Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Капката цинизъм ни е необходима и означава собствено мнение

Като общество не бяхме подготвени за промени и тези промени освободиха демоните на демокрацията. След като отминаха най-големите кражби, сякаш нещата се утаиха, но явно – не са. Това, което предлага сега  министърът на образованието, явно е доста закъсняло, но по-добре късно, отколкото още по-късно. Проблемът обаче е не само концепцията да бъде приета, а как ще се прилага тя. Това коментира писателят Румен Леонидов по повод предлваганата от министъра на Образованието и науката нова стратегия за възпитание на учениците в утвърдени ценности.

Това, кой ще изработи конкретиката и как ще я приложи с децата, дали нашите учителки като личности  са достатъчно подготвени като педагози и съвременници да обяснят тези ценности? И в една по-спокойна среда, и в среда, в която обаче нищо няма да се промени по отношение на съдебната система, на здравеопазването, на образованието,  нищо няма да се промени по отношение на корупцията. Защото, докато има европейски помощи, ще има опити да се събори което и да е Правителство, за да се поемат тези помощи от иначе вече избеднелите и вече изгладнелите олигарси и т.н. бизнес-кръгове.

Задавам си въобще въпроса дали думата „ценности“ не е достатъчно девалвирала, за да се приеме и от малките. Възпитанието започва от семейството. За бащите имайките, а и  за дядовците вече, които живеем 30 г. в т.н. демокрация, моралът вече  е паднал много ниско. Не зная как тези родители – българи смятат, че училището е длъжно да ги направи морални и прекрасни. Без вероучение, без етика поне е невъзможно да се обясни на децатакакво е добро и зло и да проработи някаква морална единица. Днес моралните ценности са на нула. По-скоро всичко е зъб – за зъб.

Едно общество, в което няма възпитани хора, няма как да прогресира.

Какво става в България – ДПС иска да вземе властта. Бунтовете са добре организирани, явно някой много добре помага и това са разни мутри, ДПС, не е изключено и самите ГЕРБ да си участват тайно в протестите.  Това, което ДПС държат като икономика и техният виден  бизнесмен – като медии, не е достатъчно. Трябва да се изпъдят патриотите от правителството и на тяхно място да дойдат ДПС. Иначе – нови избори!

Корупцията е достигнала световни върхове. Дали формално Правителството ще падне и президентът Радев да направи правителство или властта ще се споразумее изборите да бъдат заедно европейските, този филм вече сме го гледали. Той ни е омръзнал, но понеже идват нови млади, „невъзпитани“ деца, те трябва  да се възпитат с антикултура.

Лъжата има две страни – единият, който лъже, а другият, който  вярва. Ние сме склонни да вярваме на всяка лъжа. Това също е социален опит - прекалената чистота води до инфантилност. Винаги трябва и една много малка капка цинизъм. Той се изразява в собствено мислене, анализ и подлагане на съмнение.

Сега ни показват морков и започваме да ръкопляскаме. Показват ни бич – ние започваме да треперим.

За съжаление обществото ни е много изостанало. Движим се някъде в края на 19-ти и началото на 20 в., без да имаме онова трудолюбие. Всички днес сме поразени от хаоса, който съществува вече 30 години. И не зная как учителите, които са морално покрусени и не вярват в промяната, ще възпитават децата. Дай Боже да не съм прав, защото промени трябва да има. Трябва да има една критично осъзната маса, а не хора, които не знаят защо са на улицата. Искат промяна - какава?! Не знаят, защото не познават нито правото, нито икономиката, а само се бунтуват. Това се нарича бунтофрения.

Чуйте цялото интервю от звуковия файл: 


Още от категорията

"Сбогом" на пластмасовите прибори от 3 юли

На 3 юли тази година в страните от ЕС, включително и в България, влиза в сила директива 904, ограничаваща използването на определени пласмасови продукти. Пластмасовите  чинии и прибори за хранене, бъркалки, клечки за уши, стиропорените съдове за храна  остават в миналото. Опазването на околната среда през последното десетилетие се превърна във..

обновено на 18.06.21 в 12:49

Северна Македония иска да влезе в ЕС с тоталитарната си идеология

„Целта на България е Македония да бъде част от европейското семейство. Нещо повече – през последните 4-5 години тя положи много усилия Северна Македония да получи тази отворена врата, която и сега в България продължава да е отворена“. Това заяви журналистът и Любчо Нешков. По думите му, във визитата на Зоран Заев в България точно сега – часове..

публикувано на 18.06.21 в 11:03

Индийският вариант на КОВИД-19 е по-заразен, но не е по-опасен

Новият, индийски вариант на коронавируса, който бе открит у нас в Плевен, не е по-опасен от останалите, а е по-заразен. Това обясни в предаването "Точно днес" на Радио Пловдив имунологът и вирусолог акад. Богдан Петрунов . По думите му, откриването и у нас на индийския вариант е очаквано, защото такива вече са намерени в Румъния и Гърция, както..

публикувано на 18.06.21 в 08:46

Трябва да популяризираме позицията ни в спора с РСМ

Поредица от срещи провежда в столицата македонският премиер Зоран Заев. От тези срещи не се очакват конкретни резултати, освен да потвърдят добронамереността на двете страни да бъдат решени проблемите, заради които България не дава подкрепата си за начало на преговорите за членство в ЕС на югозападната ни съседка.  С историка доц. Даниел Вачков ,..

публикувано на 17.06.21 в 16:39
От ляво на дясно: Заместник-министър Иван Демерджиев, министър Янаки Стоилов и заместник-министър Мария Павлова

Служители пречат на проверките в съдебната система

Редица нарушения са открити в системата на правосъдието при проверки в структурите на ведомството през последния месец. Събрана е  значителна по обем информация за дейността на специализираните съдилища и прокуратури. Заварени са спорни обществени поръчки за милиони левове.  Заради поредица от нередности в Агенцията по вписванията министър..

обновено на 17.06.21 в 14:51