценности“ не е достатъчно девалвирала, за да се приеме и от малките. Възпитанието започва от семейството. За бащите имайките, а и  за дядовците вече, които живеем 30 г. в т.н. демокрация, моралът вече  е паднал много ниско. Не зная как тези родители – българи смятат, че училището е длъжно да ги направи морални и прекрасни. Без вероучение, без етика поне е невъзможно да се обясни на децатакакво е добро и зло и да проработи някаква морална единица. Днес моралните ценности са на нула. По-скоро всичко е зъб – за зъб.

Едно общество, в което няма възпитани хора, няма как да прогресира.

Какво става в България – ДПС иска да вземе властта. Бунтовете са добре организирани, явно някой много добре помага и това са разни мутри, ДПС, не е изключено и самите ГЕРБ да си участват тайно в протестите.  Това, което ДПС държат като икономика и техният виден  бизнесмен – като медии, не е достатъчно. Трябва да се изпъдят патриотите от правителството и на тяхно място да дойдат ДПС. Иначе – нови избори!

Корупцията е достигнала световни върхове. Дали формално Правителството ще падне и президентът Радев да направи правителство или властта ще се споразумее изборите да бъдат заедно европейските, този филм вече сме го гледали. Той ни е омръзнал, но понеже идват нови млади, „невъзпитани“ деца, те трябва  да се възпитат с антикултура.

Лъжата има две страни – единият, който лъже, а другият, който  вярва. Ние сме склонни да вярваме на всяка лъжа. Това също е социален опит - прекалената чистота води до инфантилност. Винаги трябва и една много малка капка цинизъм. Той се изразява в собствено мислене, анализ и подлагане на съмнение.

Сега ни показват морков и започваме да ръкопляскаме. Показват ни бич – ние започваме да треперим.

За съжаление обществото ни е много изостанало. Движим се някъде в края на 19-ти и началото на 20 в., без да имаме онова трудолюбие. Всички днес сме поразени от хаоса, който съществува вече 30 години. И не зная как учителите, които са морално покрусени и не вярват в промяната, ще възпитават децата. Дай Боже да не съм прав, защото промени трябва да има. Трябва да има една критично осъзната маса, а не хора, които не знаят защо са на улицата. Искат промяна - какава?! Не знаят, защото не познават нито правото, нито икономиката, а само се бунтуват. Това се нарича бунтофрения.

Чуйте цялото интервю от звуковия файл: 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Нулевата ставка ДДС за хляба трябва да бъде запазена

"Професионалната етика изисква да кажа, че няма козуначено изделие, което да има себестойност 200 лв. Но нсе пак, търсенето определя предлагането. Не зная какви очаквания имат купувачите, които ще отделят 200 лв за козунак, но те едва ли ще вкусят нещо изключителнно, защото козунакът е изделие, което има много ясен състав. В резултат на спазването му,..

публикувано на 26.04.24 в 16:03

Големият въпрос на тези избори е знаем ли накъде отиваме

Това, което ентусиазира избирателите обикновено са две противоположни състояния - разочарование и гняв или пък надежда . За разлика от предишни периоди, в които сме били свидетели и на двете, то днес българите е на кръстопътно състояние - гледат с недоверие, страх, скептицизъм и описват собственото си отношение към дистанциране, определи социологът от..

публикувано на 26.04.24 в 11:04

Ден на отворените врати в Арменското училище

Основно училище „Виктория и Крикор Тютюнджян” се намира в сърцето на Стария Пловдив сред китната зеленина на хълма Небет тепе. Арменското училище както обичат да го наричат пловдивчани  има 190-годишна традиция на добро образование и възпитание, в него се обучават деца от 1-ви до 7-ми клас както с арменски, така и с български произход. През настоящата..

публикувано на 25.04.24 в 17:30
Надя Василева, председател на БКЗ

Най-много служители в Пловдив се търсят в IT сектора

Работодателите в Пловдив прогнозират, че компаниите в региона, които ще назначават хора в следващите шест месеца, са с 11% повече от тези, които възнамеряват да съкращават работници. Това коментира в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив председателят на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ) Надя Василева. Конфедерацията е публикувала..

публикувано на 25.04.24 в 16:33
Мира Радева

Опозицията доказа сила със свалянето на Росен Желязков

Свалянето на Росен Желязков от председателското място в НС от практическа гледна точка няма никаква стойност, тъй като депутатите излизат във ваканция до предсрочните избори. Смисълът беше да се докаже силата на парламентарната опозиция. Това коментира социологът доц. Мира Радева. Тя добави, че според нея партиите, които се обединиха..

публикувано на 25.04.24 в 15:55