Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Липсата на политическа воля спира електронното гласуване

Защото тези, които дирижират изборите, вече няма да могат да го правят

| обновено на 26.11.18 в 16:25

Забавяне въвеждането на електронно гласуване у нас е факт, след като в парламента бе решо отлагането му.  

Един от най-разпространяванети страхове е, че вотът може да се „хакне“. 


Така ли е наистина, коментира експертът  по електронно управление Иво Мирчев.   Според него обаче, по-скоро се касае за умишлено бездействие на институциите и липса на политическа воля.  

Относно страховете за „пробив“ – няма нищо общо да се „хакне“ примерно сайт и системата за електронно гласуване. Нейната архитектура и технология са съвсем различни, обяснява експертът. 

Бави се също и въвеждането на електронно гласуване с чип, а тази идентификация би могла да улесни неимоверно гласуването, посочи той. 

Що се отнася до противниците на тази иновация, може да се каже, че конвенционалния изборен процес у нас е толкова дискредитиран, че критиката към  електронното гласуване е неуместна, смята Иво Мирчев.

От друга страна, България е уникална по броя население, над 2 милиона души, които живеят извън границите на страната. Тези хора са  най-ощетени от липсата на електронно гласуване, защото понякога се налага да изминат стотици километри, за да осъществят физически вот, посочва експертът.  

Логично тогава е питането, защо  се бави въвеждането на електронно гласуване у нас? 

Защото хората, които дирижират изборния процес, няма да могат да го правят.  

Това е основната причина за огромната съпротива срещу него, заяви експертът по електронно управление Иво Мирчев.


Още от категорията

Очевидно е, че държавната хазна се сблъсква с проблеми

Предложенията на финансовия министър за промени в данъчните закони за 2024 г., с акцент върху облагането на бизнеса, връщането на ДДС за ресторантьорите на 20% и въвеждането на бонус срещу сигнал за укрити доходи,разбуниха духовете. Макроикономистът професор Ганчо Ганчев заяви в интервю за предаването „Ден след ден“ на Радио Пловдив, че..

публикувано на 03.10.23 в 16:45

Кутията на Пандора е вече отворена, нужен е диалог

В програма „Ден след ден“ по проблемите в минния и енергийния сектор на България  говорим с доц. Иван Митев, изпълнителен директор на Българската минно-геоложка камара, преподавател в Минно-геоложкия университет, енергиен експерт. Според него изход от всяка ситуация винаги има и  той се надява изходът от тази ситуация да бъде положителен за всички...

публикувано на 03.10.23 в 16:03

платена публикация
В Пловдив стартира кампанията „Пресичам безопасно с TEDI”

С открит урок по безопасност на движението по пътищата в ОУ „Алеко Контстантинов“ в Пловдив  бе дадено началото на образователна кампания „Пресичам безопасно с TEDI“. Представители на Главна дирекция „Национална полиция“ запознаха първокласниците в пловдивското училище с основните правила, които те трябва да спазват за своята пътна..

публикувано на 03.10.23 в 14:26

Зелената сделка е най- голямата измама от 2000 години насам

Протестът на миньорите и на енергетиците, който продължава с блокади на ключови пътища в страната вече пети ден, е политически, но не партийно- политически, а срещу безумната политикана ЕС по Зелената сделка, каза в предаването "Точно днес" Димитър Иванов от Движението за енергийна независимост. "Зелената сделка е най- голямата измама в историята на..

публикувано на 03.10.23 в 10:11
Антон Иванов

Неизбежността изкара енергетиците на улицата

Продължават блокадите на миньори и енергетици на ключови пътни артерии в страната - на магистрала "Тракия" при Стара Загора, на магистрала "Струма" край Дупница, Проходът на Републиката и международният път Русе-Свиленград при Гълъбово. Според Деян Денев от Радио Стара Загора протестиращите са решени докрай да отстояват исканията си, като..

публикувано на 02.10.23 в 14:59