Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Живеещите на "Свобода" ще продължат да се борят за запазване на парка

| обновено на 22.11.18 в 16:59

Ново строителство или текущ ремонт се прави на бул. „Свобода“ в Пловдив – по този въпрос не успяха да постигнат съгласие недоволни граждани от района при срещата си тази сутрин с главния инженер на община Пловдив Йордан Калев

Той показа план – чертеж за 55 паркоместа и тротоар от бетонови плочи, както и скица – проект за разделяне на няколко поземлени имота в района. 

Калев обясни, че в момента на бул. „Свобода“ се прави текущ ремонт, който включва смяна на асфалта на пътното платно, нови бордюри с паркоместа и тротоар с ширина 2,40 метра. Заедно с паркоместата общата ширина е 4,30 метра, допълни главният инженер.

Снимка

На въпроса защо пръст и чакъл са разстлани на ширина 6 до 8 метра представителят на фирмата – изпълнител „Драгиев и ко“ Валентин Алексиев обясни, че това е временен път, по който вървят машините, осъществяващи строителните дейности. Това предизвика гневните реакции на жителите на квартала, които се възмутиха, че така безогледно се унищожават зелените площи. 

Те изразиха и недоумение защо първо се разваля съществуващ тротоар, на чието място се правят паркоместа, а едва след това се изгражда нов тротоар, а не обратно, за да има откъде да се минава. Гражданите се опасяват, че макар и неофициално, на това място се прави велоалея и се позоваха на обяснения на работници от фирмата – изпълнител.

Снимка

На този етап велоалея не се изгражда, подчерта главният инженер на общината Йордан Калев. Той уточни, че това е предвидено на по – късен етап, сега се изготвя проект, който трябва и да бъде одобрен от експертен съвет на общината.

Не видяхме проект, подпечатан от общината за ремонтните работи, обяви от името на недоволните Живко Митрев. Той подчерта, че от общината се опитват да се измъкнат с обяснението за текущ ремонт, но изграждането на нова инфраструктура е изцяло ново строителство. 

Гражданите заявиха категорично, че ще продължат да се борят за запазването на парка. Те се заканиха периодично да следят какво ще мине за одобрение в Експертния съвет за устройството на територията и да присъстват лично, за да изразят несъгласието си. Отделно започнаха и подписка срещу действията на общината, не изключват и гражданското неподчинение като форма на протест. 

След срещата с представителите на общината друг от портестиращите - Анета Крушевска, майка с две деца, написа във Фейсбук: 

Вместо да се успокоя след обещаната среща съм все по-ядосана. Значи според Г-н Алексиев от фирмата изпълнител не е нужно строежът да е заграден и да има информационна табела, защото било "текущ ремонт" и ако дете бъде блъснато от багер това било отговорност на багериста!!!!!! И 5м чакъл се насипва и уплътнява, за да могат да минават машините!!!! Не, че не минаваха и преди това през тревата. А за да закараш машини, тоалетна и да направиш "временен" път за тези машини дали не трябва да имаш накакъв Проект за организация, ПБЗ? Явно не и ако си от "Драгиев и Ко". Някакви идеи къде още да подам оплакване? А Калев продължи да ни баламосва, като ни посочи "регулационна линия" в синьо върху все същото хвърчащо листче с проект :)

СнимкаСнимкаСнимка



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Удължиха бедственото положение за Отец Паисиево, Песнопой и Иван Вазово

Кметът на община Калояново Младен Кичев издаде заповед за удължаване на частичното бедствено положение за селата Отец Паисиево, Песнопой и Иван Вазово.  Големият пожар в този район е локализиран, но в Отец Паисиево продължават да дежурят четири екипа на пожарната, служители на Горското стопанство и доброволци.  От вчера са потушени огнищата към..

публикувано на 19.07.24 в 16:54

Излезе второто класиране за гимназиите

1393 ученици от област Пловдив участваха във второто класиране за гимназиите, което излезе днес.  328 от тях са се придвижили по- напред, като 84 от тях са заели място по първо желание. 245 ученици не са класирани и трябва а подадат документи за третия тур на приема. Срокът за записване след второ класиране е от понеделник до сряда седващата..

публикувано на 19.07.24 в 15:52

Табели предупреждават за камери по пътя за Карлово и за Поповица

От тази седмица по две от най-натоварените пътни артерии в областта са монтирани табели за контрол на скоростния режим. Шофьорите, които пътуват и в двете посоки по главен път Пловдив – Свиленград /между Поповица и Садово/ и главен път Пловдив – Карлово /между Труд и Баня/ вече  ще бъдат информирани за общо 12 точки, на които автомобилите им могат да..

обновено на 19.07.24 в 14:25

Пожарът в Отец Паисиево е ликвидиран, но гори на Беклемето

Напълно потушен е пожарът в калояновското село Отец Паисиево.  Междувременно кметът на община Калояново Младен Кичев удължи със своя заповед срока на частичното бедствено положение за Отец Паисиево, Песнопой и Иван Вазово. Там дежурят 4 противопожарни екипа, шест коли с екипи на Горското стопанство и доброволци. О бходени бяха  терените, където вилня..

обновено на 19.07.24 в 14:24

Тежко е състоянието на обгорелия край Свиленград доброволец

Състоянието на 19-годишния Светослав Димитров от Свиленград, който обгоря тежко при пожарите в района, е все още е рисково. Момчето е настанено в Клиника по пластично-възстановителна и естетична хирургия към УМБАЛ „Св. Георги“ в Пловдив и е претърпяло две операции, като е проведено и реанимационно лечение. “Първата фаза, която е най-опасна – на шока, е..

публикувано на 19.07.24 в 14:20