Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Липсата на политическа воля спира електронното гласуване

Защото тези, които дирижират изборите, вече няма да могат да го правят

| обновено на 26.11.18 в 16:25

Забавяне въвеждането на електронно гласуване у нас е факт, след като в парламента бе решо отлагането му.  

Един от най-разпространяванети страхове е, че вотът може да се „хакне“. 


Така ли е наистина, коментира експертът  по електронно управление Иво Мирчев.   Според него обаче, по-скоро се касае за умишлено бездействие на институциите и липса на политическа воля.  

Относно страховете за „пробив“ – няма нищо общо да се „хакне“ примерно сайт и системата за електронно гласуване. Нейната архитектура и технология са съвсем различни, обяснява експертът. 

Бави се също и въвеждането на електронно гласуване с чип, а тази идентификация би могла да улесни неимоверно гласуването, посочи той. 

Що се отнася до противниците на тази иновация, може да се каже, че конвенционалния изборен процес у нас е толкова дискредитиран, че критиката към  електронното гласуване е неуместна, смята Иво Мирчев.

От друга страна, България е уникална по броя население, над 2 милиона души, които живеят извън границите на страната. Тези хора са  най-ощетени от липсата на електронно гласуване, защото понякога се налага да изминат стотици километри, за да осъществят физически вот, посочва експертът.  

Логично тогава е питането, защо  се бави въвеждането на електронно гласуване у нас? 

Защото хората, които дирижират изборния процес, няма да могат да го правят.  

Това е основната причина за огромната съпротива срещу него, заяви експертът по електронно управление Иво Мирчев.


Още от категорията

Кирил Петков: Аз ще водя листата в Пловдив, очакваме 30% подкрепа

"За мен Пловдив е един много хубав град и както казваше баба ми "Не е важно от къде си, а откъде си родом", а аз съм родом от Пловдив, каза Кирил Петков при първото си посещение в града като лидер на "Продължаваме промяната".  Освен това Пловдив е модел на проспериращ български град и това е допълнителна мотивацията за решението ми, допълни той..

публикувано на 23.09.21 в 16:07
Петър Славов

"Продължаваме промяната" ще помогне за новото мнозинство

Есента дойде, проблемите останаха, а разговорите отново са за избори и за пари. Как се раждат новите партийни проекти, по кои от целите им си заслужава да се поспори, за какво "продължаваме промяната". Въпросите ни са към политика и юрист  Петър Славов , Демократична България. Винтервю за Радио Пловдив Славов даде оценка за работата на миналите два..

обновено на 23.09.21 в 10:32

Археолози и спелеолози проучват пещера "Чая" до Чепеларе

През тази седмица започнаха археологическите проучвания на пещера  „Чая“ до град  Чепеларе . Финансирането на начинанието е осигурено от община Чепеларе по програмата за туризма за  2021г., приета на заседание на консултативен съвет по въпросите за туризма в Общината. Проучването се осъществява под ръководството на доц. Костадин..

публикувано на 23.09.21 в 09:52

Математическата гимназия в Пловдив става на 50 години

Математическата гимназия в Пловдив става на 50 години. Повече за празниците през новата учебна година, идеите за конкурси и албум, от интервюто с директора  Веселина Карапеева , която разказва как започва издирването на 70-те ученици от стената на славата. Карапаева каза, че до края на месеца ще открият и ще заработи STEM център в гимназията. Той..

публикувано на 23.09.21 в 07:38

В Смолян се провеждат дни на нулевоенергийните сгради

Дни на нулевоенергийните сгради се провеждат в Смолян от днес до 25 септември. Те са инициатива на Камарата на строителите в България и Центъра за енергийна ефективност.  Програмата на дните предлага поглед върху успешните практики и технологичните иновации за проектиране и строителство на почти нулевоенергийни сгради от Европа и България,..

публикувано на 23.09.21 в 06:26