Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Карлово готвят нов проект за видеонаблюдение със 140 камери

Емил Кабаиванов
Снимка: БГНЕС

За община Карлово говорим в програма "Точно днес" с кмета д-р Емил Кабаиванов. Защо там настояват да не се закрива митническото бюро, както и за предложенията за откриване на полицейски пунктове в Калофер, Баня и село Розино. 

Емил Кабаиванов подчерта, че от особено важно значение е да не се закрива митническото бюро. То обслужва не само ВМЗ - Сопот, но и над 50 други фирми от четири общини - Карлово, Хисар, Сопот и Калояново. 

В община Карлово съществува засилен интерес от големи инвестиционни компании както от Европа, така и от Китай. Този интерес е свързан с местоположението на града, транспортните връзки, Индустриална зона Карлово и митническото бюро.

Община Карлово има готов проект за видеонаблюдение в цялата община, с който ще кандидатства за финансиране директно пред Европейската комисия. Стойността на проекта е 5 млн. лева, каза д-р Кабаиванов.

Проектът предвижда поставяне на 140 камери за видеонаблюдение на територията на община Карлово и ако проектът бъде реализиран ще се подобри работата на общината и МВР в борбата с престъпността. 

Емил Кабаиванов: В Карлово от десетилетия функционира митническо бюро и обслужва десетки фирми от региона. Само през миналата година стоките, които са минали през митническото бюро са на стойност 30 милиона лева, а издръжката на цялото митническо бюро с тримата служители е около 70 хиляди лева годишно – една пренебрежимо малка сума за работата, която върши.  За сравнение – бюрото в Карлово има по-висок оборот от бюрото в Казанлък, което е на 65 км, и примерно едно митническо бюро в областен град като Смолян.  Закриването на това митническо бюро би довело до сериозни проблеми за бизнеса в целия регион – обслужва община Сопот, Хисар и Калояново  ще доведе до това, че фирмите ще губят време и средства и ще се отрази в крайна сметка на бъдещи инвестиционни интереси за нашия регион. Ние имаме 600 дка индустриална зона, която е част от акционерното дружество „Индустриални зони” към Министерството на икономиката и имаме пълен синхрон с министъра на икономиката в това отношение за инвеститори. Освен това инвестиционни намерения има заявени от инвеститори от Европейския съюз, а също и от Китай, така че регионът е интересен. Лишаването на четирите общини от митнически услуги, близо до фирмите би нанесло сериозни поражения на инвестиционния климат и на бизнес средата, а в крайна сметка това може да доведе и до увеличаване на безработицата. Всеки такъв удар има негативни последици върху икономиката и не трябва да го допускаме. В понеделник  аз подписах писмо, подписано от 15-те най-големи фирми до министъра на икономиката, до шефа на агенция „Митници”, до Менда Стоянова като председател на комисията по бюджет и финанси и до всички народни представители от 17-ти многомандатен район, за да ги запознаем със сериозността на проблема и дано агенция „Митници” не предприеме такова недалновидно решение да закрива бюрото в Карлово.

С новия началник на районното полицейско управление г-н Литов организирах среща с кметовете на населени места, на която говорихме за битовата престъпност и Закона за движението по пътищата, правилника и неговото спазване. Поискахме повече присъствие и работа  на униформената полиция и жандармерията в населените места, за да бъде намалена битовата престъпност и да бъдат запълнени на 100 % щатовете на РПУ – Карлово, защото нашият район е голям и това предопределя, че отговорностите са много големи и по това да бъде засилен контролът върху превозните средства.  Вече пред четвърти министър и старши комисар Илков настояваме в Розино и Калофер да има полицейски участъци, което би осигурило много добър контрол на района. Розино като селище вече наближава 5 хиляди жители. Заявих, че продължаваме борбата и смятам, че все един министър ще погледне по-перспективно на нашия регион и ще разбере, че без жива сила няма как да бъде намалена битовата престъпност.

Проекта, по който работим и ще финализираме до края на годината и проект, с който община Карлово ще кандидатства директно в Брюксел пред Европейската комисия за финансиране. Този проект включва изграждане на център, който да предотвратява и извършва превенция на бедствия, аварии и кризи от природно естество, горски  пожари  и пожари в населените места. Този проект гарантира видеонаблюдение на целия регион, предвидени са 140 камери, мобилни екипи и наблюдение на тези камери в реално време 24 часа, поставяне на нивомери и реки, където има риск от наводнения. Ако този проект бъде финансиран и заедно с РПУ и дирекция на МВР – Пловдив ще гарантира много по-голяма сигурност на гражданите в северната част на Пловдивска област. Проектът е на стойност около 5 милиона лева, защото предвижда изграждане на такъв център, персонал от порядъка на 40 човека, специализирани автомобили, техника, КОЛ център – всичко това, което се прави в развитите европейски държави за осигуряване сигурността на гражданите. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Иво Желев

Наесен отиваме на седми поред избори

Политическите въпросителни на лятото обсъждаме в програма "Точно днес" със социолога от ЕСТАТ Иво Желев. Той  прогнозира и възможностите за изпълнение на третия мандат и дали новите избори са неизбежни. По думите му вече е ясно, че в този парламент не може да се произведе нищо работещо.  "Нито има възможности за мнозинство, нито обща воля, нито..

публикувано на 19.07.24 в 10:28

Два екипа от Аварийно спасяване-Пловдив са на терен и днес

Пожарите наситиха новините, хората изгубиха домовете си, държавата ще даде по 1578 лева на пострадалите семейства. Говорим с доброволците, които са на терен при юли.  Включване в програма "Точно днес" на Георги Влайков  от Аварийно спасяване - Пловдив от мястото на пожара в Карловски регион.  Той подчерта, че остават на терена на вече..

обновено на 19.07.24 в 10:05

Само за 24 ч. събраха 20 000 лв. за екипировка на доброволците

В програма "Точно днес" на Радио Пловдив говорим с Манол Пейков, народен представител от ПП-ДБ за поредната му акция, за дарения с код екипировка за доброволците За по малко от 24 часа успяхме да съберем 20 000 лева и днес ще закупим първите необходими атрибути за борба с огъня, каза за Радио Пловдив Манол Пейков. „Говорих с Георги Влайков от..

обновено на 19.07.24 в 10:05

100% е изпълнен приемът в МУ - Пловдив, след второ класиране

След второ класиране на 100% Медицински университет - Пловдив изпълни държавния план-приeм. По традиция най-голям интерес има към специалностите "Медицина", "Дентална медицина" и "Фармация". Там се полага и изпит-тест по биология и химия. В програма "Точно днес" говорим със заместник-ректора проф. д-р  Веселина Горанова , с коментар на КСК 2024...

публикувано на 19.07.24 в 09:45

Карлово чества 187 години от рождението на Апостола

С тържествена Света литургия на 18 юли в храм „Св. Николай” започна отбелязването на 187 години от рождението на Васил Левски и Празник на град Карлово. Кметът на общината д-р Емил Кабаиванов, официални гости и граждани положиха цветя и се поклониха пред гроба на Гина Кунчева - майката на Апостола. На площад „Васил Левски“ д-р..

публикувано на 18.07.24 в 13:33