Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдив очаква ръст на туристите от 10 % за ЕСК

| обновено на 22.11.18 в 17:04
Снимка: Антония Попова, Радио Пловдив

Ръст от 10% на туристите в Пловдив се очаква през следващата година, когато градът ще бъде Европейска столица на културата. Това обяви министър Николина Ангелкова по време на Международната среща за туризъм на тема „Пловдив – пътуването до Европейска столица на културата 2019“. 

По данни на Министерството на туризма само за първите девет месец на 2018 година реализираните нощувки в Община Пловдив са над 850 000, което е ръст с 4%.

По-добри резултати се отчитат и при приходите, които за деветмесечието са в размер на 39 милиона лева – или ръст от 10,6%.

Това показва, че гостите на града избират по-висококатегорийни хотели. Очакваме този ръст през следващата година за Пловдив да бъде почти двоен, коментира министър Ангелкова.

Снимка

Интерес от страна на чуждестранните туристи към града отчитат и туроператорите.

Изключително голям интерес имаме през последните две години от страна на английските туристи към Пловдив.

Градът представлява интерес не само от културно-историческа гледна точка, но и със събитията през 2019 година, коментира Златина Ервенлиева, представител на голяма английска компания. 

Според Сибила Ташева, която работи на немския пазар -  като туристическа дестинация България е сравнително непозната в Германия. Много малка част от германците я виждат като туристическа дестинация, но като дойдат в България остават доста изненадани и като се върнат разказват впечатленията си на свои приятели и те ни търсят. 

Има с какво да впечатлим немския турист, но по отношение на рекламата не може да се разчита на българската държава и човек сам се бори да направи България интересна за немските туристи. Тромава и недотстатъчно прецизна е и администрацията, споделя Ташева.

Всичките наши туристи правят обиколка на България и накрая винаги ги питаме кои са техните три любими дестинации и почти винаги на първо място е Пловдив или винаги е на едно от тези три места, а те може би ходят на 15 различни места. 

И според Изабела Димитрова, която управлява голяма туристическа агенция в България рекламата не достига или не е достатъчно добра, или може би по по-друг начин да бъде представена нашата държава.

На нас туроператорите ни се налага да употребим доста големи усилия, за да обясним на туристи, на други наши партньори в чужбина, че си заслужава дестинацията, а тя наистина си заслужава.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

В "Столипиново" пак пламнаха боклуци

Пожар от запалени отпадъци  избухна  пловдивския кв. „Столипиново“.  По първоначални данни огънят е тръгнал от поредното нерегламентирано сметища на ул. Крайна“, в близост до постройки, съобщиха от противопожарната служба.  Четири пожарни автомобила и един със специализирана автомеханична стълба са на мястото. Няма данни за пострадали и засега не..

публикувано на 14.08.24 в 14:31

Измамници отнеха три апартамента от пловдивчанин

Четирима мъже и жена са измамили 57-годишен пловдивчанин да прехвърли трите си апартамента в Пловдивския квартал „Кючук Париж“ на други хора, като системно го напивали. Районната прокуратура повдигна обвинения срещу петимата, единият от които е бил помагач за измамата, в резултат на която на жертвата са нанесени крупни финансови щети,  на пазарната..

публикувано на 14.08.24 в 13:42

Кметове от пловдивска област се обявиха срещу новата наредба за такса смет

Кметовете от Пловдивска област настояват да се отложи или отмени новата наредба за изчисляване на такса битови отпадъци. Според тях наредбата в настоящия й вариант е неприложима, а основната тежест ще падне върху гражданите. Това стана ясно на среща при областния управител по инициатива на местната власт, посветена на проблемите около въвеждането..

публикувано на 14.08.24 в 13:38

Започна ремонта на читалището в Ръжево Конаре

Ремонтът, който е за 250 000 лева, предвижда смяна на покрива на читалище "Просвета". Той трябва да завърши  до края на ноември тази година.  Проектът е с печелен от община Калояново и е по програма   "Красива България". 

публикувано на 14.08.24 в 13:34

Взеха от Дошков линия №37, поема я друг превозвач

„ Меритранс 2017“ ЕООД поема линия №37 от градския транспорт, съобщиха от общинското предприятие „Организация и контрол на транспорта“. Досега маршрутът на автобус 37 се изпълняваше от „Хеброс бус “ по договор от февруари 2018 г., според който фирмата на Веселин Дошков държеше градските линии с номера 1, 6, 7, 15, 16, 18, 29, 37, 44, 66,..

обновено на 14.08.24 в 12:38