Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За газовите проекти геополитиката е в наша полза

проф. Атанас Тасев
Снимка: БГНЕС

В голяма част от коментарите за възможността втората тръба от "Турски поток" да премине през България не се говори за това, колко ще спечелим от това, а обратното-колко бихме загубили, ако не бъде избрано българското трасе. Това каза в интервю за Радио Пловдив енергийният експерт проф. Атанас Тасев.

Има едно събитие, което е ноторно известно на нашата общественост- че от 1 януари 2020 година Русия спира 

доставките през Трансбалканския газопровод, в това число и доставките за нашата страна. Дотогава ние трябва да сме реализирали тръбата с "Турски поток 2", каза експертът. 

Ние имаме договор с "Газпром" за транзитиране на руски газ по Трансбалканския газопровод до 2030 година в размер до 18 милиарда кубически метра при резервиран капацитет от руска страна до 90 %. Това е една сума от около 1 милиард и 79 милиона долара, която ние няма да получим, ако не се реализира идеята за газовия хъб "Балкан". Това е изчисление на Министерството на енергетиката, каза още професорът.

В дадения случай геополитиката е в наша полза, защото известно е, че това откъде минават тръбите не се решава в България, добави Атанас Тасев. Според него алтернативният маршрут на отклонението на "Турски поток 2" през гръцка територия страда от редица слабости. Една от тях-трябва да се изгради нов газопровод а и по предполагаемото трасе няма възможност да се изгради газово хранилище.

Чуйте разговора на Иванка Петкова с проф. Атанас Тасев в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Александър Маринов

Всички партии са наясно, че скоро идват нови избори

Политическата ситуация у нас анализираме в програма "Точно днес" с проф. Александър Маринов.  Политологът смята, че днес политиците ни не разбират ясно своите собствени проблеми, с което усложняват живота на всички хора.  "Политиката трябва да се променя, независими от желанието ни. Не бива да бъркаме разумното и смело движение напред, с някакви..

публикувано на 17.07.24 в 10:02

В жегата да се хидратираме добре и да се храним правилно

В периода на интензивните горещини е най-важно да се хидратираме добре и  да се храним правилно , за да подпомогнем терморегулаторните механизми на организма и да си спестим здравословните проблеми.  Това обясни в програма „Точно днес“ д-р Станимира Станчева, началник на отделението по ендокринология в УМБАЛ „Пловдив“. Тя коментира как жегата..

публикувано на 16.07.24 в 15:29

Десните у нас са с фабричен дефект, добри са само в опозиция

"В член 99 на Конституцията ни не е записана мярка, която да предвижда отлагане от страна на президента на възлагането на втория мандат с три месеца, за да може да се събере по някакъв начин от тези, на които ще се даде мандатът, някакво мнозинство, за да го подкрепи. Конституцията по този въпрос е съвсем ясна, а ПП-ДБ не са готови да управляват"...

публикувано на 16.07.24 в 10:37

Радостин Чолаков ще учи с пълна стипендия в Станфорд

През годините сме разказвали нееднократно за Радостин Чолаков от Барутин, който спечели награди за отличните му софтуерни проекти, в международни състезания е сред първите STEM изследователи, има отличие и от световен конкурс за млади учени. Тази година той завърши Образцова Математическата гимназия "Академик Кирил Попов" в Пловдив с..

публикувано на 16.07.24 в 07:45

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18