Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Здравните промени - нищо добро за лекари и пациенти

Семейната  медицина е  предизвикателство, което си заслужава, категоричен е доц. Любомир Киров, председател на  Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България. 

По думите му въпреки, положителните ефекти върху човешкото здраве от напредъка на медицината през 21 век заобикалящата ни среда в съвременното общество също поражда нови заплахи за човешкото здраве, които не зависят от възрастта. Необходимо е семейните лекари да се справят с всичко това, което не е лесна задача и превръща общата практика/семейната медицина в истинско предизвикателство... но предизвикателство, което си заслужава! 

Според доц. Киров в нашата страна самата система на здравеопазване превръща в предизвикателство работата на личните лекари. 

Не вингаи това, което виждаме е това, което е всъщност, казва семейният  лекар в коментар за предстоящите промени в основните здравни закони. От Националното сдружение на общопрактикуващите лекари ги определят  като вредни за системата и в становище  подчертават, че не бива да се правят.

Не може през преходни и заключителни разпоредби, първо като правило на един закон, който важи за една година, защото закона за бюджета на НЗОК важи за една година, да правиш промени  в още 16 основни закони  - като закона за здравето, за здравното осигуряване и др., които обаче промени, правейки ги сега - остават да действат и занапред. Да не говорим, че тези промени по никакъв начин няма да доведат до по-добра работа на системата, напротив концентрират власт в една мега комисия - Комисия за медицински надзор,  която ще коли и беси, подчерта доц. Киров.

Когато имаш концентрация на власт, абсолютна - раздаване на лицензи, ще ти казват кое да правиш, как да го правиш-да не влизам в детайли. Те ще ни учат и на медицина едва ли не! Това са предпоставки за корупция, за злоупотреба с власт и за - как да  кажа... друга дума осен репресия  не ми идва на ума, допълни  още лекарят.

 Доц. Киров коментира готвените промени в здравеопазването пред участниците в IV Юбилеен Конгрес на Асоциацията на лекарите по обща/семейна медицина от Югоизточна Европа, който се провежда в Пловдив. 

Във форума участват над 1300 семейни лекари, от 13 страни, всички балканските страни, Великобритания и Израел. Сред  темите на форума са са добри практики и дилеми в работата на семейните лекари,първичната медицинска помощ в обществото на 21-ви век, лекарско здраве и много други. 

В последния ден от конгреса в неделя ще бъде връчен приза „Семеен лекар на годината“

Интервю с доц. Любомир Киров може да чуете в прикачения звуков файл.


Още от категорията

Лимитите са незаконни и за пациентите, и за болниците

Отпадането на лимитите няма да доведе до финансово потъване на болниците. При добро управление ще останат болниците, които работят добре, заяви пред Радио Пловдив д-р Дичо Генев , директор на УМБАЛ „Пловдив“. Според него, това е нормално явление, което е трябвало да се случи преди много време. Д-р Генев обясни, че лимитите са били..

публикувано на 15.06.21 в 10:25
Първан Симеонов

Действията на служебниа кабинет са отвъд същността на задачата му

„Това отива отвъд очакванията за едно служебно правителство, защото очакванията от едно служебно правителство, са да проведе избори.  В конкретния случай се случва някаква форма на ревизия на предишното управление. Оценката на обществото вероятно ще е добра, но все още нямаме конкретни данни, трябва да мине доста време. Очакванията за висока..

публикувано на 15.06.21 в 10:13

Рестартирай Европа: Проектът ПЕРИМЕД в условия на пандемия

Европейската комисия изгражда силен Европейски здравен съюз, в който всички страни се подготвят и реагират заедно на здравни кризи, осигуряват се иновативни медицински материали на достъпни цени.  Държавите работят заедно за подобряване на профилактиката, лечението и последващите грижи за страдащи от заболявания, като например рак. Пандемията..

публикувано на 15.06.21 в 09:42

Община Карлово и протестиращи в дебат за ремонта на площада

Реконструкцията на централния площад  в Карлово бе тема на срещата на кмета д-р Емил Кабаиванов и граждани, стартирали подписка срещу разрушаването  на ценни елементи в него, сред които и мозайки и пано, изработено от художничката Анастасия Кметова преди около 40 години.  Припомням, че през миналата седмица стартира и подписка в подкрепа на..

публикувано на 14.06.21 в 17:16

Трябва да се промени моделът на здравеопазване

Предложението да отпаднат лимитите за болниците и да се промени моделът на здравната система, които предлага министър Стойчо Кацаров,  коментира за Радио Пловдив председателят на Български пациентски форум Иван Димитров.  Според него от години виждаме как здравеопазването се срива, губим доверието в здравната система, но няма политическа воля да се..

обновено на 14.06.21 в 17:11