Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Всички ВУЗ-ове в Пловдив се включват в акцията "Празнувай отговорно"

В 15 часа започва символичното шествие на пловдивските университети „Празнувай отговорно“. То ще премине от Джумаята по пловдивската главна и ще стигне до общината. 

Целта е да се популяризира студентската кампания, която за трета поред година е национална и води към превенция при пътуванията на студентите за празника 8 декември.

Тази година всички пловдивски висши училища подкрепиха Университета по хранителни технологии за кампанията „Празнувай отговорно“. За първа година студентите на МУ Пловдив се включват в инициативата. 

Студентите по медицина ще водят лекции и ще обучават студенти от други университети как да празнуват отговорно и как да оказват първа помощ. 

Днес е първият ден от кампанията “Празнувай отговорно”. В двора на УХТ бяха проведени демонстрации на БМЧК, както и дегустация на качествен и некачествен алкохол. Капманията продължава и през следващите три дни до 6 декември с раздаване на флаери, лекции и изложби в пловдивските университети.

От 15.00 до 16:00 часа ще се състои символично шествие на главната в Пловдив.

Студентският съвет при УХТ стартира кампанията преди 5 години и в навечерието на 8 декември призова студентите за отговорно празнуване, и повишено внимание така, че да не се стига до пътно-транспортни произшествия. 

През 2016 година Националното представителство на студентските съвети подкрепи инициативата на Студентския съвет при пловдивското висше учебно заведение и тя стана национална. През 2017 година „Празнувай отговорно“ спечели първото място в Годишните награди по пътна безопасност.

От областната дирекция на МВР съобщиха, че за последните 5 години в дните около студентския празник са станали 62 катастрофи в Пловдив и областта. Десет са загиналите младежи в пътни произшествия, а други 76 са ранени. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

2-ри май ще бъде неучебен ден в цялата страна

МОН предлага 2-ри май да бъде неучебен ден в цялата страна, съобщи служебният министър Галин Цоков в Пловдив.  Предложението ще бъде взето днес след анализ на всички данни от страната. Тъй като много кметове на общини вече обявиха 2-ри май за неучебен, министърът уточни, че днешното решение на просветното ведомство ще даде възможност еднодневната..

публикувано на 19.04.24 в 11:26

Градушка удари Смолянско

Минимална температура от минус 3 градуса е измерена тази сутрин в Пампорово , според информация от Планинската спасителна служба. В района на връх Рожен термометрите отчетоха минус 2,3 градуса, а в Чепеларе - минус 0,8 градуса, съобщиха от Метеорологичната станция на Рожен. Градушка е валяла на няколко места в Смолянска област през..

публикувано на 19.04.24 в 10:54

Асеновград представи проекти за финансиране на спортни обекти

Асеновград представи първите обекти в областта на спорта, за които общината ще кандидатства за финансиране с европейски средства. Първият обект е изграждането на многофункционална спортна зала за бойни спортове и борба. Прогнозната стойност на тази инвестиция е 1,6 млн. лв. Други 300 хил. лв са необходими за ремонта на общинските тенис..

публикувано на 19.04.24 в 10:14

Извънгабаритен товар налага реорганизация на движението

Временна реорганизация на движението се въвежда в Пловдив заради транспортиране на извънгабаритен товар, който преминава през територията на областта. Очаква се около 8.30 ч. композицията да пристигне по Източния обходен път и от там да се насочи през жп прелеза на с. Войводиново към Пловдив. Маршрутът е  от ул. „Полет“ – ул. „Георги Бенев“..

публикувано на 19.04.24 в 06:56

Тържествено откриват Градската градина на Пловдив

С богата програма от днес до неделя ще бъде официално открита обновената Първа градска градина в България, създадена 1878 година в Пловдив. Церемонията по откриването ще се състои  от 19,30 часа на централната алея в градината на ул. „Христо Г. Данов“. Веднага след прерязване на лентата районното кметство в партньорство с Държавна опера –Пловдив..

публикувано на 19.04.24 в 06:52